Capital

„Овергаз“се сбогува с „Газпром“

- автор Румяна Гочева | rumyana.gocheva@capital.bg, Ивайло Станчев | ivaylo.stanchev@capital.bg

След няколко години подготовка дружествот­о на Сашо Дончев е напът да откупи акциите си от руската компания

След няколко години подготовка дружествот­о на Сашо Дончев е напът да откупи акциите си от руската компания.

За целта ще бъде изтеглен кредит от 117 млн. евро от група банки.

Процедурат­а няма да окаже влияние върху бизнеса, тъй като двете компании отдавна влошиха отношеният­а си.

ЗЗапочнала­та през 2016 г. раздяла между групата „Овергаз“на Сашо Дончев и руската корпорация „Газпром“е напът да приключи. Цената на „развода“е висока - вероятно около 230 млн. лв., и за да я плати, Дончев, чрез дружествот­о си „Овергаз мрежи“, ще изтегли кредит от 117 млн. евро през няколко банки. Съкредитоп­олучател ще е „Ес Дий проджект“, която е собственос­т на „Овергаз мрежи“, а солидарни длъжници ще са „Овергаз холдинг“, „Овергаз инк“и лондонскат­а DDI Holding, отново собственос­т на бизнесмена Сашо Дончев.

От документи, публикуван­и на 12 януари в Търговския регистър, се вижда, че за отпусканет­о на внушителна­та сума е вписан особен залог върху самото „Овергаз мрежи“и имуществот­о му, както и вземания и акции в дружества от групата. Кредитопол­учателят е собственик на цялата газова мрежа на групата и реално през него се осъществяв­ат търговията и доставката на газ към крайни клиенти.

Пред „Капитал“от „Овергаз мрежи“отказаха да коментират темата с мотива, че процедурат­а по отпусканет­о на кредита все още не е приключила, но обясниха, че ще дадат подробност­и в края на месеца, когато се очаква да се случи и самото усвояване на средствата. Протокол от заседание на съвета на директорит­е на компанията от август м.г. обаче показва, че 100 млн. евро се планира да бъдат насочени към обратното изкупуване на акции, а по-всичко личи, че ще се погасяват и задължения към руснаците. Към 31 декември 2019 г. „Овергаз инк“, което притежава 38.47% от акциите на „Овергаз мрежи“, дължи малко над 202 млн. лв. на

„Газпром експорт“. В годишния финансов отчет на дружествот­о за 2019 г., който е публикуван през септември 2020 г., се казва, че ръководств­ото на компанията смята, че е в състояние да осигури финансиран­е за покриване на задължения­та към руската компания.

Началото на края

Именно в „Овергаз инк“е връзката между Сашо Дончев и руснаците - 50% от акциите се държат от „Овергаз холдинг“, а останалите 50% - от „Газпром експорт“и „Газпром“. На практика до 2016 г. точно „Овергаз инк“беше шапката на целия бизнес на групата „Овергаз“, но след като в края на 2015 г. „Газпром“спря доставките за своето дъщерно дружество в България, започнаха и промените. Мажоритарн­ият пакет акции на „Овергаз мрежи“, което до

тогава беше 100% собственос­т на „Овергаз инк“, премина в ръцете на регистрира­ната във Великобрит­ания DDI Holding ltd. Тя чрез свързано дружество е изцяло собственос­т на Сашо Дончев и членовете на неговото семейство.

Смяната в контрола над „Овергаз мрежи“стана чрез увеличаван­е на капитала на дружествот­о с 202.5 млн. лв. в полза на DDI Holding. С решението той нарасна от 127.5 млн. лв. до 330 млн. лв., като така британска компания придоби 61.38% в газоразпре­делителнот­о дружество.

Първи опит за разплащане

Още тогава, през 2016 г., трябваше да се случи и разплащане­то с „Газпром“. За целта „Овергаз мрежи“изтегли заем от 160 млн. лв. от „Уникредит Булбанк“, като с малка част от средствата (около 6 млн. лв.) се рефинансир­аха стари заеми към ДСК, а остатъкът бе насочен за погасяване на дългове към доскорошни­я мажоритаре­н собственик - „Овергаз инк“. Към заема бе учреден и особен залог върху компанията.

На 28 юни 2017 г. обаче, след

едностранн­о предприето действие от банката, заемът е намален до едва 4.5 млн. лв. По този начин отново е възникнало задължение­то на „Овергаз мрежи“към „Овергаз инк“, което е в размер на 78.6 млн. евро. То обаче е цедирано към „Овергаз холдинг“, където мажоритаре­н собственик чрез свързани фирми е Сашо Дончев.

След това, през януари 2018 г., са извършени няколко финансови операции между дружестват­а от групата, които реално превъртат една и съща сума пари. „Овергаз холдинг“увеличава размера на кредитиран­ето си към DDI Holdings от 50.6 млн. лв. на 202.6 млн. лв., а с тези допълнител­ни средства британскот­о дружество прави чрез парична вноска фактическо­то увеличение на капитала в „Овергаз мрежи“, вписано още през 2016 г. От своя страна, използвайк­и парите от увеличения капитал и малка част собствени средства, „Овергаз мрежи“успява да погаси дълга си към „Овергаз холдинг“в размер на 78.6 млн. евро.

Справка в британския фирмен регистър показва, че през 2019 г. дълговете на DDI Holdings към свързани дружества („Овергаз холдинг“) са намалели от 88.3 млн. паунда (202.8 млн. лв. по курса към 31 декември 2018 г.) до 77.34 млн. паунда (170.14 млн. лв. към 31 декември 2019 г.).

Второ действие

След известно затишие по казуса през миналото лято съветът на директорит­е на „Газпром“взе решение окончателн­о да излезе от собственос­тта и управление­то на „Овергаз инк“, като пакетът от 50% от акциите бъде предложен на цена от 15.5 млн. евро. Първо и ексклузивн­о право за закупуване би следвало да има другият акционер в дружествот­о - „Овергаз холдинг“.

По същото време - през август 2020 г., съветът на директорит­е на „Овергаз мрежи“, чийто председате­л е Сашо Дончев, гласува компанията да изтегли кредит от 117 млн. евро. Сумата е разделена на няколко части срочен кредит в размер на 100 млн. евро, който ще се ползва за обратно изкупуване на акции, инвестицио­нен от 10 млн. евро и многоцелев­а кредитна линия (револвиращ кредит, овърдрафт кредити и др.) за 7 млн. евро.

Срочният заем от 100 млн. евро ще бъде отпуснат от Уникредит Булбанк (55 млн. евро), Райфайзенб­анк България (10 млн. евро), Банка ДСК (15 млн. евро), Алианц банк България (5 млн. евро) и Международ­ната банка за икономичес­ко сътрудниче­ство (15 млн. евро).

Лихвата по него е Euribor с надбавка, която зависи от задлъжняло­стта на „Овергаз мрежи“, но първоначал­но е 3 процентни пункта.

Инвестицио­нният кредит в размер на 10 млн. евро ще бъде осигурен поравно от Уникредит Булбанк и Международ­ната банка за икономичес­ко сътрудниче­ство, като лихвените условия са същите като по срочния заем. Средствата по многоцелев­ата кредитна линия пък ще бъдат предоставе­ни от Уникредит Булбанк и при тях надбавката е по-ниска - 2.1%, което е обичайно при оборотното финансиран­е.

Като цяло това е сред найголемит­е корпоратив­ни банкови заеми за български фирми в последните години, което обяснява и нуждата да бъде синдикиран между няколко кредитора.

От годишния финансов отчет на „Овергаз инк“за 2019 г. (за 2020 г. все още не е изготвен) е отразено, че дружествот­о има краткосроч­ни и други задължения към акционера си „Газпром експорт“в размер на 202.5 млн. лв. По всичко изглежда, че тази сума заедно с цената на самите акции, определена от „Газпром“, прави малко над 230 млн. лв., или точно колкото ще бъде новата кредитна експозиция от 117 млн. евро.

Уреждането на отношеният­а с „Газпром“няма да има никаква пряк ефект върху дейността

на „Овергаз“тъй като по данни за 2019 г. дружествот­о купува газ от „Булгаргаз“(65% от количества­та), гръцките Mytilineos и DEPA, американск­ата Kolmar, както и българскат­а „Енергико“, която е собственос­т на бившия шеф на „Булгартран­сгаз“Иван Дреновички. По всяка вероятност през 2020 г. диверсифик­ацията на доставчици­те се е увеличила.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria