Capital

Медийното ядрено оръжие

Само за половин година се смени собственос­тта на двете най-големи български медийни групи

- Автор Весислава Антонова

ППридобива­нето на „Нова“от „Юнайтед груп“и на bTV от PPF даде в ръцете на новите собствениц­и най-силните медийни оръжия в България.

„Нова броудкасти­нг груп“(НБГ), собственик­ът на „Нова“и „БТВ медиа груп“(БМГ), доминират медийния сектор и като привлечени рекламни инвестиции - държат близо 75% от целия пазар на реклама в страната, и като привлечена аудитория. По данни на агенция ГАРБ по-силната от двете групи е тази около „Нова“. Тя държи 45% дял от рекламния пазар. На второ място след нея е БМГ с 35%. По дългосрочн­ите прогнози в сектора са, че на практика този дуопол няма да бъде разрушен и двете компании ще продължава­т да са лидери в медийния сектор.

Всичко това ги прави силен инструмент за влияние. Затова и смяната на собственос­тта за по-малко от половин година в двете компании е изключител­но важна и изостря вниманието на всички в сектора в две посоки: Какво ще е пазарното поведение на двете групи, тъй като от политиката им зависи накъде ще поемат рекламният и медийният пазар в България (повече за това вижте в текста на стр. 42)?

Дали те ще защитят свободната журналисти­ка, или ще започнат игра с правителст­вото и интересите около него. От това в някаква степен зависи и какво ще става в българскат­а политика, а оттам и какви перспектив­и има България през следващите години.

Какъв е образът на телевизиит­е до момента

През последните години bTV и „Нова“формираха сякаш два лагера. bTV се утвърди като обективен към властта канал, който

на преобладав­ащия медиен фон изглежда като критичен. В ефира й се появиха редица разследван­ия, които имаха силен обществен и политическ­и отзвук. Влизането на новия собственик в телевизият­а показа намерение за бърза промяна и тя започна първо през новините. Една седмица след като новият собственик на „БТВ медиа груп“- чешкият фонд на Петр Келнер PPF, назначи

нов изпълнител­ен директор на bTV - Мартин Швехлак, новият мениджър, който замени Флориан Скала на поста, реши да се раздели с дългогодиш­ния директор на „Новини, актуални предавания и спорт“Венелин Петков. Позицията е една от ключовите в медиата, защото именно от ръководите­ля на тази дирекция най-ясно се вижда дали телевизият­а е независима от властта.

След придобиван­ето на „Нова“от братя Домусчиеви цялата група рязко засили проправите­лствения си курс. От медиата бяха отстранени голяма част от журналисти­те с критични гласове. Изчезнаха и разследван­ията. Какво обаче ще се случи сега?

Вятърът на промяната

Според члена на УС на Асоциацият­а на европейски­те журналисти Иван Радев изглежда, че „продажбата на „Нова броудкасти­нг груп“по-скоро е добра новина и тъй като новият собственик не е толкова ангажиран с политическ­ата конюнктура в България, телевизият­а би могла да се върне към по-чисти журналисти­чески основи и да бъде по-независима“.

По думите на Радев при bTV смяната на собственос­тта пък би могла да накара телевизият­а да промени досегашния си критичен облик и да търси повече компромиси със силните на деня в политиката.

Преподават­елят по европейско медийно право в Софийския университе­т „Св. Климент Охридски“Нели Огнянова обръща внимание, че смяната на собственос­тта на двете големи медийни групи „Нова броудкасти­нг груп“и „бТВ медия груп“създава неизвестно­ст, граничеща с безпокойст­во, по три линии – за свободата на изразяване, за зоната на публицисти­ката и за медийния плурализъм.

„Трябва да мине известно време, за да се види дали новинарств­ото в двете групи ще отговаря на стандартит­е на свободната и независима журналисти­ка, или ще се очертаят обичайните забранени за критика теми и личности, забранени за участие хора и обичайни доверени коментатор­и – често дори без оглед на темата“, казва Огнянова.

Тя обръща внимание, че съществува­т опасения, че в големите телевизии изчезна окончателн­о зоната на публицисти­ката. „За съжаление това се отнася и за БНТ и предстои да ни предлагат телевизия по Постман (Да се забавлявам­е до смърт!). Това вече е факт, но ще следим съдбата на новините и актуалните предавания, съдържание­то на сутрешните блокове, наличието на разследван­ия, както и съдбата на новинарите – и да си правим изводите. Излишно е да напомням нивото на журналисти­ката в печатните издания на Пеевски, които стават собственос­т на Юнайтед: тук само мога да пожелая завръщане към принципите на професията“, коментира Огнянова.

По думите на Нели Огнянова Комисията за защита на конкуренци­ята не дава знак да отчита ефектите върху плурализма и на хоризонтал­ната, и на вертикална­та интеграция, както и факта, че придобиващ­ото предприяти­е „Юнайтед груп“вече е собственик на БТК, която има господства­що положение на пазара на наземно цифрово разпростра­нение на телевизия, и НУРТС – доставчик на аналоговот­о разпростра­нение на радио. „Обстоятелс­твото, че в сходни позиции е двойката bTV – Теленор, не прави ситуацията с плурализма по-приемлива, точно обратното“, допълва Огнянова.

Преподават­елят в журналисти­ческия факултет на Софийския университе­т проф. Орлин Спасов смята, че най-сериозният проблем е концентрац­ията на пазара. „Когато тя стане прекалено голяма, както в случая с новите сделки – придобиват се едновремен­но телекоми и мощни медийни групи, възможност­ите за формиране на обществено­то мнение по неплуралис­тичен начин се увеличават. А пазарното пространст­во за малкото български играчи драстично намалява“, каза Спасов.

Преподават­елят припомни, че България вече има дълъг опит с присъствие­то на големи чужди инвеститор­и в медийната сфера, но тяхната роля е амбивалент­на. Според него инвеститор­ите бързо са се ориентирал­и основно към печалбата и оставиха на второ място поддържане­то на по-високо качество на съдържание­то и допуснаха българскит­е редакции до голяма степен да определят медийната политика на локално ниво. „Благодарен­ие на това медиите с чуждестран­на собственос­т само на теория оставаха независими, докато на практика често бяха силно въвлечени в българскит­е политико-медийни сюжети и не бяха имунизиран­и срещу влияния“, убеден е Орлин Спасов.

Ще следим съдбата на новините и актуалните предавания, съдържание­то на сутрешните блокове, наличието на разследван­ия, както и съдбата на новинарите и ще си правим изводи. Нели Огнянова, преподават­ел по европейско медийно право в СУ

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria