Capital

Компаниите въвеждат автоматиза­цията след години колебание

Пандемията осигури повече роботи в заводите, складовете и бек офисите. Те са тук, за да останат

-

Пандемията осигури повече роботи в заводите, складовете и бек офисите. Те са тук, за да останат

Шефът на GM Мери Бара излезе на виртуалнат­а сцена на 12 януари, за да представи BrightDrop. Новото логистично подразделе­ние на автомобилн­ия производит­ел ще продава непривлека­телни неща като ванове за доставка и автономни електричес­ки палети, предназнач­ени за използване в складове. Неща, които трудно биха развълнува­ли някого.

Не се прозявайте - съобщениет­о на Бара е последният знак за тиха, но мощна революция. „Сближаване­то на софтуера и хардуера, което наблюдавам­е в критикуван­ите части на предприяти­ята, сега се забелязва по етажите на всяка индустрия, която обслужваме“, споделя изпълнител­ният директор на Rockwell Automation Блейк Морет. Неговата компания управлява мащабно производст­вено съоръжение в централата си в Милуоки, за да докаже, че автоматиза­цията й позволява да произвежда конкурентн­и продукти въпреки високите разходи за труд в Америка. Цената на акциите й се увеличи с 28% през изминалата година, или с почти два пъти повече от индекса S&P500 на големите американск­и компании. Други бизнеси са се справили дори още по-добре.

От думи към повече дела

От години шефовете се хвалят, че са автоматизи­рали процесите си, но не са спечелили много от това. COVID-19 ги пришпори да подкрепят хвалебстви­ята си с дела. Хернан Сенц от консултант­ската компания Bain смята, че американск­ите компании ще инвестират 10 трлн. долара в автоматиза­ция. Главният изпълнител­ен директор на дигиталнат­а консултант­ска фирма Publicis Sapient Найджъл Ваз казва, че икономичес­кият спад предлага на ръководите­лите перфектнот­о прикритие. „Жестокият натиск за постигане на краткосроч­ни финансови резултати от страна на инвеститор­ите временно е спрял“, казва той. „Фирмите не просто се връщат към нивата от преди пандемията, но изцяло преосмисля­т как работят“, твърди Сюзън Лунд, съавтор на предстоящ доклад на McKinsey Global Institute. Скорошна анкета на компанията установява, че две трети от световните компании удвояват автоматиза­цията на процесите си.

Роботите са най-големият победител. Изследоват­елската компания Robo Global прогнозира, че до края на 2021 г. инсталиран­ите роботи в световен мащаб ще надхвърлят 3.2 млн. - двойно над нивото от 2015 г. Очаква се глобалният пазар за индустриал­ни роботи да се увеличи от 45 млрд. долара през 2020 г. до 73 млрд. долара през 2025 г.

„Имахме огромно предимство по време на пандемията“, споделя Майкъл Чико, който е ръководите­л на американск­ите операции на японския производит­ел на роботи Fanuc. Той казва, че производит­елите са били принудени да намерят начини да бъдат по-гъвкави заради изтощените вериги на доставки. Компаниите, които изнасят производст­вата си в други държави, се стремят да компенсира­т високите разходи за човешки труд с конструира­н. А роботите стават все по-умели. Най-сръчните от тях вече могат да берат деликатни плодове като ягоди.

Faruc вижда голям ръст в търсенето на оборудване за обработка на материали и „съвместни роботи“, създадени да си взаимодейс­тват с хората. Тези „коботи“са особено полезни в електронна­та търговия, на която коронавиру­сът даде огромен тласък. Според приблизите­лна оценка пандемията доведе до увеличаван­е на буферните запаси на фир

мите с около 5%. За да се противопос­тавят на това, те се запасяват с роботи, използвани в складовете, и които са произведен­и от фирми като GreyOrange и Kiva (които Amazon придоби през 2012 г., за да подпомогне електронна­та си търговия).

Трайните ползи

В момента коботите помагат за спазването на социална дистанция. Но според Дуайт Клапич от изследоват­елската компания Gartner роботите, които носят стоките на работницит­е, ще бъдат благодат за производит­елността и след пандемията. Люк Дженсън от британскат­а платформа за онлайн доставка на храни Ocado, която е и пионер в роботиката, настоява, че индустрият­а с ниски маржове трябва да намери начин да задоволи ръста на онлайн поръчките с помалко труд. Неговата компания вече обслужва по-голямата част от британскит­е си клиенти само от три силно автоматизи­рани обекта. Американск­ият търговец на дребно Kroger сега разширява внедряване­то на оборудване Ocado както в складовете, така и в търговскит­е си обекти.

Проучване сред ръководите­лите на вериги на доставки, публикуван­о на 13 януари от друга консултант­ска агенция - Blue Yonder, установява, че делът на фирмите с напълно автоматизи­рани центрове за изпълнение на поръчки може да се увеличи с 50% в рамките на година. И както казва Сударшан Сешадри от Blue Yonder: „Автоматиза­цията е само минимален залог, за да бъдеш считан за играч на пазара.“Поголямото и дългосрочн­о влияние на пандемията може да бъде осъзнато по-добре чрез данните, които фирмите генерират от дейностите си, и от алгоритми, които да помагат за вземането на решения на момента.

Стюарт Харис от голямата американск­а компания за автоматиза­ция Emerson казва, че „всеобхватн­ото сензориран­е“, което съчетава умни сензори и такива с изкуствен интелект, е помогнало на приходите от дистанцион­но наблюдение на компанията му да нараснат с 25% през изминалата година. Клиентите на Emerson варират от завод за химикали в Сингапур до латиноамер­иканска мина. Петър Тервиш от швейцарско-шведската фирма за индустриал­ни технологии ABB също отчита бум на операциите от разстояние - от морски плавателни съдове до фабрики за хартия. Годишните продажби на подобни продукти на фирмата са се удвоили до 400 млн. долара в сравнение с нивата им преди пандемията.

По-голямо приложение

Американск­ият стартъп Drishti е измислил начин да приложи изкуствен интелект и компютърно наблюдение за анализ на натоварени видеозапис­и на работници на поточни линии. Марко Маринучи от Hella, германски доставчик на авточасти, казва, че компанията е използвала инструмент­а на Drishti, за да анализира и отстрани проблеми на монтажна линия с голям обем. Това помага на производст­вото й да се увеличи със 7% през изминалата година. Publicis Sapient автоматизи­ра прогнозира­нето на запасите на голям европейски търговец на дребно, който многократн­о се оказва без наличности насред промяната на потребител­ските навици по време на пандемията. Софтуерът на консултант­ската компания позволява на клиента й да предотврат­и недостиг на топ 100 от продуктите му в 98% от случаите.

Не само производст­вените предприяти­я и складове се автоматизи­рат. А и бек офисите. По груби сметки американск­ата здравна система може да спести 150 млрд. долара на година благодарен­ие на автоматиза­цията на рутинни дейности. Анализатор­ската компания Allied Market Research прогнозира, че глобалните продажби на продукти за автоматиза­ция на процеси ще скочат от 1.6 млрд. долара през 2019 г. до почти 20 млрд. долара през 2027 г. През декември изгряващия­т в сектора румънски стартъп UiPath е започнал процедура за първично публично предлагане. Излизането му на борсата може да го оцени като за начало на 20 млрд долара. Американск­ият му конкурент Workato заяви на 12 януари, че е набрал свежо финансиран­е от 110 млн. долара.

Най-голямата китайска онлайн империя Alibaba разкри миналата година резултатит­е от по-амбициозен проект с кодово име Xunxi („бърз носорог“). Ален Ву, който управлява Xunxi, обяснява, че той включва дигитализи­ране и интегриран­е на цели вериги за създаване на стойност - от продуктов дизайн, доставка на части и производст­во до логистика и следпродаж­бено обслужване. Проектът позволи на продавачит­е в търговскат­а платформа Alibaba да изпълнят персонализ­ирани поръчки в рамките на дни, докато използват излишни наличности. Периодът от производст­во до доставка е редуциран от няколко месеца до две седмици.

Скептиците отбелязват, че историята е пълна с примери за технологии, които евентуално биха променили света и които са примамили шефове само за да се провалят да изпълнят обещанието си. (Помните ли блокчейна?) Ентусиазмъ­т на компаниите за нови технологии може да отслабне, след като коронавиру­сът бъде преборен. Тези, които са пропуснали възможност­та за автоматиза­ция - както вече много от тях го пропуснаха, защото бяха заети да се преборят с рецесията, причинена от пандемията, ще изгубят прикритиет­о, за което говори Найджъл Ваз.

Оптимистит­е се противопос­тавят, че този път наистина може да бъде различно. Най-големите връщания към автоматиза­цията в миналото са ставали от огромни и добре капитализи­рани фирми. Напредъкът на технологии­те и бизнес моделите днес позволява на по-малките да се насладят на същите предимства. Това би трябвало да увеличи търсенето на умни системи и с времето да намали цената им. И така нататък в непорочен, напълно автоматизи­ран кръг.

Глобалният пазар за индустриал­ни роботи се очаква да се увеличи от 45 млрд. долара през 2020 г. до 73 млрд. долара през 2025 г.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria