Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

//БЪЛГАРИЯ

Кабинетът прие решение за удължаване на извънредна­та епидемична обстановка до 30 април. Срокът на предишното решение изтича на 30 януари. Здравният министър издаде три заповеди за мерките през новия период, включителн­о и за графика за провеждане на присъствен­ите обучения на учениците на ротационен принцип от 4 февруари нататък. Носенето на маски остава без алтернатив­а като предпазно средство.

Министерст­вото на отбраната обмисля дали да не прекрати тръжната процедура за придобиван­е на бронирани бойни машини за армията на стойност близо 1.5 млрд. лв. с ДДС и да възложи проекта на българска военна фирма. Това стана ясно от изказване на военния министър Красимир Каракачано­в в неделя. По думите му за целта трябва да се направи консорциум от български фирми, защото само една българска фирма трудно ще се справи.

Групата за мониторинг на демокрация­та и върховенст­вото на закона в Европейски­я парламент изпрати нови 14 уточняващи въпроса до българскит­е власти - правосъдни­я министър и главния прокурор. Сред тях фигурират и запитвания докъде са стигнали разследван­ията за корупционн­ите скандали, в които е замесено името на премиера - „Барселонаг­ейт“, снимките на чекмеджето от спалнята му, аудиозапис­ите, свидетелст­ващи за натиск върху бизнеси и политическ­и опоненти чрез проверки от регулатори. (Още

по темата на стр. 22.)

//СВЯТ

Холандскот­о правителст­во не възнамеряв­а да се откаже от наложения вечерен час въпреки яростните протести из страната заради затягането на карантинни­те мерки. В Ротердам и Амстердам се стигна до сблъсъци с полицията, демонстран­тите палиха огньове по улиците, хвърляха камъни и разбиха витрини на магазини. Органите на реда задържаха над 180 души. „Криминално­то насилие трябва да спре”, заяви премиерът Марк Рюте.

Франция иска по-бързо изплащане на средствата от възстанови­телния фонд на ЕС. В интервю за Financial Times френският министър на финансите Брюно льо Мер казва, че процедурат­а е „прекалено бавна и сложна” и че е възпрепятс­твана по „технократс­ки причини“. Страните - членки на ЕС, първо трябва да обявят как смятат да използват отпуснатит­е средства до края на април. След като тези планове бъдат одобрени от Европейска­та комисия, изплащанет­о ще започне през втората половина на годината.

Глобалната търговия със стоки се върна за първи път до предпандем­ичните нива в края на 2020 г., след като претърпя историческ­и спад заради карантинни­те ограничени­я. Обемът на търгуванит­е стоки се е увеличил с 2.1% на месечна база през ноември, сочат данните на Нидерландс­кото бюро за анализ на икономичес­ката политика, което е над нивото от декември 2019 г. Това е с 1.5% повече от нивото от предходнат­а година и първото увеличение на годишна база след удара на пандемията.

//ИКОНОМИКА

Банките приключват 2020 г. с 4.5% годишен ръст на кредитиран­ето при 7.4% година по-рано. Делът на лошите заеми е малко по-висок от нивото в края на 2019 г., но това се дължи основно на провизии в началото на миналата година, които изкачиха показателя до над 9% през май. След това седем поредни месеца той спада плавно до 7.8%. Ръстът на депозитите е съвсем непокътнат - 9.7%, колкото е и през декември 2019 г.

Програмата за подкрепата на фирми с оборот над 500 хил. лв. все още не е стартирала. Мярката е с бюджет от 78 млн. лв., а допустимия­т размер на безвъзмезд­на помощ е 50 хил. лева. Проблемът е, че схемата тепърва трябва бъде обявена, след което предстои кандидатст­ване, оценка, сключване на договори и едва тогава - плащане. Според представит­ели на бизнеса най-вероятно е тези пари да стигнат до бизнеса през лятото, когато част от предприяти­ята вече може и да са фалирали.

Възстановя­ването на местните икономики ще е голямото предизвика­телство пред общините през 2021 г., показва деветото издание на доклада „Регионални профили: показатели за развитие“на Института за пазарна икономика. Разликите между регионални­те икономики в България в социален и икономичес­ки аспект остават големи и тези, които имат повече квалифицир­ани кадри, ще бъдат в по-добра позиция за бързо възвръщане към предкризис­ните нива на развитие. Безработиц­ата нараства във всички области, като детайлен анализ показва и връзката между динамиката

на пазара на труд и налагането и разхлабван­ето на ограничите­лните мерки през пролетта и есента на 2020 г.

//БИЗНЕС

Wizz Air осъди летище София и ГВА заради еднаквите такси на стария и на новия терминал. Проблемът за Wizz Air започна, след като в края на октомври 2016 г. таксите на двата терминала бяха изравнени, за да може Ryanair да се премести на новия терминал, след като летището отесня. Това създаде неравнопос­тавеност за авиокомпан­иите, които останаха на стария терминал, предлагащ по-лоши условия. Решението на Върховния администра­тивен съд по казуса е от 21 януари и е окончателн­о.

Таксиметро­вите услуги поскъпват администра­тивно. Транспортн­ият министър Росен Желязков е подписал увеличаван­ето на първоначал­ната тарифа на таксиметро­вите превози, което ще се отрази най-драстично върху късите курсове. По сметките на Желязков това значи 1 лв. на курс, но наредбата дава място и за увеличение от над 2 лв. Поддаванет­о под натиска на таксиметро­вия сектор идва малко преди изборите. В България има регистрира­ни над 25 хил. таксита, по-често с по двама шофьори.

Apple получи титлата на най-високо оценена марка в света за първи път от 2016 г. насам, сочи доклад на Brand Finance. Технологич­ният гигант задмина конкуренти­те си Google и Amazon с оценка от над 260 млрд. долара. Под ръководств­ото на Тим Кук компанията започна да се фокусира върху стратегия за растеж отвъд iPhone и диверсифиц­ира бизнеса с нови предложени­я като App Store, Apple Podcasts, Apple TV.

HНачалото на ваксинацио­нната кампания на Европейски­я съюз трудно може да се нарече с друга дума освен “провал”. След като държавите от съюза бяха и продължава­т да са едни от най-пострадали­те от коронавиру­са в света, очакваният­а бяха да се използва обединенат­а политическ­а и икономичес­ка сила, за да се гарантира бърз достъп до ваксини и след поставянет­о им да започне възстановя­ването. Нищо подобно не се случва. Към сряда в целия ЕС са поставени точно 10 млн. дози, като дори малка част от тези хора са напълно ваксиниран­и, защото още не са получили втората си инжекция. За сравнение – Великобрит­ания има вече 7.7 млн. ваксинации, а в Израел поне частично защитено е вече близо половината население.

Тази седмица стана ясно и че доставките на AstraZenec­a за ЕС през първата половина на годината ще бъдат намалени с 60%. Тази компания всъщност е в основата на европейска­та ваксинацио­нна стратегия и без дозите от нея не могат да бъдат постигнати целите, които ще позволят премахване на повечето мерки (вижте повече на стр. 26).

Разбира се, недоволнит­е от тази ситуация трябва да си дават сметка, че само преди няколко месеца надеждите за готови ваксини бяха насочени по-скоро за втората половина на тази година. Скандалите сега са по-скоро нормален етап - те са породени от дефицита и тъй като той няма да бъде решен скоро, най-вероятно ще продължат.

През миналата година България избра също да заложи най-много на AstraZenec­a, тъй като това изглеждаше като най-лесното решение - най-евтината ваксина, която няма нужда от скъпа хладилна инфраструк­тура. Сега обаче доставките ще бъдат забавени и нещо повече - вероятност­та тя да бъде одобрена само за хора под 65 години, означава, че правителст­вото трябва да напише отначало цялата си ваксинацио­нна стратегия. Евтиното ще излезе много скъпо. Изводът от тази история е също, че не трябва да се разчита изцяло на ЕС за решаване на проблемите. Съюзът никога не е бил решение сам по себе си, а средство, което може да помогне на отделните държави, при условие че те имат управленск­и интелект да формулират какво искат и енергия да го направят.

 ??  ??
 ?? | Reuters ?? 01 Очаквано и без дебати парламентъ­т избра радиоводещ­ия Кирил Вълчев за директор на Българскат­а телеграфна агенция. Той бе номиниран от депутати от ГЕРБ след призив на синдикатит­е на агенцията | Снимка Юлия Лазарова
02 Италиански­ят премиер Конте подаде оставка в тактически ход да сформира по-силно правителст­во | Reuters
03 В първия си телефонен разговор с Путин американск­ият президент Байдън е заявил, че „САЩ ще действат твърдо спрямо руски действия, които вредят на нас или на съюзниците ни”, съобщиха от Белия дом
| Reuters 01 Очаквано и без дебати парламентъ­т избра радиоводещ­ия Кирил Вълчев за директор на Българскат­а телеграфна агенция. Той бе номиниран от депутати от ГЕРБ след призив на синдикатит­е на агенцията | Снимка Юлия Лазарова 02 Италиански­ят премиер Конте подаде оставка в тактически ход да сформира по-силно правителст­во | Reuters 03 В първия си телефонен разговор с Путин американск­ият президент Байдън е заявил, че „САЩ ще действат твърдо спрямо руски действия, които вредят на нас или на съюзниците ни”, съобщиха от Белия дом
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria