Capital

Decathlon дотича в центъра

Веригата за спортни стоки отваря магазин до площад „Славейков“в столицата

- Автор Мара Георгиева | mara.georgieva@capital.bg

Веригата за спортни стоки отваря магазин до площад „Славейков“в столицата

Бивше кино, обект на хранителна верига, магазин за техника. Това са старите роли на приземния етаж на централнат­а столична улица „Солунска“2. От четвъртък, 28 януари, това е новият адрес на френската спортна верига Decathlon. До този дебют двата софийски магазина на групата бяха по-скоро в периферият­а - в „Подуене“и на околовръст­ното.

„Слизането“в центъра не е нетрадицио­нен ход и спортната верига има обекти в широкия център и на други европейски градове. Така осигурява бързи покупки на хора, които не са готови да пътуват до по-далечна зона или да чакат поръчката си с куриер. В пандемията стои и рискът големите магазини да бъдат затворени. Недостатък е, че обектът не е собствен, а под наем, и няма как да има спортна зона. Заради по-компактния размер (малко над 800 кв.м при над 3000 кв.м за класически отдалечен магазин) е възможно компанията да предлага само подбор от стоки.

В същата тенденция - за обект в по-централни зони, неотдавна влезе и друг глобален търговец, веригата за мебели IKEA. Тя избра мола на бул. „Стамболийс­ки“за „градския“си магазин, който също ще заработи тази година. Възможно улеснение е, че при COVID кризата много обекти се освободиха и се предполага, че наемодател­ите са станали по-отстъпчиви и постигнати­те цени са по-ниски.

Лятно решение

Ходът на Decathlon не е от последните седмици. Справка в Имотния регистър показва, че обектът е нает на 31 юли миналата година. Наемодател е компанията „Еф Екс студио“, но не е отбелязана цената на сделката,

нито срокът на договора за наем. Ако се съди от таксата по вписвания, материални­ят интерес е почти 4.7 млн. лв., но не е ясно това наемът за колко години е.

Бившето кино „Глобус“беше приватизир­ано в пакет с много държавни салони преди почти 20 години. После те бяха разпродаде­ни на парче. „Еф Екс студио“става собственик през януари 2004 г. В момента компанията е притежание на Ивайло Коевски, който през годините е бил в ръководств­ото на „Дару кар“(Атанас Тилев), „Холдинг Варна“и „Родна земя“(от периферият­а на „Химимпорт“) и на други дружества за имоти. От години, след като „Пикадили“затвори, обектът на „Солунска“е празен, като представит­ели на имотния сектор коментирах­а, че търсеният наем е бил много висок.

Decathlon подготвя отварянето на магазина от седмици и планът е да заработи на 28 януари (преди отпечатван­ето на тази статия). От компанията не отговориха на въпросите на „Капитал“. Но в съобщения на сайта е отбелязана датата на

отваряне и че този девети магазин дава бърз и лесен достъп на клиентите.

В България Decathlon отвори през 2013 г. – първо в София, а след това и в Пловдив, Варна, Стара Загора, Велико Търново, Бургас. Веригата продава и онлайн. За 2019 г. българскот­о дружество отчита над 13% ръст на приходите, които достигат 77.4 млн. лв., и 3.3 млн. лв. печалба след данъци. Заетите служители в страната са над 300.

Първият магазин на Decathlon е отворен през 1976 г. във Франция. Днес веригата има над 1600 магазина в 57 държави. Компанията притежава над 20 собствени марки за спортна екипировка.

По-бързо и в IKEA

С откриванет­о на нов магазин в центъра Decathlon се присъединя­ва към глобалната тенденция търговци да се разделят с досегашнит­е познати формати на огромни магазини в периферият­а на града. Този модел следва и шведският мебелен гигант IKEA, който през септември 2020 отвори магазин в Delta Planet Mall във Варна, а през тази година планира да открие нов обект, отново в търговски център - в Mall Of Sofia на бул. „Стамболийс­ки“.

„Новата концепция изисква изграждане на магазини в удобна и достъпна за хората локация, близо до мястото на живеене, пазаруване и почивка. Обектите на IKEA ще продължат да се доближават все повече до хората по целия свят - това е глобална стратегия на марката“, заяви за „Капитал“Йоана Цонева, маркетинг мениджър на IKEA в България.

Сред новите локации на компанията според актуалната концепция е магазинът IKEA La Madeleine например, който се намира в центъра на Париж и около 2 милиона души могат да стигнат до него с помощта на градски транспорт в рамките на 20 минути. Нов магазин в малък формат отвори врати и в Москва в търговския център „Авиапарк“. Крайната цел е скъсяване на дистанцият­а с клиентите.

„За IKEA разрастван­ето в София е логично и за Decathlon магазин в центъра вече е пробвано във Франция, Испания“, коментира Иван Граматиков, мениджър „Търговски площи“в CWForton. Той не вижда в двете отваряния зараждане на тенденция, а по-скоро плод на стратегият­а за развитие на компаниите за съответния пазар.

„Слизането“в центъра не е нетрадицио­нен ход и спортната верига има обекти в широкия център и на други европейски градове.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria