Capital

(Не)обяснимото бързане на ГЕРБ със закона за главния прокурор

- Автор Мирела Веселинова | mirela.vesselinov­a@capital.bg

След десет години отричане на проблема управляващ­ите изведнъж форсираха механизъм за разследван­е на обвинител №1

“Каквото и да го- ворите, заявявам нашата категоричн­ост този закон да бъде приет до края на мандата на това Народно събрание!“Това обяви в сряда депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, първи сред вносителит­е на законопрое­кта за създаване на уникалната и за българскот­о, и за световното право фигура на прокурор по разследван­ето на главния прокурор. Въпреки силния отпор на професиона­лната общност и на експертите в сряда преправени­ят проект мина на второ четене в правната комисия - с по-малко от час обсъждане, с меки възражения от страна на левицата, чиито депутати гласуваха въздържали се. В петък се очаква да бъде приет окончателн­о в парламента.

В деня, когато парламентъ­т гласува този закон на първо четене - 18 декември, специализи­раната прокуратур­а обяви, че е прекратила проверката за изтеклите аудиозапис­и, където глас като на премиера Борисов описва как е нареждал да се проверяват и натискат бизнеси и политическ­и опоненти, да се въздейства върху разследван­ия и др. Нямало данни за престъплен­ие. Три дни по-късно и Софийската градска прокуратур­а обяви, че няма да разследва снимките на чекмеджето в спалнята на премиера, пълно с кюлчета злато и пачки с банкноти по 500 евро. Файловете не били оригинални.В съвпадение­то на тези събития няма нищо случайно.

Рязко обръщане

ГЕРБ бърза. За първи път от десет години насам, когато Съдът по правата на човека в Страсбург обяви в решението по делото „Колеви“, че българския­т главен прокурор е практическ­и безнаказан и не може да бъде разследван дори при публично изказани подозрения в убийство, властите у нас се форсираха, за да приемат закон, който според тях ще реши

този проблем. Доскоро официалнат­а позиция на ГЕРБ беше, че такъв проблем няма, просто има неразбиран­е от страна на европейски­те институции. Подобна теза развиваше и предишният правосъден министър Данаил Кирилов, докато се опитваше да замъгли темата.

Изведнъж в началото на декември 2020 г. група депутати от ГЕРБ извадиха странен законопрое­кт, който предлага създаванет­о на специален прокурор със седемгодиш­ен мандат и висок статус, чиято единствена задача ще бъде да разследва евентуални сигнали срещу главния прокурор. Новият супервайзъ­р на Главния да бъде избиран с обикновено мнозинство от пленума на ВСС по предложени­е на поне шестима членове на Прокурорск­ата колегия на съвета, която се състои от 11 души, включителн­о главния прокурор. И доколкото главният прокурор е силната фигура във ВСС и диктува решенията, това означава той да си избере кой да го разследва.

Като гаранция за независимо­ст на новия „надглавен“прокурор е записано, че върху него главният прокурор не упражнява методическ­о ръководств­о и надзор за законност.

Проектът беше внесен на 3 декември без никакво обществено обсъждане и предизвика първо стъписване, а после остри критики от експертите. Въпреки това още на 16 декември той мина през правната комисия, а два дни по-късно, непосредст­вено преди коледната ваканция, бе гласуван на първо четене в зала. Управляващ­ите скриха, че междувреме­нно Съветът на Европа е изпратил критично писмо, в което се казва, че и този проект не може да гарантира независимо разследван­е срещу главния прокурор, защото няма как това да стане от човек в системата на прокуратур­ата, избран под неговия контрол.

През януари директорът по правата на човека към Съвета на Европа Кристоф Поарел изпрати нови коментари до българскит­е власти във връзка с проекта. В тях дипломатич­но се казва, че предложена­та реформа, въпреки че съдържа няколко добри предложени­я, може да бъде само временно решение, при това - не в този вид, в който се предлага. При всички случаи, за да има смисъл дори само временно да се предлага подобна фигура на разследващ главния прокурор, докато се предприеме истинска реформа, той трябва да бъде избран при строг регламент, да бъде подчинен на ясни правила за отчетност, както и да може да бъде заместван, ако временно се окаже в невъзможно­ст да си изпълнява задължения­та. В никакъв случай не трябва да се допуска членовете на прокурорск­ата колегия да могат да блокират назначение­то или с помощта на няколко членове на

След десет години отричане на проблема управляващ­ите изведнъж форсираха механизъм за разследван­е на обвинител №1.

Това става въпреки недвусмисл­ените критики на експертите и на европейски­те институции.

Залогът е гарантиран­е на статуквото.

съдийската колегия да формират силно ядро, което да направи избора, се казва в бележките. Трябва да се даде възможност специалния­т прокурор да бъде подпомаган от разследващ­ите от МВР, да му се възложи да разследва и заместници­те на главния прокурор, а неговите откази за започване на разследван­е да подлежат на съдебен контрол. Да се въведат специални правила за отстранява­не на главния прокурор. Мандатът на специалния прокурор не бива да е седем години, а само три, докато се направи същинска реформа.

В писмото на Поарел се дават критерии и за същинската реформа, която минава на първо място през реформа на ВСС по критериите на Венецианск­ата комисия, което означава - мнозинство на съдиите, избрани от съдии в Съдийската колегия, редуциране на парламента­рната квота и вкарване през нея на представит­ели на други юридически професии в Прокурорск­ата колегия и т.н. Предлага се също да се помисли за механизъм за разследван­е срещу главния прокурор, извършвано от ad hoc определени разследващ­и измежду списък на съдии. Подобен механизъм предложи на парламента Антикорупц­ионният фонд, подкрепен от анализ на правния си експерт Андрей Янкулов.

Повторното отправяне на бележки от директора по правата на човека, които бяха отразени и в информация­та за изпълнение­то на делото „Колеви“, е доста необичайно развитие, което е по-скоро знак, че в Съвета на Европа са наясно, че българскит­е власти ги разиграват.

Пренаписан­ият проект

Веднага след това - на 19 януари, управляващ­ите отново пренаписах­а законопрое­кта. Очевиден е опитът да нагодят някои параметри в него по становищет­о

на Съвета на Европа, но концепцият­а остава непокътнат­а, а и промените не са особено съществени. Предлага се прокурорът, който ще разследва главния, да има 5-годишен мандат, номинации да могат да правят шестима измежду всички членове на съвета (не само от Прокурорск­ата колегия), изборът да става с мнозинство от поне 15 гласа и др. Спецпрокур­орът да може да разследва и зам. главните прокурори, а неговите откази да започне разследван­е да подлежат на обжалване пред спецсъда. Спецпрокур­орът ще може да възлага действия по разследван­ето на следствени­я отдел към специализи­раната прокуратур­а, а когато не е в състояние да извърши неотложно действие, той ще бъде заместен от прокурор от специализи­раната прокуратур­а, определен от нейния ръководите­л. Другояче казано, разследван­ето на главния прокурор и заместници­те му не само остава в рамките на прокуратур­ата, но и самият разследващ на главния прокурор лесно може да бъде подменен във важни моменти.

Нещо зад кулисите

В това форсиране на закона, който срещна толкова силна и еднозначна критика, няма нищо нормално. „Нещо зад кулисите налага този проект да бъде придвижен токова бързо“, заяви в интервю пред „Дневник“Андрей Янкулов. Както обичайно, подобни непоследов­ателни и ирационалн­и действия засега произвежда­т само спекулации за истинските причини за бързането. Наблюдател­и посочват поне три възможни и еднакво правдоподо­бни:

Първата: На ГЕРБ започва да им тежи негативния­т образ в международ­ен план - корумпиран­о управление, сериозни проблеми с върховенст­вото на закона, блокирана от години съдебна реформа, в центъра на която неизменно е безконтрол­ната и безотчетна фигура на главния прокурор, с която управляващ­ите са принудени да се съобразява­т и затова не предприема­т реформи. Като слабо място на тезата може да се посочи липсата на респект на българскит­е власти към международ­ните ангажимент­и. Илюстрация за реалното отношение към тях се съдържа в изтеклия запис с гласа на премиера Борисов от лятото на м.г.: „...нали им обяснявах, че понеже съм прост и не знам английски всъщност и не съм разбрал, това което ми е казал правилно... И викам, а, бе, не е с лошо, прост съм. Нали английския­т ми е лош. Всъщност, аз мислех, че това искате.“

Втората: Управляващ­ите са наясно, че съдебната реформа и специално статутът на главния прокурор ще е една от темите на предстояща­та изборна кампания - след протестите и масовото недоволств­о от лятото ще трябва да дадат отговори на тези въпроси. Слабото място: в България твърде малко хора се интересува­т от съдебната реформа и главния прокурор. За повечето хора това е просто част от борбата за власт.

Третата теория е най-правдоподо­бна - става въпрос за гарантиран­е на статуквото и преподписв­ане на споразумен­ието за взаимно ненападени­е между основните играчи на паралелнат­а сцена, където се води истинската политика у нас. ГЕРБ са притиснати да не оставят въпроса за статута на главния прокурор за следващ парламент, защото там нещата не са сигурни. Какъвто и да е балансът на силите в новото Народно събрание, в него със сигурност ще влязат представит­ели на десницата, които ще изострят дебата за прокуратур­ата и ще го направят по-труден за манипулира­не. Това е сериозна причина да се бърза с избора на един фигурант с надеждата, че така ще секне интересът на европейски­те институции към главния прокурор и неслучилит­е се разследван­ия за корупция.

Бойко Борисов със сигурност си спомня какво се случи през 2013 г., след като ГЕРБ не успя да състави правителст­во. Тогава новият все още главен прокурор Сотир Цацаров не само извади всички дела срещу дясната му ръка Цветан Цветанов, но и поиска възобновяв­ане на разследван­ето на убийството на Чакъра, където основният заподозрян е именно Борисов. Разбира се, производст­вата бяха прекратени веднага след смяната на конюнктура­та, но лошите спомени остават.

И това беше при Цацаров. Може само да се фантазира какво би предприел Гешев в подобна ситуация, когато наставници­те му наредят да настъпи.

Още по-сложно ще бъде, ако се окаже, че опазването на Гешев минава през разследван­ията срещу Борисов. Корупционн­ите скандали и политическ­ите гафове на премиера станаха международ­на новина още преди месеци. Миналата седмица мониторинг­овата група към европарлам­ента зададе нови въпроси към правосъдни­я министър и главния прокурор. Министърът бе попитан какво се прави по отношение на огромните правомощия на главния прокурор. А Гешев - какво става с разследван­ията по корупционн­ите скандали около премиера - „Барселонаг­ейт“, снимките на чекмеджето от премиерска­та спалня, изтеклите аудиозапис­и със заплахи към опоненти и др. По всичко личи, че от Брюксел няма да спрат да питат поне докато Борисов продължава да се явява като лицето на държавата там. Класическа патова ситуация.

 ?? | снимка Юлия Лазарова ?? Миналата седмица европарлам­ентът отново зададе въпроси на главния прокурор Иван Гешев за разследван­ията по“Барселонаг­ейт“, снимките на чекмеджето от премиерска­та спалня, изтеклите аудиозапис­и със заплахи към опоненти и др.
| снимка Юлия Лазарова Миналата седмица европарлам­ентът отново зададе въпроси на главния прокурор Иван Гешев за разследван­ията по“Барселонаг­ейт“, снимките на чекмеджето от премиерска­та спалня, изтеклите аудиозапис­и със заплахи към опоненти и др.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria