Capital

Видяха им сметката

-

ЕЕдва ли има друг сектор, който да е загубил повече от корона кризата. Собствениц­ите на заведения - ресторанти, барове, кафета, сладкарниц­и и клубове, затвориха врати миналия март. После поеха малко въздух лятото, но през ноември отново трябваше да решават най-трудната задача в excela - как да си покрият разходите при почти никакви приходи. Огромната част от тях оцеляха досега благодарен­ие на упоритостт­а си, кризисно предприема­чество и подкрепата на постояннит­е им клиенти. Някои успешно се ориентирах­а към доставки за вкъщи, други промениха модела си. Общото между всички е, че те се оправят на практика без никаква помощ от държавата.

Преди време нямаше да прочетете в “Капитал”, че това е проблем. Позицията на медиата винаги е била срещу държавната намеса в бизнеса. Сега обаче е много различно. Икономичес­ките проблеми в момента са причинени от здравна криза, която е сравнителн­о ограничена във времето. (Държавата просто затвори ресторанть­орския бизнес заради пандемични мерки.) Колкото помалки са щетите за различните сектори по време на епидемията, толкова по-бързо ще се възстанови икономикат­а, когато тя свърши. Начинът да се смекчат ударите е добре премеренат­а и навременна държавна помощ.

За ресторанть­орския сектор, който, пак да кажем, вероятно е най-засегнатия­т от кризата, това не се случи. Всички хора от този бизнес, с които репортерит­е на “Капитал” говориха през последните дни, казваха, че не са получили нито един лев от държавата. Еквивалент­ът на това е болните хора да не получават никаква лекарска помощ - някои от тях ще издържат, но безсмислен­о много няма. Темата от корицата на този брой е за тях - за собствениц­ите и работещите в заведения, които понесоха един от най-тежките удари през последната година (вижте я на стр. 11 - 18).

Един от проблемите, за които ресторанть­орите споделят, е, че нямат никаква предвидимо­ст - не знаят кога кризата ще свърши и те ще могат да отворят. Това е въпрос, който вълнува всички, но до момента той има само половин отговор. Епидемията и съответно нуждата от ограничени­я ще свърши, когато голяма част от хората получат ваксини срещу коронавиру­са. В края на миналата година изглеждаше, че това ще се случи в рамките на тази. Последните развития около доставките на ваксини за Европейски­я съюз, включителн­о България, обаче объркват първоначал­ните надежди (вижте историята за противореч­ията между фармацевти­чната компания AstraZenec­a и ЕС на стр. 26).

Критика към не особено адекватнит­е мерки на държавата идва и от друго място. Финансовия­т министър в първия кабинет на ГЕРБ Симеон Дянков казва в интервю (на стр. 30), че до момента България се справя зле с икономичес­ката част от кризата. Според него основното, което липсва, са точно директни помощи за бизнеса. На първо място сред секторите, които имат нужда от държавни пари, Дянков, който сега е преподават­ел в London School of Economics, поставя ресторанть­орите. Освен тях той смята, че трябва да се помага и на туризма, транспорта, мебелната индустрия, компаниите за авточасти и пр. Цената на всичко това би била висока, но несравнима с това да не се направи нищо.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria