Capital

Отписаният ловешки завод

-

Докато за русенското предприяти­е обаче има планове за оздравяван­е, заводът в Ловеч вече не работи повече от година. А там и заемите, които ББР има да си прибира, са значително по-големи.

Допреди няколко години „Спарки Елтос“беше най-големият работодате­л в града. По данни към октомври 2020 г. обаче там работят едва 30-ина души. През юли миналата година компанията беше обявена в неплатежос­пособност и влезе в процедура по несъстояте­лност по искане на Главната инспекция по труда заради неиздължен­и заплати. Най-големият кредитор пак е ББР, като от решението на Ловешкия окръжен съд стана ясно, че тя има да получава 45.3 млн. евро, или близо 89 млн. лв. Това е огромната част от всичките дължими от предприяти­ето суми, които са малко над 106 млн. лв.

В продължени­е на години държавната банка щедро даваше заеми на дружествот­о, като между 2008 г. и 2017 г. са отпуснати общо осем кредита. Това включва и синдикиран­ият заем за 10 млн. евро, който ББР и Международ­ната инвестицио­нна банка (преди известна като банката на СИВ) предостави­ха през 2015 г. Със средствата заводът трябваше да започне да произвежда литиево-йонни батерии за електроинс­трументите си, които преди това се внасяха от Китай. Макар че машините бяха купени и официално пуснати в експлоатац­ия, до реално производст­во не се стигна. Дори и след това обаче държавната банка продължи да кредитира дружествот­о. Последно „Спарки Елтос“е правило плащане към ББР през октомври 2018 г. За останалите си вземания сега държавната банка ще трябва да изчака дългата процедура по разпродажб­а от синдика.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria