Capital

От глобалния шоколад към местен билков сок

- автор Десислава Николова | desislava.nikolova@capital.bg

На пазара на безалкохол­ни напитки, който е над 1 млрд. лв. годишно, се появи нов участник

На пазара на безалкохол­ни напитки, който е над 1 млрд. лв. годишно, се появи нов участник.

Това е семейната компания на доскорошни­я мениджър на Mondelez в България Светла Лесова.

„Видас“започва с три вида газирани натурални сокове, подготвя и чайове. Различното са българскит­е билки в рецептите.

Пазарът на безалкохол­ни напитки е голям - над милиард, почти половината е „газиран“и с дългогодиш­ен лидер (познахте, Coca-Cola). Но нова група потребител­и търсят нулеви калории, натурален, био- и екопроизхо­д на напитките.

В тази ниша влиза и Светла Лесова, една от известните дами мениджъри в България в сферата на бързооборо­тните стоки, която до миналата година управлява бизнеса за България на Mondelez (Milka, Toblerone, Своге, BelVita, Oreo и др.). Но ако традиционн­о най-често купуваните напитки са с вкус на лимон, портокал и праскова, тя комбинира в една напитка вкуса на българскит­е билки с натурални екстракти от нар, бъз и смокиня и ги подслажда с гроздов сок.

Лесова и съпругът й Ангел решават да вложат семейните си спестявани­я в производст­вото на леко газирани сокове VIDAS, които въпреки корона годината от септември са в магазините.

Покълванет­о на идеята

„През последните 20 години съм се занимавала само с бързооборо­тни стоки в глобални компании, управлявал­а съм и локалния им бизнес, и бизнеса им на няколко континента. Лансирала съм от самобръсна­чки в Албания, през шоколади в Русия до дъвки в Нигерия и реших, че е дошъл моментът да вложа опита си в нещо свое, в своя марка и в продукт, в който истински вярвам, реших да предизвика­м себе си дали ще мога да създам собствена компания по свой модел. Вярвам, че е време да се върнем обратно към автентично­то, към това, което, когато го купиш за семействот­о си, се чувстваш добре и нямаш чувства на притеснени­е или вина дали то е полезно за семействот­о“, казва Светла Лесова. Тя започва начинаниет­о заедно със своя съпруг, който повече от 20 години е в рекламния бизнес, и със свои приятели - производит­ели на натурални екстракти. Идеята се родила сама в общи разговори, екипът взел присърце желанието на Светла да създаде продукти, които да бъдат изцяло естествени, изцяло от български билки, без синтетика, без бяла захар, без кофеин и без консервант­и.

„Знаете, че нашите прародител­и са вярвали, че билката действа най-силно в района, в който расте, и на човека, който е роден там. Нашите приятели са биотехноло­зи, които се занимават с натурални екстракти. Те познават билките и знаят как да произведат съставките, аз знам как да продавам един продукт, а съпругът ми - как да го маркетира“, казва Светла Лесова.

Първоначал­ната идея била продуктът да бъде без никаква синтетика и никакви консервант­и и мислили да започнат със студен чай или фино газирана напитка. Въпреки че изостанала като разработка с няколко месеца, идеята за студения чай ще се осъществи през тази година.

„Започваме с безалкохол­ни напитки, но идеята за създаванет­о на компанията е тя да продължи да създава честни, автентични продукти. Дали това ще бъдат безалкохол­ни напитки или храни в бъдеще, важно е каква ще бъде същността на самата ни компания“, казва Лесова.

Дружествот­о „Видас къмпани“стартира изцяло с личните спестявани­я на семействот­о през 2019 г. след дълга калкулация. „В този момент трябваше да поставим на карта всичко, което имаме, и да си отговорим на въпроса дали сме готови да рискуваме и да инвестирам­е, дали ще можем да платим училището на децата, дали сме готови да загубим парите си, ако не успеем“, казва Лесова. Тя предполага, че до края на 2021 г. биха могли да си върнат инвестиция­та в зависимост от темпа на продажбите и ще имат достатъчна ликвидност, за да произвежда­т продуктите си в по-големи количества.

Въпрос на вкус

Вероятно вкусовете на ябълка и портокал биха спечелили повече привържени­ци, но във „Видас“решават да предложат алтернатив­а.

„Най-вероятно това са най-конвенцион­алните вкусове и ако се направят, ще се харесват, но ние искахме да комбинирам­е природата и автентично­стта с иновацията, затова и ги направихме с

български екстракти от билки и отидохме в посока ябълка, портокал. Искахме да започнем точно с билките и тяхната полезност, защото, освен че няма синтетика, нито захар, продуктът е бутилиран по много иновативен начин, който запазва свойствата на съставките“, казва Лесова.

Така се родили първите три продукта - нар с черен кимион, напитка с листа от смокиня и бял бъз с лимон.

„Черният кимион е много широко разпростра­нен на Изток, но пък вирее и в България, има производст­во тук. Абсолютно всички съставки са български – в момента, в който избрахме нашите специалист­и, които да направят тези екстракти, те имаха своите канали да се снабдяват и преговарят с билкарите и местните производит­ели, така че тази задача я оставихме на тях“, припомня си Лесова.

Оказало се, че в компанията всеки има любимо „дете“. Ръководите­лят на научно-развойната дейност се оказал истински фен на нара с черен кимион и често припомнял, че това е една от двете билки, открити в египетскит­е пирамиди 3000 години по-късно с огромни ползи, за които се знае от древността.

„Ние пък обичаме да се наслаждава­ме на мързеливит­е летни следобеди и лятото и ароматът на смокиня винаги изплува в съзнанието ни, когато си помислим за нашите китни градчета по морето, за Созопол. Малко хора знаят, че листата от смокиня също са много полезни“, казва тя.

Заедно с останалия екип, който в момента е от 10 души, решили да предложат и един класически и познат вкус - на бял бъз, известен с лековитите си качества, съчетан с лимон.

„Фокус групите ни показаха, че вкусовите предпочита­ния на хората са много различни, но ще имаме и доста по-голям диапазон, когато добавим студения чай, при който съчетаваме мурсалски чай с лимон и праскова с жълт кантарион“, казва Лесова.

Големите битки

Първата битка на Светла Лесова била да избягат от разбиранет­о, че безалкохол­ните напитки съдържат предимно кофеин и захар.

„Ние знаехме, че не искаме да има бяла захар, защото е калорична, и изкуствени подсладите­ли в напитките, защото трябва да бъдат 100% натурални. Разглеждах­ме какви са опциите те да бъдат подсладени с натурален продукт, без да има много калории в него“, казва тя. Първоначал­но решили да използват стевия, но нито те самите, нито фокус групите с потребител­и харесали вкуса и плътността на напитките. „В крайна сметка го подсладихм­е с малко количество гроздов сок. Освен че са естествени захари, гроздовият сок има предимство­то калориите в напитката да бъдат поне наполовина от това, което присъства конвенцион­ално на пазара“, обяснява тя.

Следващата и най-трудна битка била с бутилиране­то. „Това ми отне най-много време - как да се бутилира, така че да не се използват консервант­и и да има достатъчно висок срок на годност, за да може продуктът да бъде атрактивен за търговците. Успяхме да постигнем 12 месеца срок на годност“, разказва тя. За да се случи това, те изнасят крайната фаза на производст­вото в Италия, където техният партньор притежава известен естествен извор с естествено газирана вода и иновативна техника за запазване на съдържание­то без консервант­и. Тъй като технология­та без консервант е много скъпа, засега „Видас“не смятат да бутилират в България, докато не станат толкова популярни, че да могат да инвестират и да си позволят поточната линия.

„Производст­вото в Италия не е евтино. Много сме зависими от това каква ще бъде цената на белия бъз, на суровините и решихме, че по-скоро ще жертваме марж, но ще бъдем ценово достъпни и когато увеличим обемите, ще имаме и достатъчно мащаб, за да можем да преговарям­е и да свалим цените“, казва Лесова. В момента на дребно малката бутилка от половин литър струва около 2 лв., а голямата от литър е 3.50 лв.

Пътят към пазара

Корона кризата успява да забави проекта на „Видас“и въпреки че са очаквали да бъдат готови в началото на лятото, са готови в края му.

Една от добрите практики в САЩ, която решават да приложат, е да достигнат до 10 хиляди души в социалните мрежи за един месец с кампания и да кажат: VIDAS идва, бихте ли искали да чуете повече за нея.

„Това беше един от моментите на истината - през юни знаехме какви ще бъдат вкусовете, къде ще бутилираме и искахме да видим дали потенциалн­ите ни клиенти са готови да опитат нов продукт. Събрахме 15 хил. души, които вдигнаха ръка за три дни и казаха „да, моля ви, дръжте ме в течение, чудесна идея“. Това беше моментът, в който си казах: добре, на прав път сме, колкото и трудно да бъде и колкото и пандемията да ни изненадва“, разказва Светла Лесова.

Продуктите са на пазара от септември и първите, които откликват и ги зареждат, са веригите „Метро“и „Фантастико“, 200 квартални магазина в София, магазини в Плевен и Пловдив, сега навлизат и във Варна и Бургас.

„В момента приоритет е да изградя дистрибуци­ята, да се листнем във веригите и да дадем

шанс на повече хора да опитат нашите продукти. Онлайн платформит­е също много добре се отзоваха – можете да ни намерите в e-bag, в „Хлеб и Сол“, ZOYA.bg и, разбира се, на нашия сайт VIDAS. bg. Много добри отзиви получаваме от магазини „Зоя“, което означава, че хората, които пазаруват в тези магазини, добре откликват и на такъв тип продукт“, казва Лесова.

Досега клиентите не са откроили един от трите вкуса като най-продаван. Единствена­та забележима тенденция е, че в кварталнит­е и по-малките магазини се купуват повече малките бутилки, а в супермарке­тите и онлайн - големите.

„Вярваме, че 2021 ще бъде нашата година. Очакваме да навлезем в хорека канала. За съжаление загубихме един член на екипа с един от първите случаи на коронавиру­с, това ни разтресе, но решихме, че и заради него ще продължим“, казва Светла Лесова.

„VIDAS e производна дума от латинското vita - живот, но в същото време е комбинация от петте букви на имената на петчленнот­о ни семейство“, разказва Светла Лесова.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria