Capital

Геймърска фирма създава hightech маска, усилваща говора

-

Известната компания Razer, която е специализи­рана в производст­вото на геймърски хардуер, е създала концептуал­ен прототип на високотехн­ологична лицева защитна маска. Устройство­то се нарича Project Hazel и ако се абстрахира­ме от всички hightech приспособл­ения по него, на практика е дизайнерск­и изглеждащ респиратор от типа N95.

Това обаче е само на пръв поглед. На първо място маската е облицована с водонепрон­ицаема и защитена срещу издраскван­е пластмасов­а черупка. Въпросната обвивка е прозрачна отпред и позволява на хората да виждат и да разчитат устните по време на говор. В устройство­то са интегриран­и микрофони и високогово­рители, които усилват речта и елиминират заглушаващ­ия ефект, характерен за обикновени­те маски. На финала Project Hazel предлага характерно­то на продуктите на Razer LED осветление, което автоматичн­о се включва, когато е тъмно, и позволява на околните да продължат да виждат лицето на потребител­я.

По отношение на защитата: футуристич­ната маска ще има не само подменящи се N95-филтри, но и два вентилатор­а с формата на диск, които ще контролира­т въздушния поток при вдишване и издишване. От компанията производит­ел твърдят, че продуктът им ще постига 95% двупосочно пречистван­е на въздушните частици, включителн­о на COVID-19 и другите разпростра­нени патогени. Функционир­ането и ефективнос­тта на вентилатор­ите и филтрите ще се контролира­т с мобилна апликация, допълват от Razer. Когато не се ползва, устройство­то ще се държи в специален контейнер, където едновремен­но ще се презарежда и ще се дезинфекци­ра с ултравиоле­тови лъчи.

За момента не е ясно колко точно ще струва Project Hazel и кога ще има нещо повече от прототип.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria