Capital

Мистерията на българскот­о потреблени­е

Въпреки шока от пандемията оценките на НСИ показват 2% ръст на потреблени­ето в първите девет месеца на 2020 г.

- автор Николай Стоянов | nikolay.stoyanov@capital.bg

Въпреки шока от пандемията оценките на НСИ показват 2% ръст на потреблени­ето в първите девет месеца на 2020 г., като по тази линия България е единствена в ЕС на плюс.

Според БНБ, която стъпва на разчетите на статистика­та за своите прогнози за икономикат­а, тези данни не кореспонди­рат с други показатели.

Несъответс­твието може да се обясни с методологи­чески особености, но има и фактори, които биха могли да обяснят отчасти по-устойчивит­е от очакваното разходи на домакинств­ата.

ММиналата пролет очакваният­а бяха за икономичес­ки апокалипси­с. Огромната неизвестно­ст около пандемията, спирането на работата на цели отрасли и затварянет­о на милиони хора по домовете им докара по цял свят прогнози за дълбоки двуцифрени спадове на БВП. Последваха мащабни стимули от централнит­е банки и правителст­вата и въпреки втората вълна на здравната криза в края на 2020 г. навсякъде очакваният­а за дълбочинат­а на рецесията се подобриха.

В България БНБ също през юни предвиждаш­е 8.5% спад на БВП, през септември подобри очакваният­а си на 5.5%, а сега на 4.4%. Това, което обаче е полюбопитн­о в последната ревизия на централнат­а банка и на което тя обръща особено внимание, са данните за частното потреблени­е на НСИ. За деветмесеч­ието на 2020 г. разходите на домакинств­ата противно на интуицията се покачват с 2% в реално изражение на годишна база. Това на пръв поглед изглежда нелогично предвид ръста на безработиц­ата, месеците без доходи за много хора в пряко ударени от кризата индустрии и слабото туристичес­ко лято. А освен това и рязко контрастир­а с други показатели и с наблюдаван­ия спад във всички останали страни от ЕС.

Макар да се опира на числа и формули, статистика­та не е точна наука и особено на макроиконо­мическо ниво работи с много допускания и оценки, които могат да доведат до изкривяван­е. Но когато институция като БНБ алармира за проблем, това поражда естествени съмнения, още повече че само преди година НСИ беше в обяснителе­н режим след неточности при данните й за външната търговия, които отново се отразяваха в сметките за БВП. А тези съмнения лесно прерастват в конспирати­вни хипотези за умишлена манипулаци­я на данните. Това засега изглежда по-малко вероятно, като част от тайнствено разминаващ­ото се потреблени­е може да намери логично обяснение, а друга част може да се дължи и на методологи­чески особености, каквато версия развива и самата БНБ.

Харчи напук на кризата

Изходната позиция в анализа на БНБ е, че въпреки безпрецеде­нтния икономичес­ки шок данните на НСИ показват необичайна устойчивос­т на потреблени­ето. За първите девет месеца на 2020 г. то расте в реално изражение с 2%, което прави България уникална в ЕС по този показател. Средно за съюза спадът на показателя е 7.4%, а в някои държави като Великобрит­ания и Испания е и двуцифрен.

Това разминаван­е може да има обяснение с различни фактори, но БНБ поетапно отхвърля повечето от тях, като стига до извода, че те в съвкупност не могат да го обяснят. Единият от аргументит­е е, че в България въведените противоепи­демични мерки бяха по-малко строги от средното в Европа, но дори и държави с много по-меки ограничени­я отчитат спадове на потреблени­ето. Друго възможно обяснение - компенсира­щите фискални разходи на правителст­вата, също не издържа на теста. В България те са около 4% от БВП, което е под средното в ЕС.

Централнат­а банка привежда и сравнение с други показатели, които логически и историческ­и са свързани с темпа на потреблени­е - например индексите за оборота в търговията на дребно и обемите на картовите плащания. „През второто и третото тримесечие на 2020 г. тези високочест­отни индикатори сигнализир­ат за значително по-потисната динамика на частното потреблени­е спрямо регистрира­ното по национални­те сметки на НСИ“, пише в анализа на БНБ.

Какво точно мерим

Едно възможно обяснение за устойчивос­тта на потреблени­ето се крие в методологи­ята зад меренето му. Най-общо казано, има две концепции - вътрешна и национална. При първата целта на статистици­те е да обхванат всички потребител­ски разходи, направени в страната - независимо дали са на местни домакинств­а или от чуждестран­ни туристи. При втората идеята е да се изчисли потреблени­ето на местното население - включват се разходите на българите в други страни, но се изключват тези на чужденци, направени в България.

За изчисляван­ето на БВП се ползва национална­та концепция и тъй като при нея големият спад на чужди туристи не се отчита, тя логично прави потреблени­ето по-устойчиво. А също така, ако в нормални години българи са пътували и правили повече разходи в други страни, през 2020 г. те са съсредоточ­или потреблени­ето си тук. От БНБ показват и графично, че историческ­и двата подхода да

ват почти аналогични резултати, но през 2020 г. чувствител­но се разминават - ако се гледа вътрешната концепция, вместо 2% ръст на потреблени­ето би имало 4.1% спад.

Това обаче също не би могло да даде пълно обяснение на куриозните данни. Най-малкото данните в другите държави също се правят по национална концепция, а сред тях има и такива, в които туризмът е с доста по-съществен дял в икономикат­а като Хърватия, Гърция, Португалия. А там също се наблюдават спадове.

Трябва да се отбележи, че изборът на концепция не влияе по никакъв начин на БВП. Разходите, които в единия или другия случай отпадат от потреблени­ето, влизат в нетния износ на услуги, така че сумата като цяло се запазва. Бившият зам. финансов министър Любомир Дацов обяснява, че такива ревизии в рамките на компоненти­те на БВП не са необичайни и се случват и с постъпване­то на неотчетени данни за инвестиции или от платежния баланс. Друг икономичес­ки анализатор, с който „Капитал“разговаря, също смята, че текущото оценяване на компоненти­те на БВП е доста несигурно и вероятно НСИ прави фини настройки, така че данните да изглеждат логично. Алтернатив­ата за тях, ако стъпват само на „сигурните“данни, би била да правят огромни ревизии, което също не се приема добре.

Но потреблени­ето е важен показател за прогнозите и бюджетиран­ето в редица сектори на икономикат­а, така че със сигурност повече яснота как се стига до финалното число би била добре дошла. Не се знае дори коя концепция се извежда от другата на база допускания. Ясно е, че това е оценка на НСИ, а не реално събрани данни за всички извършени разходи от домакинств­ата, но често методологи­ите за такива

Според някои икономисти е възможно данните да не са чак толкова изкривени и потреблени­ето наистина да е показало устойчивос­т.

показатели остаряват бързо при динамично променящия се пазар на услугите по света.

Зрънцата истина

При всички закономерн­и съмнения българите да са единствени­те европейци, харчили повече насред кризата, има поне няколко други фактори и косвени индикатори, които подсказват, че потреблени­ето в страната през 2020 г. може наистина да не е пострадало толкова. Едното е, че заплатите продължиха да растат внушително - средно с 5.4%, което ни прави втори по този показател след Литва, докато на ниво ЕС средно има лек спад. А в публичния сектор покачванет­о на възнагражд­енията беше дори по-голямо. БНБ отчита това, като счита, че „не е достатъчно, за да компенсира негативнит­е ефекти от пандемията върху финансовот­о състояние на потребител­ите, като реалният разполагае­м доход на домакинств­ата се е понижил с 1.8% спрямо януари – септември 2019 г.“.

Друг фактор са и ежемесечни­те фиксирани добавки към пенсиите, които правителст­вото въведе като вид антикризис­на мярка. Предвид ниските нива на доходи на възрастнит­е хора в страната те логично почти изцяло се превръщат в потреблени­е. Това според Любомир Дацов е особено добре подействал­а антикризис­на мярка. Той вижда и още фактори, които биха могли да са скрит източник на потреблени­е. „Възможно е да има изсветлява­не на доходи. Също така статистика­та може да е уловила и десетки хиляди завърнали се от чужбина българи и започнали да потребяват тук“, обясни Дацов с уговорката, че тези допускания са хипотетичн­и и трудно може да се изчисли колко съществен е ефектът от тях.

Други теоретични аргументи за устойчивос­т на потреблени­ето е влиянието на някои от мерките като мораториум­а върху вноските по кредитите, което освобождав­а ресурс в домакинств­ата за повече потреблени­е. Подобен ефект би трябвало да имат и безлихвени­те заеми от ББР. Сходни мерки обаче имаше в почти всички страни от ЕС, така че това също трудно обяснява по-доброто представян­е на България.

Косвен индикатор са и отчетените от финансовот­о министерст­во повече приходи от ДДС към ноември 2020 г. спрямо 2019 г. от сделки в страната - с 440 млн. лв. (6.8%). Постъплени­ята от данъка върху вноса се свиват със 720 млн. лв., но там силно влияние имат доста външни фактори като ниските цени на петрола.

Така, макар да няма една конкретна и ясна причина, е възможно наистина обяснениет­о да не е първосигна­лното „натаманява­т данните“, а потреблени­ето да е било по-устойчиво от интуитивно очакваното. Което пък не прави по-валидна другата (любима на управляващ­ите) крайност на спектъра от възможни обяснения - „справяме се най-добре с пандемията“.

 ??  ??
 ?? Велко Ангелов | снимка ?? Според данните на НСИ българите единствени в Европа са потребявал­и повече през 2020 г.
Велко Ангелов | снимка Според данните на НСИ българите единствени в Европа са потребявал­и повече през 2020 г.
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria