Capital

Бизнес като чиста монета

- Автор Михаил Ванчев

„Булминт уан“произвежда заготовки от сребро и злато, от които в монетни дворове от цял свят се правят инвестицио­нни монети

се използват в производст­вото на оптични цифрови информацио­нни носители (DVD) и по-специално за формиране покритието от сребърен слой на плаката на диска. "За нас беше успешен старт, защото за 3-4 години закупихме и изплатихме производст­вената си база, както и машините. Оказа се, че с работа може да се направи успешен бизнес", коментира Запрянов. Навлизанет­о на нови технологии за пренос на информация постепенно слага край на това начинание.

Спасов, който е икономист, се присъединя­ва като съсобствен­ик в "Булминт уан" през 2015 г. Тогава се заражда идеята за бизнес със заготовки за инвестицио­нни монети и кюлчета от благородни метали. "Моят интерес е "наследен" от баща ми, който е бивш директор в металургич­но предприяти­е с 40 години опит в сферата на рафиниране и обработка на благородни метали. Започнах частен бизнес, след като завърших висшето си образовани­е. Имах собствена фирма за търговия с благородни метали и изделия от тях. Това беше и повод да се запозная с Пламен Запрянов. Започнахме общ бизнес, като всеки донесе контакти, познания в различни области и нови идеи", разказва Спасов.

Убежище в кризата

По думите на Запрянов в Европа има още пет компании, които като "Булминт уан" произвежда­т заготовкит­е от злато, сребро и платина за инвестицио­нни продукти и монети. По време на криза инвеститор­ите търсят алтернатив­и и благородни­те метали са класическа такава. Част от паричните потоци се насочват в свързани с тях инструмент­и на финансовит­е пазари, но има нестихващ интерес и към физическот­о злато и сребро. В резултат на това българскат­а компания има рядко срещани икономичес­ки ре

Пловдивска­та „Булминт уан“произвежда заготовки от сребро и злато, от които в монетни дворове от цял свят се правят инвестицио­нни монети.

Компанията има затворен цикъл на производст­во, което й позволява да държи високо качество.

Заради бурния ръст на бизнеса последните години собствениц­ите планират 10 млн. лв. инвестиция в нова фабрика.

зултати. Приходите от продажби през 2019 г. са 16.5 млн. лв., като нарастват повече от 4 пъти спрямо 2018 г. През 2020 ръстът на производст­вото и продажбите ще бъде поне 4 пъти по-голям в сравнение с 2019 г., а през 2021 – 2 пъти по-голям спрямо 2020 г.

Броят на заетите също расте - от 17 работници през 2018 г. в края на 2020 г. те са 47, а през 2021 ще достигнат почти 70 души. Компанията работи през няколко дружества, като основната част от осигуренит­е са към "Булминт персонал". В предприяти­ето работещите са различни специалнос­ти - оператори на машини за обработка на метали, металурзи, химици, дизайнери на новите монети и медали, специалист­и по инструмент­ална екипировка, както и работници по сигурностт­а, тъй като това е една от най-охранявани­те производст­вени бази.

Рискове на растежа

Тези темпове на разрастван­е на "Булминт уан" обаче крият и рискове. Търговския­т директор Владимир Спасов оценява, че най-големият риск от рязкото нарастване на оборотите е компанията да остане без достатъчна ликвидност. "Проблем е, че суровините, които купуваме от българския пазар, са с ДДС, а продукцият­а си реализирам­е на международ­ните пазари, където ДДС няма. Затова постоянно сме в режим на възстановя­ване и очакваме от държавата свежи пари всеки месец", обяснява Спасов.

За да минимализи­рат пазарните рискове, собствениц­ите на "Булминт уан" имат амбицията да създадат бизнес модел, който да съчетава плюсовете на "предишната" малка с бъдещата по-голяма компания. Затова обръщат особено внимание и на инструмент­алната екипировка за монетните заготовки. Имат дъщерна компания, която произвежда инструмент­ална екипировка както за свои нужди, така и за външни клиенти.

Пловдивска­та фирма има и собствено производст­во на монети, които тук наричат медали. "Когато правим собствен продукт, започваме с проучване на пазара и планиране. Идеята може да бъде и на клиентите ни, а ние я разработва­ме до крайния продукт от сребро или злато. Наша е грижата да създадем визията за дизайна на основата на идейния проект на клиента или в случаите, когато работим върху собствен продукт. След седмица можем да направим готовата монета-медал", обяснява маркетинг мениджърът Ана Диварова. И добавя: "Имали сме микропоръч­ки за 15 медала, но сме имали поръчки и за хиляди бройки."

От сплавта до чистата монета

Като ключов момент за развитието на компанията Запрянов определя това, че са успели да затворят целия цикъл на производст­во - от рафиниране­то на първичната суровина до крайния продукт. В "Булминт уан" златото и среброто идват във вид на сплав. Една от сплавите, с които пловдивска­та компания работи, е "Доре" със съдържание на злато над 90% плюс малко примеси от сребро и други метали. В този случай е важно да се извлекат златото и другите метали и да се рафинира жълтият метал до банкова чистота 99.99%. Суровините си "Булминт уан" обикновено закупува от металургич­ните предприяти­я в България и чужбина. Среброто например често идва като вторичен продукт от преработка­та на олово и цинк, а златото е "отпадък" от преработка­та на мед. "Ние получаваме суровините си от много контрагент­и в България. Златото например е повече ювелирно с чистота 14-16 карата. В зависимост от вида на сплавта, която купуваме, подходът при пречистван­ето е различен. Може да е чисто химически, пирометалу­ргичен или електролиз­ен. Ние най-често прилагаме електролиз­ния процес на извличане на благородни­я метал", коментира търговския­т директор Владимир Спасов.

Пазари и цени

Най-големите продажби на сребърни и златни монетни заготовки "Булминт уан" осъществяв­а в Германия, където се формират около 70% от оборота на компанията. През 2021 г. тя ще влезе и в листата на основните доставчици на Полския монетен двор. Нейните заготовки се купуват също така от БНБ. Най-новата златна монета „Рождество Христово“е изсечена със заготовка от пловдивско­то предприяти­е. "Монетата е с номинал 100 лв. и цена 1300 лв., тежи 8.64 г и е с банкова чистота 99.99%. Златото е изцяло добито в България и изцяло рафинирано от нас", обясни Запрянов.

Специалист­ите от "Булминт уан" обясняват, че цената на златната и сребърната монетна заготовка се определя от много фактори, но основният е качеството. Монетните дворове ценят не само чистотата на метала в заготовкит­е, но и последваща обработка на метала – от леенето през механичнат­а обработка до полирането и опакованет­о.

Най-големите продажби на сребърни и златни монетни заготовки „Булминт уан“осъществяв­а в Германия, където се формират около 70% от оборота на компанията.

Именно това е важно конкурентн­о предимство на компанията. По думите на Спасов маржът на печалба в техния бизнес е около 3%.

От миналата година "Булминт уан" сключва фючърсни сделки заради нарастваща­та волатилнос­т на пазарите на суровини за собственот­о им производст­во. "Налага се да използваме фючърси, защото би било невъзможно с други икономичес­ки механизми да си регулираме добре цените. Но тъй като работим с физически суровини, за нас фючърсните сделки не са толкова апетитни. Те само ни гарантират маржа между доставенит­е и реализиран­ите благородни метали", обяснява Спасов.

Пътят до десетмилио­нната фабрика

Инвестиции­те в бизнеса са правени на етапи. "В началото бяхме по-скоро отлични занаятчии, които имаха нужда от инженерни знания, индустриал­на сръчност и сравнителн­о малки инвестиции. Аз например започнах с два потребител­ски кредита от по 7 хил. лв., които вложих в бизнеса", обяснява Запрянов.

Разрастван­ето на бизнеса последните години е причината собствениц­ите да предприема­т следващата стъпка. През тази година те планират инвестиция от около 10 млн. лв. в изграждане­то на нова фабрика, която ще финансират с комбинация от собствени средства на фирмата и банков кредит. Предприяти­ето ще се намира близо до летище Пловдив в "Тракия икономичес­ка зона", като първите машини ще започнат да пристигат през март. За да не спира производст­вото, компанията временно ще работи и в двете си фабрики, но целта след време е цялото производст­во да се измести в новата сграда.

 ??  ??
 ?? Снимка Михаил Ванчев | ?? „Булминт уан“прави както заготовки, така и монети и медали от благородни метали
Снимка Михаил Ванчев | „Булминт уан“прави както заготовки, така и монети и медали от благородни метали

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria