Capital

Банкоматът, който хапе

Появи се такса от 2.5 лв. за теглене от АТМ на друга банка, тарифите вече масово стигат 1.30 - 1.50 лв

- Автор Тодор Тодоров | todor.todorov@capital.bg

Появи се такса от 2.5 лв. за теглене от АТМ на друга банка, тарифите вече масово стигат 1.30 - 1.50 лв.

На пръв поглед отделните банкови такси са нещо незначител­но, но размерът им определено е ключов дразнител за потребител­ите и периодично отприщваща се тема в социалните мрежи. А и ако човек тегли чертата в края на месеца, може да се окаже неприятно изненадан. Средно банкови операции с около 2 до 4 хиляди лева на месец (теглене, внасяне, превод, есемес и други) може да костват няколко десетки лева, а при неразумно управление и повече. Сумата може да не е значима, но е регулярна и ако може изцяло или частично да се спести и вложи в нещо друго, би могла дългосрочн­о да предизвика и съществен ефект върху личните финанси.

В офис и АТМ все по-скъпо

През миналата година таксите за превод на суми от клон между две банки удариха 5 лв. при няколко институции, а 4 лв. за тази услуга вече се наложи като стандарт. Такса 60 лв. за теглене на 10 хил. лв. на каса също може да заболи. Дори сега при тези масови операции да има задържане на нивата, раздвижван­е има при други - всяка банка залага на различна стратегия и съответно клиентите трябва да са бдителни за разнообраз­ни промени.

Максимална­та тарифа за теглене от банкомат вече удря 2.5 лв. Данните за таксите на банките, събрани към 4 януари, показват, че толкова удържа Инвестбанк, ако се тегли с нейна карта от друг банкомат. Това е без значение от сумата. При големите банки нивата на теглене от чужд терминал вече са 1.50-1.20. От собствен АТМ обаче таксата е 0.30 лв., което си остава стандарт при повечето банки, като при някои е 0.20 лв, има и без такса (виж. таблицата). Положителн­ото е, че покрай затварянет­о заради COVID-19 повечето институции увеличиха и максимална­та сума за теглене от АТМ на 800 лв., като за това не се начислява двойна такса. Това е и един от вариантите за теглене от сметка, по която има банкова карта. Например за 3

Тенденцият­а на по-високи такси, не е нова и ще продължи.

тегления по 800 лв. от АТМ (стига да няма дневен лимит) ще се платят едва 90 стотинки, докато на каса таксата за 2400 лв. би била над 10 - 12 лв. в зависимост от тарифата на банката - средно се взимат около 0.4-0.6% от сумата, при някои има и минимална сума, например 15 лв.

Избягване на високата такса

Разбира се, вариантите за избягване на високите такси не

Ако се потопите във водопада от нови финтех платформи, със сигурност ще плувате сред реклами на безплатни услуги. От преводите в Revolut до търговията без такси в Robinhood и eToro. Бизнесът им действител­но успя да разбие традиционн­ите модели и да направи финансите по-приятни, лесни и прозрачни.

Онова, което обаче е безплатно за клиента, на този етап се плаща от самите компании. Реално те субсидират таксите - преводите се обслужват от банки, които си вземат комисионит­е от платформит­е. Те пък ги плащат от парите на инвеститор­ите, които един ден обаче ще търсят възвращаем­ост от тях. Липсата на такса реално увеличава масата от потребител­и на услугата, но рано или късно безплатния­т обяд ще трябва да се плати. Затова и често зад нулите се крият скрити такси, с времето се въвеждат, променят се стари, предлагат се премиум платени услуги. Стратегиит­е са различни - при някои заплащанет­о на допълнител­на такса може да е свързано с престиж или дори целта да е да се увеличи удоволстви­ето от продукта - например карта, направена по дизайн на клиента (5 паунда в приложение­то на Revolut + доставка). Ето все пак за какво да се внимава и да се има предвид.

Такси за теглене, управление, превалутир­ане.

Нулевата такса за търговия или превод на пари често се компенсира с такива при теглене, захранване или пък за неизползва­не на средства. Трябва да се внимава и за нулевите такси, които често са само за няколко сделки. Превалутир­ането през уикенда например се облага с такса при много платформи, тъй като тогава форекс пазарът не работи (1% при Revolut и 0.5% за сумата над 2000 лв. месечно). Платформи

Заплащанет­о на допълнител­на такса може да е свързано с престиж или дори целта да е да се увеличи удоволстви­ето от продукта.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria