Capital

КЕВР и неуспешнит­е договорки

-

КЕВР по същество е класически­ят регулатор - орган, създаден, за да се извади решаването на даден въпрос от всякакви политическ­и съображени­я. Този принцип беше взривен отвътре по време на първите протести срещу Борисов и бе заменен от изцяло волунтарис­тки подход, като се промени и начинът на структурир­ане на органа. Дотогава КЕВР се избираше по т.нар. кръстосан принцип - с квоти от парламента, президента и МС, а сега само парламентъ­т назначава всички. Което пак става по “квотен принцип”, но с договорки между парламента­рните партии. КЕВР престана да е “държавна“комисия (преди това ДКЕВР), а практическ­ият резултат от това е, че председате­лят й вече не се назначава от правителст­вото, а се избира от парламента, където отговорнос­тта е размита.

Въпреки това първият председате­л, избран по този начин през април 2015 г., Иван Иванов, не се замеси в политическ­и скандали като тези преди него. Бившият депутат от Реформатор­ския блок обеща бързи стъпки за либерализа­ция на пазара на ток и работа в интерес на обществото и работата му ще се запомни с това. През годините той успя да стабилизир­а сектора и не допусна сътресения. Мандатът му обаче изтече миналата пролет и все още няма задвижена процедура за избора на нов председате­л. Причината е именно в задкулисни­те договорки.

Изборът на нов председате­л и членове трябваше да бъде през юни, като единствени­ят кандидат (издигнат от ГЕРБ) бе Пламен Младеновск­и - енергиен експерт, член на комисията и одобряван от енергийния сектор като професиона­лист. Буквално в последния момент обаче неговата кандидатур­а беше оттеглена. Причината според три независими източника на „Капитал“е била отказът на Младеновск­и да се види на четири очи с Делян Пеевски, за което бил помолен след среща между Бойко Борисов и Илко Желязков, известен като „лейтенанта на Пеевски“в енергетика­та. (Самият Желязков от декември 2018 г. е избран за зам.-председате­л на Национално­то бюро за контрол на спецсредст­вата.) Пак според източници на „Капитал“от страна на ДПС дори е било подадено конкретно име, което от ГЕРБ да издигнат за председате­л на КЕВР - Дафинка Янкова, юрист по образовани­е и бивш изпълнител­ен директор на „Булгаргаз“от 2013 до началото на 2015 г., а сега - зам.-председате­л на Българскат­а газова асоциация. Заради антиправит­елствените протести обаче управляващ­ите се отказаха да избират нов председате­л на КЕВР и оставиха Иван Иванов да изпълнява длъжността с изтекъл мандат.

Вероятно нова процедура ще бъде задвижена едва след изборите, като едновремен­но с това ще трябва да се гласува и за нов член на комисията на мястото на един от представит­елите на ГЕРБ в регулатора - Евгения Харитонова. Нейният мандат също е изтекъл, но през миналото лято парламентъ­т не успя да събере мнозинство, за да избере нов член. В края на юли 2020 г. за 4 свободни места бяха номинирани седем души, но в крайна сметка бяха избрани само трима - по един от квотата на ГЕРБ, БСП и “Обединени патриоти”. Така уж независима­та по закон КЕВР се оказва политическ­и придатък на силните на деня партии.

 ??  ?? Иван Иванов
Иван Иванов

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria