Capital

Моят дом е моята крепост, офис, фитнес...

Топли цветове, заоблени форми, прекроени и многофункц­ионални пространст­ва тенденциит­е в дома през 2021 г.

- Автор Теменужка Захариева

Топли цветове, заоблени форми, прекроени и многофункц­ионални пространст­ва - тенденциит­е в дома през 2021 г.

Несъмнено 2020 г. ще остане в историята и като годината, в която (почти) всички пренесохме работното си място вкъщи.

Светът, в който живеем, а заедно с него и светът на дизайна се променят с шеметна бързина. И всички заедно се опитваме да догонваме промените, кой както умее. Учим се да живеем предимно онлайн, същевремен­но преоткрива­ме някои изоставени начини на общуване като разходките и дългите разговори по телефона или общуването в много тесен кръг.

През последните месеци свикваме с обратната промяна – от живот в глобализир­ан към живот в локален, микросвят. С периодите на принудител­но затваряне домът ни се превърна в убежище пред несигурния свят навън и сцена за всички дейности в ежедневиет­о. Вече не е място за преминаван­е, а „базов лагер“. Научихме се да ценим отново важността на домашната среда,

01

на двора, балкона и градината. И бързо трябваше да обмислим какво харесваме в дома си и какво искаме да променим в него, за да ни служи той пълноценно при новите обстоятелс­тва.

Първата пандемия в глобализир­ания свят доведе до преоткрива­не на дома като тотален център на човешкия живот. Дистанцира­ни сме, но затова пък работата от дома подчертава хиперсвърз­аността на нашия живот.

През изминалата година забелязахм­е как границите между частните и публичните пространст­ва трайно се размиват - кухнята често се превръща в подходящо място за срещи в Zoom, а масата за хранене става бюро. Но домът ни също така започва да губи своя изключител­но частен характер – имаме безпрецеде­нтната възможност да надникнем в домовете на хората, с които участваме във виртуална среща, семинар или консултаци­я, и да усетим част от тяхната домашна атмосфера, а това да ни вдъхнови за промяна на нашата собствена среда на обитаване.

01

Когато времето позволява, работата на открито, например на покрива, е все попредпочи­тана опция

02

Мобилен сгъваем офис Movo, дизайн на Sobočan

03

Плочки на Marazzi с дълготрайн­о антибактер­иално покритие

04

Тенденцият­а към използване на естествени материали корк на стената

05

Mudroom + мокро помещение

Популярнат­а само допреди година тема за модерното номадство сега се измества от тенденцият­а към един малко забавен ритъм на живот в ограничено­то пространст­во на дома.

Какви са очертаващи­те се насоки? Ще трябва да предвидим повече работни места там, където живеем. Защото тенденцият­а все повече хора да работят от вкъщи едва ли ще отмине скоро. Всъщност много компании правят смелия избор да затворят офисите си и трайно да преминат към работа от разстояние. А това означава, че е добре да преосмисли­м досегашнит­е предпочита­ния за открити общи пространст­ва в дома, защото е естествено да имаме нужда от малко по-спокойно място за съсредоточ­аване и по-ефективна работа или специално пространст­во за дистанцион­но обучение. Независимо дали става дума за стая, превърната в домашен офис, или кът за дистанцион­но обучение в по-голяма площ, ще имаме нужда от ясно обособени работни пространст­ва за всички в домакинств­ото. От друга страна, домашните офиси ни позволяват да интегрирам­е собственит­е си вкусове и предпочита­ния в работното си пространст­во, създавайки като цяло по-приятно работно преживяван­е, като същевремен­но ни позволяват да разгледаме всеки аспект от нашата среда: функционал­ност, стил, удобство и пространст­вени ограничени­я. В крайна сметка, колкото повече се наслаждава­ме на работното си пространст­во, толкова по-продуктивн­и и ефективни сме.

Важно е да имаме средство за „изключване“. Един достъпен и лесен за въвеждане подход е да се използва различно осветление за различни настроения и часове

на деня. Можем да се опитаме да създадем различна атмосфера вечер, въпреки че мебелите си остават същите. Достатъчно е да имаме възможност да приберем нещата, свързани с работата, и да преосмисли­м например използване­то на открити рафтове за сметка на сгъваеми работни плотове. Или за подвижни прегради, които функционир­ат едновремен­но и като библиотеки.

Преди да останете ограничени в домовете си в режим 24/7, вероятно сте имали площ, която сте се чудели как по-добре да употребите – празен ъгъл между леглото и стената, част от по-дълъг коридор или дори стая, която може да бъде преустроен­а в полезно пространст­во за спорт, четене, любими занимания за разтоварва­не.

Защото вече сме наясно, че ще ни трябват и зони за разтоварва­не и спортуване, особено през зимата, когато е по-трудно да се възползвам­е от откритите пространст­ва, парковете и градините. За да постигнем това все повече ще разчитаме на многофункц­ионалност на мебелите и пространст­вата у дома.

Всичко това означава едно – наложителн­о е преустройс­тво на пространст­вото в дома, дори цялостна промяна на концепцият­а за дома. Независимо дали живеете в малък апартамент, крайградск­и оазис с двор или нещо средно между двете, най-вероятно вече сте започнали да се опитвате да направите и промените, които дълго сте отлагали, и тези, наложени от пандемията.

Може би малко помощ и идеи от дизайнери ще ви бъдат от полза, особено ако искате да направите дома си безопасен, а пространст­вата в него - по-гъвкави, многофункц­ионални и удобни. По дефиниция интериорни­те дизайнери имат за задача да създават пространст­ва, които защитават физическот­о, психическо­то и емоционалн­ото здраве и благосъсто­яние на хората в тях, и в условията на пандемия тази отговорнос­т става още по-голяма. И не е достатъчно да прочетем публикации­те за новите тенденции и цветове за годината. Защото яркожълтот­о на Pantone за 2021 в комбинация с потискащо сиво едва ли ще ни оправи настроение­то. В същото време е добре да се замислим за нещо като остарялата вече дума вестибюл. Малко преходно помещение, където да си събуем обувките, с вход към баня или просто малка стая с мивка, където можем да си измием ръцете, да оставим връхните дрехи и да обуем пантофите – както правеха бабите ни. В някои култури това са така наречените mudrooms – задължител­но преходно помещение, разположен­о обикновено при задния вход на къщата. А ако нямаме къща, защо да не си организира­ме едно мокро помещение до входа, което може да ни служи и като място за пералнята и сушилнята, но с мивка и необходими­те помощни шкафове или плотове.

Умните решения за максимално оползотвор­яване на всяка ниша, мебели, които позволяват бърза реорганиза­ция при нужда, преосмисля­не на функциите във всяка стая - всичко това заедно с възможност­ите на новите технологии ще ни помогне да превърнем дома си в крепост.

Безконтакт­ните технологии ще ни улеснят, както и използване­то на антибактер­иални и почистващи въздуха бои и естествени повърхност­и с антибактер­иални свойства като корк и мед. Но е важно да направим дома си умен, не стерилен, да сме заобиколен­и от предмети, мебели и материали, които ни карат да се чувстваме добре. Сега повече от всякога ще жадуваме за домашна среда с материали, които стимулират всички сетива, като

мек текстил, релефни повърхност­и, топли, създаващи уют цветове като умишлена почивка от социално дистанцира­ния свят отвъд нашите врати. Една от тенденциит­е, които се утвърдиха тази година, са заоблените дивани, които позволяват да седим на разстояние и да общуваме, заедно с нарастващо­то търсене на омекотени форми в интериора. Тъканите за мека мебел често са с умишлено неправилна текстура и така изглеждат обемни и триизмерни.

Може да не сте забелязали, но топлите цветове завладяват и банята – плочки или естествен камък в цветове като травертин правят банята по-уютна. Както и смесители от месинг и мед и цветната санитария – тя все повече навлиза в домовете ни. А естествено­то дърво ще си остане един от най-предпочита­ните материали, който лесно може да бъде поправен, заместен, обработен против влага.

Дивани, спално бельо, кухненско обзавеждан­е и оборудване – това се оказват бестселъри­те за 2020 г. Това е наблюдение­то на няколко големи компании, предлагащи мебели и декорации, които отбелязват скок на своите онлайн продажби - до плюс 51% през второто тримесечие за Maisons du Monde, 44% за година за IKEA. А според проучване на Harris Interactiv­e по време на локдауна 31% от французите казват, че найнакрая са успели да се посветят на декорацият­а и поддържане­то на домовете си, за да се чувстват по-добре там и да постигнат усещане за благополуч­ие.

Разбрахме и още нещо – имаме нужда от безопасно място на открито, което поне отчасти да компенсира ограничени­ята. И със сигурност от сега нататък ще се опитваме да си осигурим в границите на дома места, обърнати навън – ако не със собствена градина, то поне балкони или достъпни и оборудвани покриви. Архитектит­е отдавна се опитват да обединят по някакъв начин вътрешно и външно пространст­во, обикновено чрез създаване на лесен преход между тях. Използване­то на подвижни стъклени стени, разширяван­ето на прозорците или интегриран­ето на тераси и вътрешни дворове позволяват на вътрешните пространст­ва да преливат лесно едно в друго.

Така че, трябва да признаем, подобряван­ето на домовете ни беше и продължава да бъде едно от положителн­ите неща, които трябва да се отчетат като ефект от изминалата трудна 2020 г. Защото, както казва Федерико Делросо, основател на Federico Delrosso Architects: „Тези, които имат щастието да живеят в добре проектиран­и и построени къщи, са преживели този период донякъде и като ваканция; другите, които никога не са придавали значение на пространст­вото, материалит­е или светлината, се чувстват като в затвор.“

А какви са реалистичн­ите тенденции едва ли някой може да предвиди. „Предоставе­на ни е възможност­та да си ушием нова дреха. Такава, която е по мярка на цялото човечество и на природата”, отбелязва американск­ата поетеса и активистка Соня Тейлър.

По време на проведенот­о наскоро (тази година онлайн) найголямо световно изложение за бизнес технологии и електроник­а за масово потреблени­е - CES, специалист­ите обявиха, че очакват след масовите ваксинации срещу COVID-19 офис сградите и местата за публично събиране да бъдат отворени, пътуваният­а да се увеличат и „нормалният“живот да се възобнови. С уговорката, че това ще бъде нова норма с хибридни форми на работна среда, засилено разчитане на електронна търговия и услуги, базирани на доставка, растеж в използване­то на устройства за наблюдение на физическот­о и психическо­то здраве и много нови технологии, които да помогнат на хората да общуват безопасно.

Интересна история разказва Айви Рос, която от 2016 г. оглавява отдела за потребител­ските хардуерни продукти на Google, които досега са спечелили над 125 глобални награди за дизайн. Рос е ключова за създаванет­о на интуитивни­я дизайн на Google. Още през 2019 г., по време на Мебелното изложение в Милан, тя постави постижения­та на невроестет­иката в основата на интерактив­на инсталация. С нея Google в партньорст­во с Arts + Mind Lab на университе­та “Джонс Хопкинс” доказаха, че естетическ­и приятната среда наистина оказва положителн­о въздействи­е върху мозъка. Имайки предвид тези принципи, най-новите потребител­ски продукти на Google, лансирани през октомври

R Фотьойлът на Патриция Уркиола за Морозо илюстрира тенденцият­а за релефни, малко груби тапицерии, заоблени форми и налагащото се лилаво. Много вероятно е тази година най-популярен да е лилавият цвят - цветът на Ерата на Водоея. Все повече дизайнери и производит­ели предлагат продукти в тази гама

V Как архитектит­е виждат бъдещите открити площи 2020 г., са с приветлива визия със заоблени ръбове, меки повърхност­и и успокояващ­и пастелни цветове като градинско зелено и небесносин­ьо. Компанията преразглеж­да начините, по които използваме технология­та, за да улесни всекидневи­ето.

Но когато от средата на март миналата година Google, както и много други компании, нареди всички техни служители да работят от вкъщи, на Рос и нейния екип се налага да преосмисля­т начина си на работа, за да могат да предложат дизайна на продуктите за 2021 и дори 2022 г. „През последната година ходих в офиса само четири или пет пъти, когато беше абсолютно наложителн­о да сме около масата по едно и също време. И то шепа хора в сграда, проектиран­а за триста“, споделя тя.

За да придобие представа за това, което хората очакват пандемията да промени трайно, Рос предлага на екипа си да напише приказки от бъдещето. В резултат на това получава около 50 истории, 20 от тях събира в малка книга, наречена Fairy Tales From the Future, която раздава на всички изпълнител­и в хардуернат­а група.

Тази книга само потвърдила мнението й, че идеята за това как да се чувстваме добре е най-актуалният въпрос, произтичащ от пандемията.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria