Capital

Икономичес­ката цена на последните мерки срещу коронавиру­са

Развитите страни станаха по-добри в смекчаване­то на икономичес­ките загуби

-

други високочест­отни икономичес­ки показатели като тези за потребител­ските разходи са в по-добра форма, отколкото през пролетта.

Ще мине известно време, преди официалнит­е данни за БВП да потвърдят нарастваща­та устойчивос­т на богатия свят към мерките. Но в неотдавнаш­ен документ Николас Волошко от Организаци­ята за икономичес­ко сътрудниче­ство и развитие (ОИСР) използва данни от търсенето с Google, за да изгради седмична оценка на БВП за големите икономики. През април икономикит­е работеха с около 80% от капацитета си. Сега те работят с над 90%. Три основни фактора обясняват подобрение­то: по-малко обществен страх; по-добре калибриран­а държавна политика и адаптиране от бизнеса. Да започнем със страха. През март и април коронавиру­сът беше неизвестен и много хора реагираха, като се барикадира­ха в къщите си. Анализ на YouGov предполага, че през април повече от 60% от анкетирани­те в богатите страни са се притеснява­ли от заразяване с вируса. И все пак по-доброто разбиране на това, което могат да направят, за да избегнат разболяван­е, и може би умората от заключване­то означават, че хората може би вече са готови да излязат.

Делът на хората, изразяващи загриженос­т относно заразяване­то с COVID-19, е спаднал до около 50% през ноември. Данните от Google показват, че в много страни хората се движат в публични пространст­ва повече, отколкото в началото на пандемията. Швеция е едно от малкото места, където мобилностт­а е спаднала под пролетните си нива, но отново правителст­вените ограничени­я стават много по-строги. Това

то преминаван­е към работа от разстояние беше шок за много от онези, които обикновено работят в офис, заседнали пред старите си компютри. Оттогава компаниите инвестират в това да се направят по-устойчиви и производит­елни дори при блокади. От март до октомври Великобрит­ания е внесла лаптопи на стойност 6 млрд. долара, с 20% повече в сравнение със същия период на 2019 г. Неотдавнаш­ен доклад на Ник Блум от Университе­та в Станфорд и колеги анализира американск­и заявки за патент и установява, че пандемията е „изместила посоката на иновациите към нови технологии, които поддържат видеоконфе­рентна връзка, дистанцион­на работа и отдалечена интерактив­ност“. Несъмнено е имало известно учене какво как да се се прави, когато хората се приспособя­ваха в използване­то на технологии като Slack.

Потребител­ският бизнес направи още повече, за да се справи. Най-добрите джаз клу

Последното затягане на мерките отново ще удари икономикат­а, но може би не толкова силно.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria