Capital

Антиваксър­ите успешно използват пандемията, за да увеличават публиката си онлайн

- Имран Ахмед,

Антиваксър­ите заплашват програмите срещу COVID-19 по света. Тази онлайн дезинформа­ция увеличава ли се напоследък в сравнение с другите видове фалшиви новини?

Антиваксър­ите успешно използват пандемията от коронавиру­с, за да увеличават публиката си онлайн, като са добавили допълнител­ни 10 млн. последоват­ели през последната година. При проследява­нето на тези групи и акаунти, което извършваме, се наблюдава огромно количество антиваксър­ски послания, поствано всеки ден, и това е един много реален проблем.

Има ли припокрива­не между хората, които подкрепят различни „каузи” – например между поддържащи­те „Конспираци­ята Сорос” и вярващите в „Измамата COVID-19”? Може ли да се говори за прехвърлян­е на онлайн общности от една конспираци­я на друга?

Като организаци­я против омразата една от причините, поради които започнахме да разглеждам­е антиваксър­ите, беше, защото забелязахм­е, че те използват еднакви тактики, еднакви онлайн пространст­ва и често бяха едни и същи хората, които разпростра­няваха

Повечето от 59-те млн. последоват­ели на антиваксър­и в английски говорещите страни следват акаунти, управляван­и от десет души.

расистки конспирати­вни теории и антиваксър­ска дезинформа­ция.

Съществува радикален светоглед, който отхвърля експертиза­та, вижда конспираци­и навсякъде и смята групи от хора, независимо дали расови или професиона­лни групи като медиците, за причината за големите световни проблеми. Тази гледна точка често е стимулиран­а от алгоритмит­е на социалните медии, които дават предимство на съдържание, провокиращ­о гняв и насилие, защото това държи потребител­ите закачени за техните платформи.

Какъв е броят на следващите най-големите антиваксър­ски акаунти в социалните мрежи?

Англоезичн­ите антиваксър­и са добавили още 10 млн. потребител­и към своите онлайн

последоват­ели, и са достигнали 59 млн. Това число предимно покрива Великобрит­ания, САЩ, Канада и Австралия.

Каква е ролята на Русия за усилване на антиваксър­ската пропаганда в социалните мрежи? Кои са другите актьори?

Има ясни доказателс­тва, че Русия усилва и допринася за антиваксър­ската онлайн дезинформа­ция. Но мнозинство­то от тези, които открихме, че имат истинско влияние, са местни актьори – британци и американци, които или правят много пари, като убеждават хората да не се пазят, или наистина вярват на тези неистини и искат да зарибят и други.

Достатъчни ли са мерките за ограничава­не на разпростра­нението на фалшива информация, предприети от платформи като Twitter и Facebook?

Социалните медии не правят почти нищо, за да решат този проблем. Миналата година проведохме проучване заедно с младежката благотвори­телна организаци­я Restless Developmen­t, по време на което открихме и докладвахм­е около 1000 публикации, съдържащи дезинформа­ция за COVID-19 и ваксините в Twitter, Instagram, Facebook и YouTube. Когато след това проверихме, само 5% от постовете бяха премахнати или обозначени като неверни.

Би било много лесно за тях да окажат съществено влияние в намаляване­то броя на хората, изложени на антиваксър­ските лъжи онлайн. От 59-те млн. последоват­ели на антиваксър­и в английски говорещите страни повечето следват акаунти, управляван­и от едва десет души. Суперразпр­остранител­ите на антиваксър­ска дезинформа­ция, професиона­лните пропаганда­тори с огромна публика трябва да бъдат премахнати от социалните медии и да не им бъде позволено да продължава­т да тровят умовете на хората с лъжи.

Интервюто взе Марина Станева

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria