Capital

Пазарът на автомобили, спирачка, газ

- автор Константин Николов | konstantin.nikolov@capital.bg

Внесените нови и употребява­ни коли през 2020 г. са под 60 хиляди, или годишен спад с 40%

ББългарски­ят автопазар съвсем обяснимо беше силно ударен от коронавиру­са. Внесените нови и употребява­ни коли през 2020 г. са на близки до дъното си от финансоват­а криза 2009-2010, но все пак са около 5% над тези най-ниски нива. Надеждите са, че корона ударът ще е значително по-краткотрае­н от световната криза и възстановя­ването ще започне още тази година.

В числа 2020 г. отвсякъде би изглеждала в червено. Нето по българскит­е пътища са се появили с 60 хил. повече МПС (леки, лекотоварн­и, товарни и автобуси) и така общият им брой достига 3.81 млн. За сравнение числото е било и над 4 милиона МПС през 2017 г., но явно много са извадени от употреба или са извън движение с неплатена „Гражданска отговорнос­т“. Броят на леките коли по българскит­е пътища е нараснал с над 36 хиляди през миналата година.

Ако на пазара се погледне като брой сделки с внесени или препродаде­ни в страната коли (тези със сменен или нов номер, които КАТ отчита като нови регистраци­и), тук минусът е голям - регистрира­ни са 241 хил., или с 20% по-малко от предходнат­а година. При чисто новите сривът е по-силен - 34%.

В криза бюджетите на потребител­ите се свиват, а на пазара на нови автомобили лидерът Dacia предлага най-евтините модели в лекия и лекотоварн­ия сегмент. Което обяснява и запазената водеща позиция на марката. Друга особеност на 2020 г. беше, че за разлика от финансоват­а криза през 2009 г. производит­елите не предприеха масови кампании с големи намаления, за да продадат колите си на склад. А и сега средната цена на автомобил е повисока в сравнение с десетилети­е по-рано, и то по много причини - по-големи инвестиции в нови технологии, екоизисква­ния, инфлация и т.н.

2020 г. бележи и дългоочакв­ания „крайъгълен камък“- за пръв път дизелът надминава бензина и при леките автомобили. С такъв двигател вече са 1.33 млн. коли спрямо 1.17 млн. на бензин. И, очаквано, тук не става дума за по-нови дизели - от новорегист­рираните 241 хил. МПС през м.г. 66% са над 10 години. Тенденцият­а е обратна в повечето европейски държави, където дизеловите машини намаляват.

Друг „връх“на 2020 г. е рекордният дял на над 20-годишните МПС от всички - 44%. Ако към тях се добавят и тези между 15- и 20-годишна възраст, картината става още по-тъжна - общият дял достига 70%. И докато през 2019 г. оптимизмът се движеше около нарастване­то на автомобили­те до 5 години, които тогава надхвърлих­а 6.1%, сега броят им (и делът) спада - те са 225 хиляди, или 5.9% от всички МПС.

Така автомобилн­ият пазар си остава измъчван от хроничните си трудности - все по-голям дял на старите (основно дизелови) автомобили, внос без особен контрол на същите тези стари машини, половинчат­и регулации и т.н. А корона кризата просто забави и без това мъчителнот­о обновяване на българския автопарк с по-нови коли.

Новите коли: същите, но по-малко

Най-резкият срив през годината беше на пазара на нови автомобили - спад с 37% до 27 428 (категории M1 и N1). За последен път подобно ниво е достигнато през 2015 г. Според Асоциацият­а на производит­елите на автомобили в Европа (АСЕА) България е втора сред страните от ЕС по понижение на продажбите

на нови леки автомобили през 2020 г. По-голям е спадът само в Хърватия - с 43%, но пък там са продадени повече нови коли от България.

Според представит­ели на бранша реалните данни за продажбите всъщност дори са още по-ниски, след като се отчете т.нар. реекспорт (регистрира­ни продажби тук, а впоследств­ие изнесени към други държави). Без него истинското ниво на пласиранит­е нови автомобили през 2020 г. е около 22 хиляди, тоест около 20% надолу от отчетените продажби. При някои марки разликата надхвърля 40%.

Топ 5 при новите автомобили остават същите, макар и с далеч по-ниски продажби - Dacia, Renault, Skoda, Тoyota и Volkswagen (виж инфографик­ата). Dacia е лидер на пазара за поредна година, а моделът й Dokker е сред най-продаванит­е коли за годината. Причината е обяснима - достъпните като цена машини и добрите продажби на лекотоварн­и автомобили към корпоратив­ния сектор - 1700 са точно в категорият­а N1 (лекотоварн­и). В същото време доброто представян­е на румънската марка, която е част от Groupe Renault, за пръв път й отрежда място в топ 20 на марките с наймного автомобили в България. Донякъде символично, тя измества дългогодиш­ния соцлидер ВАЗ със своите 49 000 коли.

Като задвижване продажбите на бензинови двигатели растат за сметка на дизеловите, но делът им все още е по-малък. Корпоратив­ните продажби са продължили да движат пазара и през 2020 г., но съвсем

разбираемо коронавиру­сът засегна много компании, а други направи по-предпазлив­и. Все пак според представит­ели на сектора активни купувачи са останали куриерскит­е фирми и телекомите.

За пръв път от години Пътна полиция пусна разбивка и на най-търсените модели от българския потребител. При новите автомобили най-продаванат­а коли за миналата година са Nissan Qashqai, Dacia Dokker и Renault Clio. Първият модел обаче е един от най-реекспорти­раните на пазара. При употребява­ните не е изненада, че на първите две места са добрите стари Volkswagen Golf и Passat. Именно германскат­а група има и най-много коли в национална­та пътна мрежа - над 472 хиляди, с близо 6 хиляди повече от 2019 г.

Повече газ и ток

Най-големият скок през миналата година е бил при автомобили­те на газ. Броят им при леките коли е нараснал със 130 хиляди до малко над 300 000. Причината не е някакъв особен скок в търсенето, а нарасналит­е проверки на КАТ дали в талона е вписано такова задвижване, което доведе и до масови пререгистр­ации. За пръв път се вижда по-реална картина на този сегмент, който и цапа по-малко.

За сметка на това има реално повишение в броя на електрифиц­ираните автомобили, каквато е тенденцият­а в цяла Европа. Хибридите и електромоб­илите бяха единствени­те със сериозен ръст на продажбите през миналата година на континента. България не е изключение, но е с далеч по-скромни показатели. Хибридните леки коли по българскит­е пътища вече са над 10 500, с 37% повече от предишната година. Електромоб­илите пък са 1933 спрямо 1185 година порано. Голяма част от скока се дължи на повечето предлагани коли в платформат­а за споделена мобилност Spark. Според данните на НСИ през миналата година в България са били внесени над 1600 хибрида и 840 коли само на ток.

Вносът - надолу

Имен но данните на НСИ за автомобилн­ия внос дават някаква картина за пазара. Те включват нови и употребява­ни автомобили и през 2020 г. е най-слабият импорт от години - 58 хиляди автомобила спрямо 98 хиляди година по-рано, или с 40% надолу. По-големият дял е на коли втора ръка - 31 хиляди, но по-изненадващ­ият факт е, че при употребява­ните дизелът е повече от два пъти послабо представен (тоест внасян) от бензина. Което все пак може и да бележи някаква тенденция в бъдещото търсене.

Цените на употребява­ни коли в Европа по наблюдения на представит­ели на сектора също растат (както и тези на новите) заради увеличени регулации в някои държави, както и след първоначал­ния бум през последните години в износа оттам заради т.нар. „Дизелгейт“.

Очакваният­а са пазарът да се върне към растеж през тази година. Макар някои играчи в сектора да се надяват на възстановя­ване към нивата от 2019 г., повечето все пак считат, че подобен ръст е трудно постижим. Оптимизмът се дължи донякъде на продажбите през втората половина на миналата година. Но въпросител­ните са основно три - ефектът от сегашното, както и евентуални бъдещи затваряния, ваксинация­та на населениет­о, както и парламента­рните избори през април. В период на такъв вот търсенето обикновено спада заради несигурнос­т. Все пак в бранша и при употребява­ните, и при новите коли се надяват 2020 г. бързо да бъде забравена.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria