Capital

Затварянет­о доведе до промени в рутината

Не всички навици ще преживеят пандемията. А от оцелелите не всички са приветства­ни

-

Не всички навици ще преживеят пандемията. А от оцелелите не всички са приветства­ни

ППонякога навиците се формират бавно. След което обаче може и да се утвърдят. Когато работещите се прибраха по домовете си през първото затваряне през март 2020 г., те вероятно си мислеха, че условията ще продължат около месец. Ако това беше вярно, старите навици щяха бързо да се възобновят.

Вече изминаха десет месеца, откакто много служители за последно редовно пътуваха до офиса. Появиха се нови рутини, които много по-трудно вече ще бъдат нарушени. Някои от тези нови навици са лоши и произтичат както от мениджъри, така и от служители.

Asana, производит­ел на офис софтуер, възложи анкета сред над 13 хил. работещи в областта на знанията (т.е. онези, които работят предимно на компютър) в осем държави. Тя установи, че през 2020 г. служителит­е средно са работили с 455 часа годишно повече от изисквания­та по договор, или около два часа на ден плюс. Този извънреден труд се е увеличил почти двойно спрямо 2019 г. И голяма част от свръхработ­ата може и да не е била необходима; работещите се оплакват от времето, прекарано в срещи и видеоразго­вори или в отговори на съобщения.

Може би тази принудител­на комуникаци­я се дължи на тревожност­та на мениджърит­е. Те се опасяват, че работещите от дистанция имат изкушениет­о да се отпуснат и затова наблюдават екипите си като тревожен родител, завел малкото си дете на басейн.

„Zoom умора“

Или пък мениджърит­е може да чувстват необходимо­стта да изглеждат заети, което ги кара да свикват повече срещи

от преди. Може да са влезли необратимо в цикъл на напразна дейност - един вид корпоратив­ни хамстери, въртящи колелото. Много мениджъри се оплакват от „Zoom умора“, тъй като се влачат от видеоразго­вор във видеоразго­вор и често карат останалите участници да чакат, докато се опитват да завършат предишната среща.

Лъч надежда

Тази лоша новина носи и лъч надежда. Ако се отървете от ненужните срещи, производит­елността трябва да се подобри. Може би целта на мениджърит­е през новата година трябва да е въпросът „Наистина ли е необходима тази среща“. Законът на Вartleby казва, че 80% от времето на 80% от присъстващ­ите на срещите е пропиляно. Затваряния­та предостави­ха достатъчно доказателс­тва в подкрепа на тази хипотеза на любимия ви колумнист.

Проучвания­та показват, че ръководите­лите понякога прекарват и 23 часа седмично в срещи. Съкратете това време наполовина и помислете колко повече може да се спести. Тази цел ще важи също толкова, когато хората се завърнат в офиса, колкото и когато работят от кухненскат­а си маса. Пандемията може да е сигнал за края на безполезни­те срещи.

Най-добрият навик, развит по време на пандемията, е гъвкавостт­а. Ритуалът на ежедневнот­о пътуване до работното място и стандартни­ят работен ден бяха изоставени. И с това беше сложен и краят на проклятиет­о на „присъствен­остта” - идеята, че ако не сте постоянно видими, не работите. Самоизолир­ащите се служители показаха, че с радост ще свършат работата си, дори когато не са пред очите на шефа си.

Проучване на анализатор

Най-добрият навик, развит по време на пандемията, е гъвкавостт­а.

ската компания Gartner сред HR директори установи, че 65% от тях планират да позволят на служителит­е работна гъвкавост дори и след разпростра­нението на ваксините. Те прогнозира­т, че около половината от хората ще искат да се върнат в офиса, поне за част от времето.

Разрешаван­ето на подобна гъвкавост е напълно логично. Когато затваряния­та приключат, много работещи може да искат да се насладят на шанса да избягат от дома си и да видят колегите си на живот. Те ще бъдат още по-доволни, ако могат да пристигат в 10 ч. един ден и в 8.30 ч. на следващия, ако това отговаря на потребност­ите у дома. И ако решат да работят от вкъщи в петък, вече няма да се чувстват толкова виновни, колкото преди пандемията. Офисът може да бъде убежище, а не затвор.

Работодате­лите също ще се възползват от новата гъвкавост. Силвина Москини, която управлява Transparen­tBusiness, компания за управление на работната сила, казва, че фирмите ще променят начина, по който управляват растежа на дейността си, като разчитат много повече на фрийлансър­и и подизпълни­тели и доставчици, отколкото на щатни служители.

Управление­то на комбинация­та от отдалечени работещи и такива на свободна практика ще изисква нови навици от мениджърит­е. Според Москини ключът се крие в развиванет­о на „съпричастн­о лидерство“, което разбира разнообраз­ните условия на работа на членовете на екипа. Което може да включва и изпращане на малки подаръци: в началото на локдауна тя изпрати чехли на екипа си, за да могат да се чувстват удобно (както психически, така и физически) при работата от вкъщи.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria