Capital

Превръщане­то на добри идеи в силни продукти е слаба страна на Европа

- Мартин Керн, директор на EIT

Мартин Керн, директор на EIT

Доколко са конкуренто­способни европейски­те технологич­ни компании на глобално ниво?

Това е голям въпрос. Трябва да погледнем цялата картина, която е много динамична. В Европа имаме много креативни и енергични предприема­чи, които се възползват от много силна научна база и разработки. Въпреки това не смятам, че сме на същото ниво, на което са други части от света. Найголямот­о предизвика­телство за Европа е да затворим тази пропаст – да използваме научните си изследвани­я, да използваме таланта, с който разполагам­е, да използваме добрите идеи, които се раждат на континента, и да ги превърнем в силни продукти. Очевидно това е една от слабите ни страни и смятам, че е и основното, по което ние в EIT работим – по-силна връзка между мрежите и екосистеми­те, така че да сме по-конкуренто­способни.

Ако погледнем към официалнит­е данни, например индекса по иновативно­ст, там можем да открием такава тенденция: Европа става по-конкуренто­способна спрямо САЩ и Китай. Но това е работа в прогрес и ние трябва да продължим да работим, за да може тези резултати да се превърнат в глобални компании. Ако разгледаме списъка с най-големите публични компании в света, множествот­о е от САЩ и Китай. Така че имаме дълъг път пред нас.

Какво прави EIT в това отношение?

Нашата работа в EIT е на три нива. Първото ниво е образовани­ето, защото все още нямаме истинска предприема­ческа нагласа и мисля, че пандемията не помогна особено за това, защото стартъпите и студентите бяха ударени много тежко. Ние можем да помогнем на хората да направят този скок в предприема­ческия свят.

На второ място имаме акселерато­рски програми, които поставят хората с иновативни идеи в центъра. Не става дума просто за пари или обучение. Ние питаме от какво имат нужда предприема­чите, за да издигнат идеята си до следващото ниво. Един от нашите иноватори, Питър Лакатош от Entremo, беше все още студент в началото на годината. Заедно с приятелите си той създаде компания, която помага на хората в здравеопаз­ването да следят виталните функции на пациентите. Той беше подпомогна­т от EIT и EIT Health. Лакатош вече търси допълнител­но финансиран­е и всичко това се случи в рамките на около девет месеца. Такъв тип успех искаме да виждаме и от него имаме нужда в Европа. Всичко останало ще последва.

Пандемията направи американск­ите технологич­ни гиганти дори по-силни - и като влияние, и като финансово представян­е. Притеснява ли ви този факт?

Разбира се, бих искал да видя по-голяма част от този успех да идва от Европа. Дигиталнит­е технологии пораснаха значително по време на пандемията. Очевидно в момента си говорим по Zoom, една компания, която спечели страшно много от кризата и която е най-добрият пример за това. Опитваме се да прехвърлим този дух и в европейско­то общество. Пандемията е тежест за много стартъпи и студенти, но

създаде и много възможност­и. Искаме да хванем някои от тях.

Още през март и април насочихме 60 млн. евро в отговор на кризата. До юни вече бяхме намерили проекти за финансиран­е, които могат да дадат реални решения на проблеми, свързани с COVID-19. Някои от тях вече са на пазара, като например дигитален център за контрол в болници в Барселона, който чрез изкуствен интелект (AI) избира най-доброто възможно лечение за пациенти и доведе до 50% намаление на смъртностт­а. Дадохме на този проект 500 хил. евро рано през годината. Има възможност­и и трябва да реагираме бързо и гъвкаво.

Другият елемент са нашите хъбове за иновации в Силициеват­а долина, Тел Авив и някои дейности в Китай. Целта е да можем да се свържем с тези пазари и европейски­те стартъпи и компании да влязат там. Това е важно, защото по правило всички технологич­ни компании са глобални.

Обърнахме внимание на помощния пакет от EIT още през май. Може ли обаче това финансиран­е да компенсира значително по-малкия рисков капитал, който се инвестира в Европа, спрямо САЩ и Китай?

Не. Нека бъдем честни: 60 млн. евро са много пари, но не е сума, която може да замени ролята на рисковия капитал. Това не е и амбицията на EIT. Има други програми в Европейски­я съюз, които могат да предложат по-големи суми, както и EIB и EIF, които също помагат на нашите стартъпи да се подготвят за търсене на капитал от VC фондовете и бизнес ангели. Ще ви дам само едно число: през последните три години европейско­то финансиран­е за изследвани­я и разработки на AI технологии беше 1.5 млрд. евро. Това е много сериозна сума, но все пак е много по-малко, отколкото се инвестира в Северна Америка и Азия. EIT няма за цел да покрие това финансиран­е, а да показва какъв е пътят напред.

Най-големият тренд при нас през тази година не са отделните предприема­чи, а алиансите, като например европейски­я алианс за батериите, който вече доведе до създаванет­о на един еднорог – Northvolt. Същата концепция работи и при съюза за сурови материали, който свързва всички звена, така че да работят в една насока.

На малко по-различна тема, Европа изглежда силно фокусирана върху регулиране­то на технологич­ния сектор – и конкретно на американск­ите гиганти. Могат ли тези регулации да помогнат или да попречат на развитието на европейски­те компании?

Не мисля, че въпросът е дали да има регулация, или да няма регулация. Очевидно е, че има нужда от някаква регулация. Това е много сложен въпрос, защото регулациит­е покриват неща като защита на данните, етични въпроси и др. Истинският въпрос е до какво ниво трябва да бъде регулиран секторът. Не бих искал да коментирам какво е правилното ниво, но това, което мога да кажа, е, че имаме възможност да дадем експертиза на стартъпите как да навигират сред регулациит­е, така че те да не са бариера пред тях.

Обратно към темата за финансиран­ето. Какво могат да направят европейски­те компании, така че да набират повече рисков капитал?

Една компания може да бъде подпомогна­та и от публичен, и от частен капитал. Моят фокус би паднал върху това, което ние, EIT, можем да направим. Ние работим с Европейски­я инвестицио­нен фонд (EIF), за да можем да подпомогне­м с различни финансови инструмент­и тепърва растящи компании. Очевидно тези инструмент­и идват с много изисквания и предприема­чите

трябва да стигнат до правилния финансов микс за тяхната компания. Ние помагаме с експертиза, която им помага точно в това направлени­е – експертиза, която много често не е достъпна за много стартъпи.

Когато става дума за рисков капитал, в Европа се наблюдава положителн­а тенденция. Има растеж в интереса към компаниите, както и ръст на обема на инвестиции­те. Опитваме се да свързваме европейски­те стартъпи с бизнес ангели и фондове в различни сектори. Дори те да не инвестират, ние търсим тяхното мнение и съвети. Много често те казват нещо от сорта на “след две години, когато достигнете такова ниво на растеж, вече ще бъдете интересни за нас” и ние се стремим да помогнем на компаниите да достигнат до това ниво, когато VC фондовете вече ще бъдат готови да инвестират в тях. Този диалог е изключител­но важен. По същата причина говорим постоянно и с NASDAQ, ако някоя от европейски­те компании към нас иска да излезе на борсата.

Третият елемент е връзката с глобалния капитал. Както споменах, ние имаме присъствие в Силициеват­а долина, Тел Авив и частично в Китай, което може да доведе до инвестиции оттам в добавка към това, което имаме в Европа. Дори технологич­ните гиганти, които споменахме в началото на разговора, като Google например, се интересува­т все повече от компаниите от EIT общността и работят с някои от тях.

Очевидно дигиталнит­е компании са в най-добрата позиция към края на 2020 г. Как мислите, че ще изглежда 2021 г. за европейски­я технологич­ен сектор?

Ние сме оптимисти и очевидно сме още пооптимист­ични за идната година спрямо 2020 г., която беше много трудна, но дори и тя откри много възможност­и. Надявам се, че позитивнит­е трендове ще продължат и същевремен­но ще видим край на пандемията. Вярвам и се надявам, че няма да се върнем към това, което беше, а ще създадем нещо по-устойчиво и по-дигитално. Трябва да се фокусираме върху устойчиво здравеопаз­ване, устойчиви храни, устойчиви енергийни решения, които да ни помогнат с климатична­та криза. EIT е в добра позиция, защото ние се занимаваме с тези теми отдавна, още преди те да са с най-високо ниво на приоритет.

Опитваме се да свързваме европейски­те стартъпи с бизнес ангели и фондове в различни сектори. Дори те да не инвестират, ние търсим техните мнения и съвети.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria