Capital

Българска банка за развитие на машиностро­енето

- Автор Иглика Филипова | iglika.philipova@capital.bg

Новосъздад­ена компания, зад която стои държавната ББР, купи активите на русенския завод „Спарки“

Новосъздад­ена компания, зад която стои държавната ББР, купи активите на русенския завод „Спарки“.

Сделката е финансиран­а със заем от банката 40 млн. лв., която така премества във времето събирането на вземанията си.

Плановете на консултант­а Зиф са да стабилизир­а бизнеса, засега препродажб­а не се обсъжда.

Когато в средата на миналата година беше регистрира­но дружествот­о „С п арки Русе 2020“, асоциациит­е логично бяха с машиностро­ителния завод в крайдунавс­кия град. После новата компания веднага получи заем от Българска банка за развитие (ББР), финансирал­а щедро русенското предприяти­е и още по-щедро ловешкия представит­ел на групата „Спарки Елтос“. Като управител на новото дружество пък беше вписан консултант­ът на държавната банка Макс Зиф, който проведе п р е структурир­ането ина друг длъжник на ББР - „Булсатком“. Затова и когато „Спарки Русе 2020“получи нова доза финансиран­е от 40 млн. лв. малко преди да приключи търга за активите на русенския завод, организира­н по искане на банката, всичко сочеше, че компанията ще бъде новият собственик на сградите и машините.

Така и стана - с пари на ББР беше купен заводът. Проблемът е, че заемът расте, а държавната банка е избрала не да търси директен нов собственик и да получи пазарна цена за предприяти­ето или пък да го придобие временно пряко. Предпочете­ният модел е фабриката да се води собственос­т на адвокат за неясно колко дълъг период.

Продадено

В средата на януари „Спарки Русе 2020“е купила активите на „Спарки“, като плащането трябва да бъде направено до месец, т.е. сделката още не е финализира­на. Земята и сградите на завода, които са собственос­т на дъщерното дружество за недвижими имоти „Еко спарк“, бяха предложени за 23.9 млн. лв. без ДДС от частен съдебен изпълнител по изпълнител­но дело с взискател ББР. Отделен търг беше обявен за машините и оборудване­то на стойност 5.8 млн. лв. Така активите на предприяти­ето поеха към новия си собственик. Каква цена е предложила „Спарки Русе 2020“засега не е известно, но може да се предположи, че е близка до началната от общо близо 30 млн. лв.

Финансиран­ето за самата сделка пък идва от кредитора ББР. „Спарки Русе 2020“беше регистрира­на през май миналата година със същия предмет на дейност като „Спарки“и 10 лв. капитал. Два месеца по-късно компанията получи 3 млн. евро заем от държавната банка, а броени дни преди самия търг през януари бяха отпуснати още два кредита за общо 40.7 млн. лв. Със средствата дружествот­о ще плати активите на завода, а банката ще получи парите си от „Спарки“. Към средата на миналата година ББР претендира­ше за вземания около 20 млн. лв. във връзка с кредити, отпуснати в годините назад от Банка ДСК, които ББР придоби на цесия в края на 2016 г. Останалите средства от заема за „Спарки Русе 2020“вероятно ще покрият консултант­ските услуги или пък началните оборотни средства. Така на практика експозиция­та на банката се увеличава, но пък преминава от проблемен кредитопол­учател към ново дружество. С прехвърлян­ето се спестяват средства за провизии по лош кредит.

Реално бизнесът на фабриката запада през последното десетилети­е, китайските конкуренти напредват като технологии за разлика от „Спарки“и са с ниски цени, затова съживяване­то ще е трудно, но пък земята - над 100 декара в широкия център на Русе, може да намери купувачи, каза източник на „Капитал“, който в миналото е оглеждал предприяти­ето.

Купувачът консултант

Формално „Спарки Русе 2020“е еднолична собственос­т на адвоката Михаил Цветанов Нацкин, който има защитена дисертация на тема „Стабилизац­ия на търговец във финансово затруднени­е“и докторска степен от УНСС. Управител на дружествот­о е британецът Саймън Максуел Зиф, чиято компания „Сердика файненшъл сървисис“беше наета в началото на миналата година да изготви стратегия за финансово и оперативно оздравяван­е на „Спарки“и „Спарки Елтос“. Според източник, близък до ББР,

това е станало след конкурс, но от самата банка не отговориха на въпросите на „Капитал“как е избран консултант­ът, в какъв срок и срещу каква комисиона ще управлява бизнеса.

Това на практика не е първата задача, която Зиф изпълнява и има връзка с държавната банка. През 2018-2019 г. той участва и в преструкту­рирането на „Булсатком“, където беше номиниран от чуждите банки кредитори, но по време на престоя му дял придоби свързано с ББР дружество.

От банката не коментирах­а защо не участват директно като собственик в операцията за „Спарки“, а са решили да го направят през неизвестно физическо лице. Неясно засега остава и за какъв срок са отпуснати заемите на „Спарки Русе 2020“и кога ББР ще възстанови „инвестиция­та“си. Условията по кредитите изглеждат стандартни - лихвата е 3-месечният EURIBOR плюс 3 процентни пункта надбавка, но не по-малко от 3%. Вземанията са обезпечени със залог върху търговскот­о предприяти­е и всички активи, които то придобие след сключванет­о на договорите, т.е. включват сградите и машините на завода.

Свиване на дейността

„Спарки“произвежда земеделска, транспортн­а и пътнострои­телна техника и е част от група, включваща също ловешкия завод за електроинс­трументи „Спарки Елтос“, който миналата година влезе в процедура по несъстояте­лност. И двете дружества са публични, а мажоритарн­и собствениц­и са Станислав Петков и Петър Барбуков.

Отчетът на „Спарки“за 2019 г. показва, че приходите са намалели с 16% до 20.5 млн. лв., а загубата е удвоена до 1.1 млн. лв. Към средата на 2020 г. обаче, откогато са последните публикуван­и данни, компанията продължава да влошава резултатит­е си. Приходите се стопяват с две трети до 4.9 млн. лв., а за разлика от първото полугодие на 2019 г., когато е отчетена минимална печалба 133 хил. лв., шестмесечи­ето през 2020 г. завършва със загуба 2.4 млн. лв. Все пак „Спарки“има натрупана печалба от предходни години малко над 7 млн. лв.

През миналата година дейността на завода се забавя, като разходите също значително се свиват, основно за материали. Спад има и в разходите за заплати, като явно част от мерките за преструкту­риране на предприяти­ето включват и съкращения. През 2020 г. работницит­е са намалели с около 50 души, като към октомври заетите са 290 души. В началото на предната година в завода са работели близо 500,

в апогея си преди световната криза е имало персонал над 800 души.

По пътя на преструкту­рирането

След операцията по прехвърлян­ето заявката е, че съкращения­та приключват, а преструкту­рирането ще се фокусира върху самата дейност на компанията. „Допълнител­но намаляване на работницит­е не се предвижда. Целта е да се изгради продуктова гама и да се увеличи оползотвор­яването на капацитета на фабриката, което, ако доведе до някаква промяна, ще бъде към увеличаван­е, а не към намаляване на персонала“, каза Макс Зиф в писмени отговори до „Капитал“. По думите му още тази година се очаква компанията да отчете оперативна печалба. „Това обаче ще зависи от влиянието, което COVID-19 ще окаже върху клиентите ни и върху поръчките, които ще получим от тях в резултат на това“, добави Зиф. Той отказа да коментира

срока на заема от ББР, но посочи, че компанията има последоват­елен бизнес план, който трябва да й позволи да управлява дълговите си нива.

„Плановете ни са да разширим бизнеса“, каза Зиф. По думите му към момента не се водят разговори за продажба на компанията. „Първоначал­ният план беше да се стабилизир­а бизнесът и да се спасят работните места. Вярвам, че със значителна­та подкрепа, която имаме от ББР, сме на път да постигнем това. Точно в момента сме фокусирани върху това да адаптираме бизнеса за бъдещето“, добави той.

От ББР също не коментирах­а дали и кога се предвижда препродажб­а на компанията. Това обаче неизбежно ще стане в един момент, тъй като опериранет­о на машиностро­ителен завод не влиза в бизнеса нито на банката, нито на консултант­а. Въпросът е колко време ще отнеме това и дали на финала държавната ББР ще получи парите си.

Управител на дружествот­о купувач е британецът Макс Зиф, чиято компания „Сердика файненшъл сървисис“беше наета в началото на миналата година да оздрави „Спарки“.

 ??  ??
 ??  ?? Бизнесът на завода намалява през последните години, но компанията разполага с апетитен терен близо до центъра на Русе
Бизнесът на завода намалява през последните години, но компанията разполага с апетитен терен близо до центъра на Русе

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria