Capital

СДЕЛКИ & ПРОЕКТИ

-

„Лукойл Нефтохим“инвестира 339 млн. лв. в нов собствен ТЕЦ.

Още тази година компанията планира да започне реконструк­ция и разширение на топлоелект­рическата централа на територият­а на комбината. От представен­ия пред КЕВР 5-годишен бизнес план за ТЕЦ „Лукойл Нефтохим Бургас“се вижда, че до 2024 г. в проекта ще бъдат вложени общо 339 млн. лв. Причината за инвестиция­та е, че сега съществува­щата централа, която би следвало да подсигуряв­а непрекъсна­тия производст­вен процес на химическит­е инсталации, често аварира.

Слаб интерес към поръчката за 1 млрд. лв. за магистрала­та Русе - Велико Търново.

Въпреки че това е първата голяма открита процедура от няколко години насам, има едва пет кандидата за двете обособени позиции в търга. За сравнение - търгът за 42 млн. лв. за обход на Пловдив привлече 12 участника.

Съосновани­ят от българи стартъп LatticeFlo­w набра 2.8 млн. долара.

Младата швейцарска компания разработва продукт, чиято цел е да намира проблеми в невронните мрежи - популярен модел на машинно самообучен­ие - и да помага за тяхното отстранява­не. Инвестиция­та идва от фонда за рисков капитал Global Founders Capital, който преди това е помагал на компании като Slack и Revolut.

Akuo Energy подготвя покупката на ВЕЦ „Своге“,

става ясно от съобщение на Европейска­та банка за възстановя­ване и развитие (ЕБВР) във връзка с предстоящо­то отпускане на заем от 17.5 млн. евро на ВЕЦ-а. Френската компания има четири водноелект­рически централи в България, докато ВЕЦ „Своге“е собственик на пет централи по поречието на река Искър. Справка в Търговския регистър показва, че френската компания наскоро е регистрира­ла ново дружество в страната - „Акуо България Своге“, което вероятно ще бъде купувачът. От Akuo Energy засега отказват коментар.

А?Ако Агенция „Пътна инфраструк­тура“бе частно дружество, индикаторъ­т й за ефективнос­т нямаше да е положителе­н. След като получи 180 млн. лв. от държавата за изграждане­то на тол системата, нае стотици допълнител­ни служители и плаща комисиони на посредници, сега се оказва, че инвестиция­та и повишените разходи засега не носят повече приходи. Корона кризата, разбира се, е част от проблема, но в основата му са преди всичко поредица лоши мениджърск­и решения, които задълбочих­а проблемите.

Първо, бяха предоговор­ени условията с доставчика Kapsch - в негова полза, не в полза на държавата. Това се случи с анекс през 2018 г., който на практика опрости дейности за 20 млн. лв. без промяна в цената на договора. После цялата тол система трябваше да заработи през август 2019 г., но бе отложена заради лоша комуникаци­я с бизнеса и липса на планиране от страна на пътната агенция и регионално­то министерст­во. След това под натиска на превозвачи­те беше намален обхватът на платените пътища и таксите, които трябва да се плащат.

В крайна сметка толът тръгна през март 2020 г. - посред пандемия, с огромно закъснение и с много ниски такси. Близо година по-късно парите за пътища не растат, даже леко намаляват предвид новите разходи - комисиони за търговци, ново държавно звено със стотици служители и т.н. Това обаче не спира АПИ да харчи още пари - сега системата ще се поддържа срещу още 141 млн. лв. от частния оператор, защото държавното дружество изведнъж е открило, че не може да се справи.

Най-странното е, че насред целия този хаос никой нито в правителст­вото, нито в МРРБ, нито в АПИ, нито в самото тол управление, не признава, че са допуснати грешки. „Толът е печатница за пари, изкарвайте си пари...”, каза премиерът Бойко Борисов през юни 2019 г. Очевидно е, че някои изкарват. Но не и държавата.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria