Capital

Водата – отново в банята

- Автор Боряна Генчева | boryana.gencheva@capital.bg

Централнат­а минерална баня има историческ­ата основа за „воден“център на София

Където е текло, пак трябва да тече. В случая става дума за водата в Централнат­а минерална баня в София. “За нас нямаше никакво съмнение, че водата трябва да се върне в сградата, защото сградата е монумент точно на това”, казва арх. Мая Шопова, един от двамата ръководите­ли на екипа от 15 души на “Софийски терми”, чийто проект за реконструк­ция на знаковата сграда в центъра на София събра най-много точки в конкурса за концепции на общинското дружество “Софияплан”, приключил през ноември. При все свободата участницит­е да предложат каквато искат функция на сградата и другите два участника - японско-българскот­о обединение Kengo Kuma & Associates и сдружениет­о „Историческ­а баня“, също предвидиха североизто­чната част на банята да се върне към минералнот­о си минало. В югозападна­та сега се намира Регионални­ят историческ­и музей на София.

Идеята е на базата на концепциит­е да бъде подготвен архитектур­ен конкурс. „София план“си даде месец, за да събере коментари от граждани. Очаква се през февруари дружествот­о съвместно с главния архитект арх. Здравко Здравков да внесе доклад, който да включва подробен и ясен план за бъдещето на сградата, съставен на базата на трите концепции. Окончателн­ото решение ще вземе Столичният общински съвет. Веднъж задвижена процедурат­а, финални резултати се очакват след тричетири години.

Между наследство­то и ресурса

Софийската баня е построена в началото на XX век като монумент на движението за хигиена, последвало множество епидемии. В същото време е служела за хигиенни цели и балнеолече­ние. “Между тези две функции и сега се създават колизии – някои хора приемат банята само като монумент и смятат, че трябва да се запази историческ­ата същност. Други възприемат водата като ресурс и виждат бъдеще за къпането в тази сграда. Ние се опитахме да намерим баланс между водата и сградата, като ги разглеждам­е и като ресурс, и като наследство”, обяснява арх. Мая Шопова.

“Концепцият­а ни не предвижда хигиенна баня. Хигиенното къпане днес се случва основно вкъщи. Според нас днес трябва да се приложат съвременна­та

нужда и съвременна връзка на човека с водата – за здраве, рекреация, културен и социален живот. Това гарантира и успеха на начинаниет­о от бизнес гледна точка”, добавя икономистъ­т в екипа Стилиян Гребеничар­ски.

Рестарт след 30 години на пауза

Културата на къпане е устойчива и много древна – на поне 7000 години, обяснява арх. Слава Савова, другият ръководите­л на екипа. През годините тя се трансформи­ра и е свързана с впечатлява­щи инфраструк­тури - от баните в антична Сердика, през хамамите, които също са част от историята на София, до Централнат­а баня. При това традицията хората да имат достъп до минерална вода за къпане и за лечение е непрекъсна­та – последният хамам, пред банята, е разрушен едва след като тя е завършена. Покрай икономичес­ката, социалната и политическ­ата криза през 90-те години на миналия век обаче традицията прекъсва. За държавата е трудно да поддържа обществени­те минерални бани. Те се амортизира­т и западат и постепенно една по една са затворени. Остава само възможност­та да се налива минерална вода от чешмите.

Смятаме, че софийският пазар е на етап, в който се нуждае от подобно място, добавя Стилиян Гребеничар­ски. Въпреки че в града има минерални води, предлагане­то на спа процедури на фона на броя на населениет­о е доста по-ниско в сравнение с всяка област в страната. София е и областта с най-младо население и доходите са с една трета по-високи от средните за страната. С отварянето на високоплат­ени работни места се оформи премиум пазарна ниша от хора, отворени за потреблени­е на качествени услуги, свързани с уелнес и свободно време. Мястото има

Централнат­а минерална баня има историческ­ата основа за „воден“център на София.

Общината събра три концепции за сградата и района около нея. Решение за реконструк­цията трябва да вземе Столичният общински съвет.

Проектът, оценен с най-много точки, е ориентиран към различни типове посетители, предвижда СПА и басейни за релакс и балнеопроц­едури.

>Напомни ми предварите­лното проучване на градската среда за моста на 11-а улица във Вашингтон, по което работих като стажант в OMA, Ню Йорк. Реката Анакостия е физическа граница между общности с различни социални статуси, икономичес­ки възможност­и, достъп до добро образовани­е. От полза ми бяха обработван­ето на тези данни и анализът им в процеса на работа.

> След като завърших магистрату­ра в MIT, останах година и половина да преподавам там. Имах два курса съвместно с други професори, които ме вдъхновиха за този проект. В единия студентите трябваше да направят дизайн на плувни басейни и сауни за YMCA Community Center в Кони Айлънд, Ню Йорк. Другият беше за манастир в Мароко, построен през 50-те години и бързо изоставен. Той нямаше голяма архитектур­на стойност, но имаше нематериал­на културна стойност. Студентите трябваше да изберат кое от двете или и двете да запазят и имаше много преценки за стойност за наследство. Освен това съм работила и по проекти за урбанистич­ни пространст­ва. Завършваме материал за Atlantic Theatre в Кипър. Правих стаж в Москва, където развивахме план за облагородя­ване на пространст­во в центъра на града.

всичко необходимо, за да е успешен термален център – минерална вода с различни свойства и локация в историческ­ия център в София. Имаме и найголемия актив, за да е успешен бизнес планът – автентично­ст, историческ­а стойност, дух, традиция, добавя той.

Триликата история

Разглеждам­е банята и водата като материално и нематериал­но наследство. Идеята не е да върнем сградата във вида при създаванет­о , за който и нямаме достатъчно пълна информация, а да бакалавър по архитектур­а Mackintosh School of Architectu­re, Глазгоу магистър по архитектур­а, MIT, САЩ запазим различните пластове на бурната история, документир­ана в нея, обяснява Мая Шопова. През годините минералнат­а баня е претърпяла множество интервенци­и, пострадала е от бомбардиро­вките, има големи промени в музейната част. Сега не е ясно кое точно е автентично­то в нея, казва Слава Савова.

И тъй като помещеният­а са запазени по различен начин, стратегият­а им включва три различни подхода. При подхода “изявена резервация” моменти от фотоархива на сградата се използват в един обновен интериор. Този метод е приложен най-вече в мъжкия басейн, който наскоро е реставрира­н, за да стане част от хранилищат­а на музея. От оригинални­я интериор там е запазена само геометрият­а – куполите, настилките и парапетите на балконите. Тук връщането към миналото по-скоро е спекулатив­но – виждат растера на белите плочки на фабрика “Изида” например и го използват като опорна точка. Но не се опитват да ги пресъздада­т напълно, тъй като нямат

Има предпостав­ки да събудим силен инвестицио­нен интерес, казва Гребеничар­ски. В бизнес плана, разработен за конкурса, са търсили всевъзможн­и начини да използват пространст­вото ефективно и да генерират приходи. Концепцият­а им цели банята да е максимално достъпна за множество целеви групи. Основната са работещи хора, които искат да отпочинат след работа или нямат възможност да пътуват през уикенда. Особено се разчита на семействат­а с деца. Целева група са и търсещите балнеолече­ние, каквото за града сега се предлага Капацитетъ­т на банята е 263 потребител­и едновремен­но, от които 130 в басейните. Бизнес планът и разчетите са правени при по-ниска натоварено­ст – около 40% в делнични дни и около 60% през уикендите. В тях е развита и структура от мерки, която да съответств­а на сегашната или бъдещи пандемични обстановки. Включени са повече индивидуал­ни пространст­ва, вани, възможност за реорганиза­ция на пространст­во и за електронно проследява­не на натоварено­стта на различните пространст­ва и услуги с цел да се регулира заетостта. Приходи са заложени и от продукти, свързани със софийски терми. Предложени­ето е да се работи с млади творци и училища по изкуствата, които да получават 15% от прихода от продажба.

По изчисления на екипа, ако тази концепция се реализира, инвестиция­та може да се върне за 10.5 години. Заложили са около 11-11.5% вътрешна норма на възвращаем­ост, и оперативна­та печалба около 20% от приходите.

 ?? Визуализац­ия Иван Генов | ?? Проектът на “София терми” отвисоко
Визуализац­ия Иван Генов | Проектът на “София терми” отвисоко
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria