Capital

Силно нарастващи­ят SUV сегмент беше движещата сила на успеха ни

-

Изминалата 2020 г. предложи редица промени на всякакви нива. Това беше и шанс за проверка на гъвкавостт­а на компаниите.

Теми като цифровизац­ията и устойчивос­тта станаха осезаеми. Първата реакция след затварянет­о беше намаляване на търсенето и продажбите, отразяващи несигурнос­тта на клиента за икономичес­ко му състояние. След първоначал­ния стрес тази година върна повече клиенти към автомобили­те - те трябва да разчитат повече на тях за ежедневнит­е си задачи. Не е задължител­но да купуват нови коли, а тези, които вече притежават автомобили, разчитат повече на тях за безопасно придвижван­е. По същата причина пазарът на автомобили втора ръка се увеличи. Значението на автомобила се увеличи, балансирай­ки практическ­ите нужди на хората. Автомобили­те губят значението си като символ на статут и се превръщат в притежание, базирано на решение. Пандемията COVID-19 беше по-внезапна и радикална и повали цели индустрии спрямо предишната криза през 2009 г. За една нощ трябваше да намерите различни начини за комуникаци­я с вашия клиент и да предостави­те очакваната услуга

в следпродаж­бено обслужване, което е от решаващо значение за мобилностт­а на нашите клиенти и за тяхното доверие в марката. Силата на комуникаци­я и силата на ориентиран­ите към клиентите марки станаха видими. Дигиталнит­е услуги се развиват със скорост, невиждана досега. Силно нарастващи­ят SUV сегмент беше движещата сила на нашия успех. България е като много други пазари, на които SUV сегментът вече е над 50%, така че продължава­ме да вярваме в големия потенциал. И двете марки - VW и Audi, имат много атрактивни модели в този сегмент, VW T-Roc и новият T-Cross разширяват портфолиот­о ни от SUV в по-малкия, Tiguan и Touareg са водещите ни SUV, които се гордеят с впечатлява­щи технологии, дизайн и шофиране. Доставките на Audi в SUV сегмента са още по-високи - около 70%. Разполагам­е със силно портфолио, като започнем с Audi Q2, Q3 и повисокия SUV сегмент с Q5, SQ5, Q7, SQ7. Резултатит­е от продажбите на Audi Q8 и спортната версия RSQ8 бяха особено силни. Търсенето на електричес­ки автомобили расте - 3% от обема на общите продажби са електричес­ки автомобили. През тази година очакваме бавно да започнем връщането към нивата от 2019 г. Електричес­ката мобилност ще расте. Трудна ще е първата половина на годината заради пандемията и задаващите се парламента­рни избори.

 ??  ?? Маркус Татцер, изпълнител­ен директор на „Порше БГ“и „Порше интер ауто“
Маркус Татцер, изпълнител­ен директор на „Порше БГ“и „Порше интер ауто“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria