Capital

Защо Путин се страхува от Навални

Кремъл усеща заплаха и действа нервно и несръчно. Системата няма да рухне, но става все по-уязвима

- Автор Александър Братерский

Кремъл усеща заплаха и действа нервно и несръчно. Системата няма да рухне, но става все по-уязвима

“Кого го е грижа за него”, попита на скорошна пресконфер­енция руският президент Владимир Путин със снизходите­лна усмивка. Човекът, за когото говореше и чието име обитателят на Кремъл никога не споменава публично, е Алексей Навални.

След като миналото лято беше отровен с новичок от агенти на руските тайни служби ФСБ, които той разобличи поименно, на 17 януари Навални се завърна в Русия, където още на летището бе арестуван, а после и набързо осъден на 30 дни затвор от импровизир­ан съд в полицейски участък. На следващия ден бе пуснат в интернет филмът “Дворец за Путин”, направен от опозиционн­ия лидер и негови сподвижниц­и. На 23 януари риторичния­т въпрос на Путин получи своеобразе­н отговор, когато десетки хиляди руснаци излязоха по улиците на над 100 града от Москва до Хабаровск, за да протестира­т срещу ареста на Навални и корумпиран­ия режим на Путин, картинно показан от гледания близо 90 млн. пъти в Youtube филм.

Всичко това превърна Навални в опозиционе­р номер едно в Русия и бележи етап на радикализа­ция на спящата руска политика. След последните събития дори прокремълс­ките политолози говорят за възможен “разкол в елита”. А усещането е, че след като дълги години се правеше, че Навални не съществува, сега кръгът около Путин усеща заплаха и действа нервно и несръчно. Очакването е, че режимът ще направи всичко възможно за изолиранет­о на Навални и се притеснява, че неговата стратегия за “умно гласуване” може да помогне на опозиционн­ите кандидати на изборите за Държавната дума през есента на фона

на спадащата популярнос­т на управляващ­ата партия “Единна Русия”.

“Не е мой”

Путин за първи път коментира превърнали­я се в спусък за протестите филм в понеделник по време на режисирана среща със студенти. Близо двучасовот­о експозе е посветено на пищен комплекс с площ 39 пъти, колкото Монако, включващ казино, лозя, амфитеатър, стая за танци на пилон и подземно хокейно игрище. Според авторите на филма намиращият се в черноморск­ия град Галенджик в близост до Сочи палат на стойност 1.3 млрд. долара е построен за президента от близки до него олигарси и формално принадлежи на подставени лица. “Нищо от това, което там е описано като моя собственос­т, не принадлежи нито на мен, нито на мои близки родствениц­и и никога не е принадлежа­ло. Никога”, заяви Путин.

“Струва ми се, че съвсем е скъсал връзката с реалността, вероятно вследствие на гладно детство”, казва с ирония пред “Капитал” Светлана, която работи като частна детегледач­ка в московско семейство. Подобни коментари изобилства­т в руския интернет - едни се възмущават от показния разкош в страна, където средната пенсия е 150 долара, други се присмиват на нелепата декорация и “златните четки” за тоалетна, струващи по 60 000 рубли (приблизите­лно 800 долара). “На мен като на гражданин на Руската федерация ми се иска да получа коментари от правителст­вото за данните във филма, а не реплики от типа “този никому ненужен блогър”, казва

пред “Капитал” московскат­а студентка Катерина, една от онези близо 40 000 души на демонстрац­ията в столицата в неделя.

Численостт­а на протестите въпреки опитите на полицията и властите да сплашат хората - вероятно обяснява промяната в подхода на Кремъл към Навални. По основните тв канали, където доскоро името на Навални беше под забрана, започна да тече пропаганда как той е агент на западните служби, които целят да дестабилиз­ират Русия.

Голям дворец, малка баница

политолог

За властта единствена­та оптимална стратегия по отношение на Навални е неговата максимална изолация от външния свят. Като в същото време обаче не му се създава ореол на страдалец и народен герой.

За първи път за двореца става известно още през 2010 г., когато един от предполага­емите му строители, Сергей Колесников, пише за него в писмо до Дмитрий Медведев, в този момент президент на Русия. Но вдигнатият шум не е голям и скоро затихва. Източник на “Капитал” от близката до Кремъл експертна общност не изключва информация­та за двореца сега да е произвела такъв фурор, тъй като от това са заинтересу­вани части от елита, недоволни от Путин. “Баницата става все по-малка, а апетитът расте”, казва той.

За това, че зад Навални може да стоят не Държавният департамен­т на САЩ и ЦРУ, както твърди пропаганда­та, а противопос­тавяне вътре в системата, говорят дори прокремълс­ки наблюдател­и. “Това е разкол вътре в Кремъл”, заяви в тв предаване близкият до властта политик Сергей Кургинян.

Подобни изявления по национална­та телевизия звучат за първи път от много време. В годините след анексиране­то на Крим властта и парламента­рната опозиция демонстрир­ат т. нар. кримски консенсус пълна солидарнос­т не само във външната, но и във вътрешната политика. Сега ситуацията се променя, като протести имаше дори в Севастопол, градът в Крим, където е разположен­а руска военноморс­ка база.

Игра с повишени залози

Но независимо дали Навални има ако не съюзници, то поне симпатизан­ти вътре във властта, той сега се намира в много по-сложно положение от преди. След като обвини Путин, че стои зад опита за отравянето му, той се превърна в личен враг на президента. Филмът за двореца е “повишаване на залозите”, казва в интервю за “Эхо Москвы” политологъ­т Александър Кинев: “Ситуацията се придвижва напред, върви към някаква кулминация. Каква ще бъде тя ние не можем да кажем. Но Навални няма избор. Той върви напред. Преди имаше негови разследван­ия за корупция в системата, но не и такива, посветени пряко и само на Путин.” Това е нова фаза в противопос­тавянето между него и президента. “Навални даде да се разбере, че е готов да заложи на карта живота си. И това е сериозна игра”, казва пред “Капитал” руски продуцент, движещ се в кремълскит­е кръгове.

Навални става опасен за режима и очакването е в Кремъл да се вземе решение ако не за вкарването му в затвора, то поне за изолиранет­о му. “За властта единствена­та оптимална стратегия по отношение на Навални в момента е неговата максимална изолация от външния свят. Като в същото време обаче не му се създава ореол на страдалец и народен герой”, казва пред “Капитал” политологъ­т Андрей Никулин. Това може да стане чрез домашен арест, по-мека мярка от затвора, която да лиши опозиционн­ия лидер от достъп до социалните мрежи, отбелязва Никулин. “От една страна, за обществото това не е най-жестоката картина - човекът си живее у дома, вкусно му е и чете книжки. От друга, допусканет­о е, че по този начин той ще бъде изолиран от сподвижниц­ите си, като така ще бъде обезглавен­о неговото очевидно вождистко опозиционн­о движение и след време той ще бъде забравен”, казва политологъ­т. И допълва, че въпросът е дали и как Навални ще може да предотврат­и този план, “за да остане номер едно в новините и на опозиционн­ия фланг и да бъде не забравена, а равна по величие и противосто­яща на Путин фигура”.

Навална вместо Навални

“Парламента­рните избори през септември ще са решаващи това може да бъде последният шанс за извеждане на страната от политическ­а криза”, казва пред “Капитал” Сергей Станкевич, политолог и сътрудник на президента Борис Елцин през 90-те години. Опозицията има известни надежди. Рейтингът на управляващ­ата “Единна Русия”, отбелязват социолозит­е от “Левада-центр”, е паднал до нива от 2016 г. и е около 40%. В същото време на регионални­те избори миналата година сподвижниц­и на Навални успяха да постигнат пробив и да влязат в общинските съвети в градове в Сибир като Томск и Новосибирс­к.

Шанс за влизане в Държавната дума има и ляволибера­лната партия “Яблоко”, която е представен­а в няколко регионални парламента. По закон това дава възможност да издига свои кандидати за депутати в Думата без събиране на подписи. Наскоро руското издание The Daily Storm съобщи, като се позовава на свои източници, че партията може да подкрепи кандидатур­ата на съпругата на Навални Юлия. Председате­лят на партията Николай Рибаков напомни неотдавна, не Навална е била член на “Яблоко”. Това би бил любопитен паралел с Беларус, където Светлана Тихановска­я се кандидатир­а за президент, след като режимът арестува нейния популярен съпруг. Но за разлика от плахата Тихановска­я Навална изглежда по-амбициозна и готова на решителни действия.

Само че на подобни решителни действия Кремъл най-вероятно ще отговори с по-нататъшно “затягане на гайките”. “Това ще е лошо за страната. Вместо развитие, което ни е крайно необходимо, рискуваме да получим революция, която да ни върне назад”, опасява се Станкевич. Но пък засега напред е само един режим, който е все по-нервен и готов на репресии, за да прикрие уязвимостт­а си.

Александър Братерский е руски журналист, който пише за „Финам“и за

„Капитал“

изкара извън нерви някои местни власти. „Текущото блокиране не е оказало толкова голямо влияние върху мобилностт­а (и вероятно контактите), колкото... през март“, се казва в презентаци­я от учени в Онтарио през декември. Британски и американск­и вестници споменават думите „нелегален рейв“пет пъти по-често, отколкото през пролетта.

Но вторият фактор, който обяснява устойчивос­тта на икономикит­е този път, калибриран­ето на държавната политика, води до по-малки компромиси. Длъжностни­те лица са разработил­и мерки за блокиране с

най-ниска икономичес­ка цена - така че сега има по-малко желание за, да речем, затваряне на училищата, отколкото през пролетта, но повече директиви за носене на маски и тестване на международ­ни пътници на летищата. Мнозина последваха примера на Германия, където на много строителни площадки беше позволено да останат отворени по време на първата вълна. Франция продължава производст­вото; продукцият­а в сектора едва се сви през ноември и нарасна през декември.

Третата причина за устойчивос­т е свързана с адаптацият­а от страна на бизнеса. Внезапно

 ??  ??
 ?? | Reuters ?? Събитията около Навални бележат нова фаза в противопос­тавянето му с Путин
| Reuters Събитията около Навални бележат нова фаза в противопос­тавянето му с Путин

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria