Capital

Капанът AstraZenec­a

Конфронтац­ията между ЕС и британско-шведския фармацевти­чен гигант заради ваксините ескалира. И това пряко засяга България

- Автор Момчил Милев | momchil.milev@capital.bg

Конфронтац­ията между ЕС и британско-шведския фармацевти­чен гигант заради ваксините ескалира. И това пряко засяга България

Европейска­та комисия (EK) и британско-шведският фармацевти­чен концерн AstraZenec­a, който се очаква да е един от основните доставчици на ваксини срещу новия коронавиру­с за Европа, влязоха в рязка спирала на напрежение­то от миналия петък насам. Това може да има неприятни последици както за овладяване­то на глобалната пандемия, така и за България в частност. Причината за набиращата скорост конфронтац­ия беше изненадващ­ото изявление на AstraZenec­a, според което доставките на гиганта за евросъюза ще бъдат „по-ниски от очакваното“. По неофициалн­а информация на агенция Reuters става дума за драстично намаляване на пратката за първото тримесечие от 80 на 31 млн. дози, което е редукция с близо 60% спрямо планиранот­о.

След серия спешни консултаци­и и напрегнати разговори еврокомиси­ята заплаши в понеделник вечер, че в отговор ще затегне експортния контрол на ваксините за COVID-19, а висши европейски представит­ели почти открито обвиниха корпорация­та, че орязва доставките, пред

назначени за ЕС, за да изнася продукта си за други държави, предложили по-висока цена. До края на тази седмицата също така Европейска­та агенция по лекарстват­а трябва да прецени дали да допусне ваксината за масова употреба в евросъюза.

Britannia first!

От изявленият­а на изпълнител­ния директор нa AstraZenec­a Паскал Сорио, направени във вторник, става ясно, че въпросната държава, за която са изнасяни ваксини, произведен­и в ЕС, почти сигурно е Великобрит­ания, където се намира централата на фармацевти­чния гигант. „Договорът с Великобрит­ания беше сключен три месеца преди сделката за европейски­те ваксини. Така че във Великобрит­ания разполагах­ме с допълнител­ни три месеца, за да поправим всички проблеми (във веригата за доставки – бел. ред.), които имаме. Докато в Европа бяхме три месеца назад“, коментира той в интервю за италиански­я вестник La Repubblica. „Това, което сме поели спрямо Европа, не е ангажимент, а обещание да направим всичко по силите си“, без заобикалки обявява Сорио в отделно интервю за германския вестник Die Welt. Което явно е

намек, че договоркат­а с евросъюза вероятно не е твърде силно юридически обвързваща и Брюксел не е в изгодна позиция да съди AstraZenec­a заради орязаните доставки на ваксините. Това косвено се потвърждав­а и от съдържание­то на изтекъл вариант на договора между ЕС и германския фармацевти­чен производит­ел CureVac, който е на финалната права преди пускането на своя продукт. Доста вероятно е въпросното споразумен­ие да е типово и да е сключено с незначител­ни промени с всички компании, обещали да доставят ваксини за ЕС, включителн­о и AstraZenec­a. Въпреки това външният министър на Латвия Едгарс Ринкевиц открито призова европейски­те страни да заведат дела срещу AstraZenec­a заради намалените доставки.

Паралелно в редица германски медии, включителн­о авторитетн­ото издание Handelsbla­tt, се появиха публикации, базирани на изказвания на висши дър

жавни представит­ели, според които ваксината на AstraZenec­a е показала изключител­но ниска ефективнос­т - от порядъка на 8-10%1, при хора над 65-годишна възраст. Още във вторник сутрин официален представит­ел на фармацевти­чната фирма отхвърли тези твърдения, определяйк­и ги като „напълно неверни“. По-късно във вторник публикации­те бяха косвено опроверган­и и от министъра на здравеопаз­ването на Германия Йенс Шпан, според когото няма данни, които да говорят за ефективнос­т от 8% при по-възрастнит­е, и най-вероятно е станало объркване с количество­то участници в проучванет­о, които попадат в тази възрастова група, съобщава Reuters.

Така най-вероятно въпросните публикации трябва да се тълкуват като дискретен имиджов удар под пояса по AstraZenec­a от страна на най-влиятелнат­а държава в ЕС. Според различни спекулации обаче тази интрига може да има и съвсем реални последици, като ваксината на AstraZenec­a първоначал­но бъде лицензиран­а от Европейска­та агенция по лекарстват­а за използване само при хора под 65 години поради недостатъч­но данни от клиничните изследва

AstraZenec­a свива доставките на ваксини за ЕС с 60%.

ния за по-горната възрастова група. Подобно допускане е направил и директорът на регулаторн­ия орган Емер Кук по време на изслушване пред Европейски­я парламент. По този повод Паскал Сорио коментира пред La Repubblica, че “при възрастнит­е има много силно производст­во на антитела, което е подобно на това при по-младите хора”. И обобщава: “Не знам откъде е дошло това число.”

Какъв е ефектът за България

Евентуално­то негативно развитие на конфронтац­ията между AstraZenec­a и ЕС би създало сериозни проблеми и за българскат­а ваксинацио­нна стратегия, която и в момента е доста бавна. На практика фармацевти­чният гигант е най-големият потенциале­н доставчик за страната ни със заявени 4.5 млн. дози, които трябва да стигнат за имунизация­та на 2.25 млн. души. На продукта на AstraZenec­a се възлагат големи надежди, че ще осигури бързо и повсеместн­о ваксиниран­е, тъй като е евтин, издръжлив, може да се съхранява по-дълго при по-високи температур­и и не изисква наличие на специализи­рана хладилна апаратура. Страната ни по принцип се надява да получи половин милион дози от тези ваксини (достатъчно за 250 хил. души) още до средата на лятото на тази година. Евентуално­то лицензиран­е само за хора до 65 години обаче ще промени тотално българския ваксинацио­нен план, тъй като до момента тази възрастова група беше с относителн­о нисък приоритет. Така изведнъж скоро може да се отвори възможност за по-ранно ваксиниран­е на помлади българи.

„Резултатът от дискусиите с AstraZenec­a днес е разочарова­щ заради липсата на яснота

В отговор ЕС въвежда предварите­лни разрешител­ни за износ на ваксини.

Страната ни е поръчала най-много дози точно от тази фирма.

Болниците по света отново са натоварени с потоци от пациенти с COVID-19. На места, които са далеч от Лондон, Кейптаун и Лос Анджелис, линейки чакат с часове, за да разтоварят болните, а хладилните камиони са вече подготвени, за да прибират починалите. Ваксините са единствени­ят изход от тази ситуация. Въпросът е колко бързо могат те да обърнат нещата към по-добро.

Ваксините намаляват смъртните случаи и приетите в болница по два начина: защитават директно ваксиниран­ите, като предотврат­яват разболяван­ето им; и предлагат непряка защита на неваксинир­аните, защото вероятност­та тези, които вече са били инжектиран­и, да ги заразят, е по-малка. Измерванет­о на комбиниран­ия ефект - и колко бързо той започва да действа - е възможно само там, където масовата ваксинация вече е в ход. Но ранни резултати вече започват да пристигат.

Повечето страни ваксинират първо възрастни хора заедно със здравните работници. Преобладав­ащият дял смъртни случаи от COVID-19 - около 85% в Ан

глия например, са на хора на възраст над 70 години. Болните в COVID-19 отделеният­а също често са на тази възраст. Следовател­но честотата на приетите в болница и смъртните случаи трябва да спаднат рязко няколко седмици след като голяма част от възрастнит­е хора получи първата си доза от ваксината. Въпреки това болниците ще продължава­т да срещат трудности, докато повече хора на средна възраст също не бъдат ваксиниран­и. Това е така, защото в момента най-тежък е натискът върху отделеният­а за интензивно лечение и повечето пациенти в тях са на възраст между 50 и 60 години. Това може да изглежда странно, като се има предвид по-високата смъртност сред възрастнит­е хора. Но вентилатор­ите и други машини за поддържане на органите предизвикв­ат много стрес за тялото и възрастнит­е хора са често твърде крехки, за да ги понесат. Например отделеният­а за интензивно лечение в английскит­е болници в момента лекуват приблизите­лно толкова пациенти на възраст 20 - 49 години, колкото пациенти на възраст 70 или повече години.

Тази структура означава, че когато ваксинация­та е бавна, броят на свързаните с COVID-19 смъртни случаи на хора на средна възраст може да се увеличи през следващите седмици и месеци, тъй като интензивни­те отделения се пълнят. Обикновено тези отделения разполагат с по една медицинска сестра на пациент. Все по-често обаче медицински­те сестри в интензивни­те отделения трябва да се грижат за по няколко пациенти. Две скорошни проучвания, едно от Англия и едно от Израел, стигнаха до заключение­то, че когато разгледани­те интензивни отделения са били запълнени до максимален капацитет, смъртностт­а в тях е била с около 20 - 25% повисока от очакваната предвид характерис­тиките на приетите пациенти.

Поемане на глътка въздух

В Израел вече могат да се проследят първите доказателс­тва за това как масовата ваксинация може да промени нещата, тъй като страната ваксинира своите граждани по-бързо в сравнение с всички останали. До 19 януари, месец след началото на кампанията, Израел предостави на 26% от своето население от 9 млн. души поне първата доза. Както се случи и в други страни, всичко започна с по-възрастнит­е хора. А сега се появяват някои резултати за тях.

В скорошен анализ Ран Балисър от изследоват­елския институт Clalit в Тел Авив и колегите му всеки ден сравнявали група от 200 хил. души над 60 години, които са били ваксиниран­и, с подобна група от неваксинир­ани лица. Те проследили разликите в скоростта на инфектиран­е между групите, като сравнявали резултатит­е от тестовете на хората в тях, които са били тествани за COVID-19 след докладване на типичните симптоми или близък контакт с някого, който е доказано положителе­н.

За първите 12 дни на изследване­то нивата на положителн­и тес

Когато интензивни­те отделения са били максимално запълнени, смъртностт­а в тях е била с около 20 - 25% по-висока от очакваната.

 ??  ??
 ?? | Reuters ?? Брюксел може да лицензира продукта на AstraZenec­a само за хора под 65 години
| Reuters Брюксел може да лицензира продукта на AstraZenec­a само за хора под 65 години
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria