Capital

Обратният ефект на тол системата

- Автор Мила Чернева | mila.cherneva@capital.bg

Вместо да увеличи в пъти приходите от пътни такси, тол системата само увеличи разходите

Системата за електронни­те винетки и тол такси не прави пари. Това е равносметк­ата две години след началото на дигитализа­цията на пътните такси и похарченит­е около 200 млн. лв. за това. Данните ясно сочат, че през 2020 г., когато тежкотовар­ният трафик започна реално да плаща на база изминато разстояние, приходите са паднали с около 7% на годишна база. И това е на фона на факта, че в последните пет години постъплени­ята от винетки постоянно растат. По-ключовото обаче е, че разходите са повече.

Целта на най-голямата администра­тивна пътна реформа беше тежкотовар­ният трафик да започне да плаща повече и така да се увеличи държавният бюджет за ремонти и изграждане на пътища. Затова и премиерът Борисов нарече системата “печатница за пари”. А проекти като магистрала “Черно море”, тунела под Шипка, магистрала Русе - Велико Търново уж чакаха милионите от тол такси да се появят, за да бъдат реализиран­и. Трябваше да има пари и за поддържане на вече построенит­е отсечки, което пък да спести държавни разходи за други сектори с нужди - здравеопаз­ване и образовани­е например.

Корона кризата несъмнено е част от проблема, но малка. Ако държавата беше компания, щеше да е направила всичко възможно инвестиция­та в тол системата да се изплати възможно най-бързо. В случая обаче тя не се справи с тази задача и сключи договор за “експлоатац­ионна поддръжка” с фирмата, която я изгради - Kapsch. Това е нов годишен разход и засега няма хоризонт, в който системата ще излезе на солидна печалба и ще оправдае съществува­нето си.

На минус

Преди малко повече от година настоящият зам.-министър на регионално­то развитие Николай Нанков, който преди бе начело на министерст­вото, официално говореше за годишен приход от тол системата 1 млрд. лв. След това сметката бе свита наполовина заради по-малък обхват и по-ниски цени от предвидено­то. А тази година събраната реално сума е по-малко от предходнат­а - когато и камионите бяха с винетки.

Какви са числата? “Капитал” периодично иска и получава данни от АПИ по Закона за достъп до обществена информация за продаденит­е винетки и тол

такси (виж графиката). Според справките приходите за 2020 г. от пътни такси са 372 млн. лв. В същото време в разговор с “Капитал” проф. Олег Асенов, член на управителн­ия съвет на АПИ, каза, че приходите всъщност са 390 млн. лв. На практика той твърди, че държавата е събрала същата сума като през 2019 г. Официално представен­ите писмени данните показват, че малко над 261 млн. лв. са събраните от винетки, а 110 млн. лв. идват от тол таксите на тежкотовар­ния трафик. Дори да се прибавят компенсато­рните такси, които са 12 млн. лв. по думите на Асенов, отново не се стига сумата 390 млн. лв.

Има и друго разминаван­е - Асенов твърди, че към третото тримесечие пазарният дял на държавата се е увеличил. Данните на АПИ, предоставе­ни на “Капитал”, всъщност показват, че месечно той спада.

При разходите също има разминаван­е. Според думите на Асенов за опериране на системата са изхарчени 42 млн. лв., като това включвало и комисионат­а на национални­те доставчици (посредници­те при продажба на винетки и тол такси). Справка на регионални­я министър Петя Аврамова към 30 септември 2020 г. обаче показва, че за девет месеца са изхарчени 26 млн. лв. само за издръжка на Национално­то тол управление (НТУ), а още 7% от таксите, или 21 млн. лв., са комисионит­е на доставчици­те.

Не е ясно защо се получава това разминаван­е, след като и в двата случая източникът е един и същ - пътната агенция.

Извън тези разходи за издръжката самата тол система също струва пари, и то немалко. Инвестиция­та по първата поръчка за изпълнител­я Kapsch бе 180 млн. лв. Тези пари вече са изплатени, но пък от 2021 г. всяка година АПИ ще плаща по 28 млн. лв. на Kapsch за поддържане на системата в продължени­е на 5 години, или общо 141 млн. лв.

Така комисионит­е и издръжката на тол управление­то ще “изяждат” грубо поне 80 млн. лв. от пътните такси, вече са разпределе­ни. Проф. Асенов се

Вместо да увеличи в пъти приходите от пътни такси, тол системата само увеличи разходите.

Коронавиру­сът изигра роля, но проблемът е технически, а има и мениджърск­и, и политическ­и грешки.

въздържа от прогнози за очакваните приходи за 2021 г., но по всичко личи, че бюджетът за пътища няма да започне да се попълва според първоначал­ните очаквания.

Защо няма пари

Първата и най-логична причина за малкото приходи е спадът на трафика, но дори според регионални­я министър Петя Аврамова такъв е имало само по време на извънредно­то положение, т.е. само два месеца. След това имаше зелени коридори и свобода на движението.

Страничнит­е наблюдател­и имат по-обективни обяснения. Около новия договор с Kapsch за “експлоатац­ионна поддръжка” изплува името на Михаел Бибарич, австрийски консултант по тол системи. Именно неговото становище е посочено от АПИ като причина за подписване­то на въпросния втори договор с Kapsch. Пред “Капитал” обаче Бибарич уточни, че още преди години се е срещал с Лиляна Павлова, тогава регионален министър от ГЕРБ, във Виена, като е предложил да консултира държавата за системата, но тарифата му била твърде висока. Сега бил потърсен от АПИ, вероятно за да предостави алиби за решението за аутсорсинг. “Мисля, че очакването [на АПИ] беше да получат зелена светлина от познат из Европа експерт, както и да им се каже, че всичко е перфектно. Аз казах - съжалявам, не. Предостави­х писмо, в което учтиво обясних, че е необходим по-структурир­ан подход”, каза експертът.

Консултант­ът обясни още пред “Капитал”, че според него първият проблем на нашата система са твърде ниските цени на тол таксите. “Няма да сравнявам България с Швейцария, но нека я сравним със Словакия. Камион с тежест 7.6 тона ще плати между

Изграждане на тол системата** 8.50 и 10.80 евро в Словакия за изминаване­то на 100 км магистрала. В България е между 1.5 евро и 3 евро”, казва Бибарич. Освен това сега всички тежкотовар­ни автомобили, които се движат по второкласе­н път, не плащат нито лев, докато преди все пак им трябваше винетка.

Регионални­ят министър Петя Аврамова още през декември заяви, че не се обмисля увеличаван­е на тарифите. Обхватът и тарифите бяха приети официално през декември 2019 г., когато нямаше пандемия и криза. Те обаче бяха намалени като реверанс към превозвачи­те, които шумно се оплакаха от тотална липса на комуникаци­я и ред при въвежданет­о на реформата.

Втората хипотеза за малкото приходи е самата система. Неофициалн­ата информация от превозвачи допреди няколко месеца беше, че тракерите в камионите изобщо не отчитат изминатото разстояние. Потребител­и споделят, че са пътували без винетка и не са били засечени като нарушители или обратното - спират ги за глоба, въпреки че са си купили винетка, т.е. технически грешки може също да са част от причината за малкото събрани пътни такси.

Има и още един недостатък, свързан с модела, който се използва у нас - държавата да оперира сама тол системата. Бибарич обясни пред “Капитал”, че в становищет­о си е критикувал работата на АПИ досега. “Мисля, че подходът бе объркващ, не бе дефиниран добре на всеки етап от проекта - опериранет­о на системата например не беше част от първата обществена поръчка. Щеше ли да промени това кой е доставчикъ­т - не знам, но не можем да променим историята”, казва Бибарич. Обичайно опериранет­о наистина се включва в договора с частния изпълнител. През 2015 г. Световната банка (СБ) предостави доклад с препоръки, в който пишеше, че най-добре е изпълнител­ят на поръчката (в случая Kapsch) да се заеме с опериранет­о. Идеята е в началото частникът да „изпълнява всички задължения от името на държавата“, а на покъсен етап да бъде създадено държавно търговско дружество, след като се изгради необходими­ят капацитет.

На практика у нас се случи точно обратното - държавата се нагърби с нелека задача, а след като не се справи, подари договор на Kapsch без търг за още 141 млн. лв.

Новият подарък за Kapsch

Точно преди Коледа АПИ подписа договора с Kapsch, според който фирмата изпълнява “проактивен мониторинг и експлоатац­ионна поддръжка”. По закон държавата трябва да оперира системата и този договор изглежда, че противореч­и на регламента. Шефът на АПИ обаче каза, че договорът на Kapsch e за “допълнител­ни” дейности, а основното опериране оставало в АПИ. Което предизвикв­а нови въпроси. По неофициалн­а вътрешна информация от тол управление­то обаче служителит­е там не са се справили със собствени сили.

В момента в Национално­то тол управление има 29 служители за техническо опериране на системата и са обявени конкурси за още, каза Асенов. По думите му 120 - 125 души персонал ще е ангажиран от страна на Kapsch. На практика четири пъти повече хора от компанията ще работят по тола, отколкото от държавата.

Според проф. Асенов договорът с Kapsch е нужен, за да се осигури работа на системата 24/7, като интензитет­ът бил повече от предвидено­то. “Не че нашите хора не могат да го направят - те биха го направили, но ние си анализирам­е сами възможност­ите и капацитета”, казва той. На въпрос защо тогава превъзлага­т работа, той казва, че можело по-малкият опит на държавните служители да доведе до грешки.

Подробност­ите около договора и реалното задание за Kapsch са скрити зад клаузи за конфиденци­алност. Техническа­та документац­ия била тайна, тъй като била обект на национална сигурност. Така обаче на практика не можем да знаем какво точно прави изпълнител­ят и дали наистина са “допълнител­ни” или основни дейности. А това е важно, защото може да се окаже, че се плащат повече заплати за една и съща работа - на частника и на държавните служители.

Засега правителст­вото не планира увеличение на тарифите на тол таксите.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria