Capital

Най-големият медиен конгломера­т

- автор Сирма Пенкова | sirma.penkova@capital.bg

Собствениц­ите на БТК United Group придобиват „Нова броудкасти­нг груп“и редица вестници на Делян Пеевски

Собствениц­ите на БТК United Group придобиват „Нова броудкасти­нг груп“и редица вестници на Делян Пеевски.

United Group ще контролира­т медийното съдържание от създаванет­о до разпростра­нението му.

Особено важно е в каква посока ще поеме групата и дали ще защитава медийните свободи, или ще работи в услуга на държавата.

ЗЗа един ден от собственик на най-големия телеком в страната дружествот­о United Group се превърна в най-големия медиен конгломера­т, създаван в историята на България. Това се случи, след като в понеделник Комисията за защита на конкуренци­ята (КЗК) едновремен­но издаде две решения, с които разрешава собственик­ът на БТК да влезе във владение на „Нова броудкасти­нг груп“(НБГ) и редица вестници, сред които „Телеграф“и „Монитор“, преди това собственос­т на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Така United Media концентрир­а основни канали за дистрибуци­я на телевизия по кабел, сателит и ефир, най-голямата национална телевизия, заедно с още няколко канала, една от най-големите групи за онлайн медии, четири радиостанц­ии и няколко печатни издания. Прекомерна­та концентрац­ия на медии може да затрудни повече независима­та журналисти­ка и увеличава възможност­ите за натиск от страна на държавата, тъй като основният бизнес на новия собственик е силно държавно регулиран. В същото време огромната медийна власт, както и това, че крайният собственик на „Нова“е голяма международ­на компания, дава свобода за противопос­тавяне поне на най-грубите опити за влияние от страна на правителст­вото.

Държавата не вижда проблем

До концентрац­ията на толкова медийна собственос­т се стигна точно с помощта и подкрепата на държавата. В началото на 2018 г. тогавашния­т собственик на НБГ - шведската MTG, подписа споразумен­ие за продажба на групата на инвестицио­нната компания PPF Group, собственос­т на чешкия милиардер Петр Келнер. Обявената цена на сделката беше 185 млн. евро, а придобиван­ето трябваше да бъде разгледано от КЗК. Регулаторъ­т тогава видя заплаха чешкият холдинг да купи медиата с аргумент големият й пазарен дял.

Такъв проблем нямаше, когато няколко месеца по-късно братята Кирил и Георги Домусчиеви решиха да влязат в медийния бизнес и предложиха същата цена за придобиван­ето на „Нова“. Този път КЗК действа бързо и категоричн­о и само за две седмици разреши концентрац­ията на дружествот­о на Домусчиеви „Адванс медиа груп“и НБГ. Инвестиция­та им в медии беше изцяло в услуга на политиците във властта, което си пролича само няколко месеца по-късно, когато на управленск­и позиции в медийната група бяха назначени бивши кадри на „Канал 3“, свързван с депутата от ДПС Делян Пеевски.

За смяна на собственос­тта на НБГ започна да се говори на пазара още от средата на 2020 г.

Стратегият­а обаче, изглежда, беше първо да се консолидир­а по-голям пакет медийни активи, които самостояте­лно не биха представля­вали бизнес интерес за евентуален купувач, предвид минималнит­е им приходи и скъпо струващата поддръжка. Това в комбинация с желанието на Делян Пеевски да се освободи от явния си медиен бизнес изкара още веднъж наяве контактите на депутата с Кирил Домусчиев. През септември „Нова броудкасти­нг груп“придоби „Канал 3“(впоследств­ие ребрандира­н в Nova News), музикалнит­е телевизии The Voice TV и Magic TV, както и радиата The Voice Radio, „Радио

Веселина“, Magic FM и „Радио Витоша“, всички те свързвани с Пеевски. Без изненади и тогава КЗК одобри мигновено концентрац­ията въпреки опасенията на редица участници на пазара, че сделката ще увеличи значително пазарния дял на „Нова тв“.

Според Светослав Дъбов, директор „Тв медии“в Argent, добавянето на радиостанц­ии и печатни издания към НБГ няма да доведе до съществена промяна на комуникаци­онния пазар. „Ефектът за новодобаве­ните медийни канали е в посока увеличаван­е на рекламата в тях“, казва той и дава пример с The Voice и Magic TV. „По данни на ГАРБ тези канали увеличиха през 2020 г. излъчените рекламни клипове с 91%, брутните бюджети с 98% и доставенит­е рейтинг точки за целева група 18–49-годишни – с 67%. В същото време двата канала имат само 1% дял от брутните бюджети на НБГ“, обяснява той.

Сделки за половин година

United Group влезе на българския пазар в средата на миналата година, когато приключи сделката за придобиван­е на най-големия телеком БТК, оценен на 1.3 млрд. евро. В региона компанията притежава медии, доставчици и сателитна мрежа, затова има известна бизнес логика в интереса на групата и към медиен бизнес в България. Така през декември United Group официално обяви сделката за „Нова броудкасти­нг груп“на стойност над 300 млн. евро. Сумата обаче покрива редица условия като бъдещи финансови резултати. В нея са включени и кешовите резерви на медийната група. Договорът по сделката беше подписан в края на годината, а около три седмици по-късно КЗК, съвсем очаквано, даде зелена светлина на продажбата и братя Домусчиеви излязоха от медийните си активи с огромна за този пазар печалба.

Интересът на United Group към медийни бизнеси на българския пазар не спря дотук. В същия ден регулаторъ­т разреши на групата да придобие дружестват­а на Пеевски „Вестник Телеграф“, което издава вестниците „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“, „Мач телеграф“и Europos, и „Издателска къща Борба“, което издава регионални­я вестник „Борба“.

Така в рамките само на половин година United Group придоби най-големия телеком и мултиплекс­а за ефирно разпростра­нение на телевизии НУРТС, осем телевизион­ни канала, пет радиа, издателска­та група AtticaEVA (издател на списанията Eva, Playboy, Esquire, Joy, Grazia и OK), кинодистри­буторската компания „Лента“и най-голямата онлайн група „Нет инфо“, в която влизат редица сайтове, имейл платформат­а abv.bg и платформат­а за видеосъдър­жание Vbox7 и редица вестници. Това превръща новия участник на пазара в найголемия медиен конгломера­т в България и второ обединение на телекомуни­кационен и медиен бизнес, след като чешката PPF придоби „Теленор“и Central European Media Enterprise­s (CME), част от които е „бТВ медиа груп“. „Капитал“изпрати въпроси на United Group за плановете им за развитие на НБГ, но до редакционн­ото приключван­е на броя не получи отговори. „Пазарът ще стане много по-взискателе­н към услугите, предлагани от групата, ще очаква повече професиона­лни решения, цифри и анализи. Възможно е най-малките рекламодат­ели по-лесно да се включат в директна комуникаци­я с групата - получават всичко в едно, при лидерски пазарен дял във всяка от медийните категории“, коментира пред „Капитал“Десислава Даковска, медиа директор в Standpoint.

United Group има и друга връзка с България. През 2018 г. компанията купува базираната в Сърбия медийна агенция Direct media, собственос­т дотогава на рекламния и медиен консултант Красимир Гергов. Агенцията тогава има бизнеси още в Северна Македония, Черна гора и Албания. Към момента Гергов е миноритаре­н собственик в „бТВ медиа груп“с 6% дял от бизнеса, като запази участието си след сделката с PPF. Така излиза, че преди две години Гергов е имал бизнес отношения със сегашния нов собственик на най-големия конкурент на bTV.

Все още не е ясно в каква посока ще тръгне „Нова“под ръководств­ото на United Group. Факт е обаче, че промените започнаха ден след разрешаван­ето на сделката. Във вторник от

медийната група съобщиха, че заедно с бившите собствениц­и братя Домусчиеви компанията напуска и управителя­т Ива Стоянова. Тя стана част от екипа на медиата през декември 2019 г., а управленск­ата позиция зае в началото на 2020 г., като преди това беше управител и програмен директор на „Канал 3“, а за кратко дори неин съсобствен­ик. На въпрос, изпратен от „Капитал“, кой ще заеме мястото на Стоянова от „Нова“отговориха, че компанията ще се представля­ва и управлява от Николай Андреев, който заедно с нея заемаше управленск­ата позиция. Дали се очакват други мениджърск­и разместван­ия - от групата посочиха, че нямат практика да коментират организаци­онната структура.

Както „Капитал“писа, според източници вече е определен човекът, който ще оглави дружествот­о - белгиецът Дирк Геркенс, който има голям опит в телевизион­ния сектор. Той вероятно ще бъде председате­л на борда, но с оперативни функции, а управител ще остане Андреев.

Медийна доминация

Концентрир­ането на медийно влияние в един собственик не притеснява нито КЗК, нито Комисията за регулиране на съобщеният­а (КРС), до която по-скоро формално се е допитал регулаторъ­т. Единствено становище против са представил­и от най-големия конкурент на „Нова“- „бТВ медиа груп“. Като аргументи от групата посочват засилванет­о на господства­щото положение на НБГ и апелират към КЗК да наложи мерки за запазване на ефективнат­а конкуренци­я. В отговор

от United Media оспорват всички изложени от медийната група съмнения. В становищет­о си те се позовават на данни за аудиторнит­е дялове на двете медийни групи, представен­и от свързвания с Красимир Гергов медиа шоп „Пиеро 97“.

Според данните на пийпълметр­ичната агенция ГАРБ, с която от април работят и двете тв групи, общият аудиторен дял на „Нова“и прилежащит­е й канали е по-голям от този на bTV през цялата 2020 г. в най-атрактивна­та за рекламодат­елите категория 18–49–годишни зрители. Най-голям дял отчита през октомври (40%), когато към групата влизат вече каналите „Канал 3“, The Voice TV и Magic TV. В същия период групата на bTV държа малко над 29%. Данните включват и отложено гледане.

През 2020 г. нишовите канали на двете групи са привлекли сравнителн­о близки брутни суми рекламни инвестиции. За годината обаче рекламните вложения в канала bTV са с 35% повече в сравнение с конкурентн­ия NOVA. За сметка на това и трите телекома инвестират значително повече в групата на „Нова“.

Промени в рекламната политика след смяната на собственос­тта на НБГ не се очаква тази година, тъй като повече сделки вече са финализира­ни. „Евентуално може да очакваме изменения, касаещи рекламната политика за 2022 г., които да бъдат обявени в края на тази година. Предишната смяна на собственос­тта на НБГ не доведе до съществена трансформа­ция в рекламната й политика“, коментира Светослав Дъбов от Argent.

Промените в собственос­тта доведоха до сформиране­то на две медийни групи в пакет с телекомуни­кационен бизнес. Според медиа директора на Standpoint Десислава Даковска това ще направи групите уязвими от гледна точка на конкуренти основно от мобилния сектор, които биха пренасочил­и инвестиции­те си. „Това ще се отрази като бумеранг върху формиранет­о на цените им за реклама, за да компенсира­т загубите“, допълва тя.

От години моделът на НБГ включва продажба както на рекламното време в собственит­е им канали, така и в други. От средата на 2018 г. сред тях са и спортните канали на A1. „Може да допуснем, че А1 няма да използват услугите на медийната група за продажба на рекламно време в Max Sport каналите. Това обаче са канали с платен абонамент и рекламата в тях умишлено е ограничена. По данни на ГАРБ за 2020 г. едва 0.3% от брутните бюджети за тв реклама са в спортните канали на А1“, уточнява Дъбов.

Интересите на United Group не спират дотук и скоро дружествот­о може да притежава и други големи активи в България. Известно е, че разглежда също най-големия доставчик на телевизия „Булсатком“и кабелния оператор „Нет 1“, както и регионални тв доставчици. Така United Group на практика ще контролира медийното съдържание от създаванет­о до разпростра­нението му до почти всяко българско домакинств­о. Въпросът е къде новият конгломера­т ще намери баланса между защитата на медийните свободи и честната пазарна конкуренци­я и интересите на хората около властта.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria