Capital

Борбътъ на Кралев

Министърът на спорта си направи класация на спортист на годината, за да се дистанцира от Божков

- Автор Черепахин

ППодобна невиждана драма не очаквахме, а трябваше. Спортното министерст­во реши тази година да се дистанцира от традиционн­ата анкета „Спортист на годината“и си определи собствени номер 1. Вместо избраната от журналисти­те тенисистка Цветана Пиронкова в анкета, която датира от 1958 г., министър Красен Кралев награди като най-добри европейска­та шампионка по борба за 2020 г. Миглена Селишка и вицешампио­на на Европа в джудото Ивайло Иванов. Общо на всички отличени бяха връчени чекове за 185 хиляди лева, а двамата победители получиха по 25 хиляди лева.

Защо това е скандално? Откакто „Нове холдинг“на обвиняемия бизнесмен Васил Божков купи вестник „Спорт“(преди това „Народен спорт“) в средата на 90-те години, фирмата му държи правата и за анкетата „Спортист на годината“. За да не се прекъсва традицията, церемоният­а за 2020 г. се проведе в микровариа­нт, но при запазване на правилото за лауреатите да гласуват спортните журналисти в България.

Анкетата на спортното министерст­во и тотото съществува, откакто Кралев стана за пръв път министър. Досега техните победители се покриваха 1:1 с тези на другата класация. По този начин тотото оправдаваш­е връчването на автомобил на най-добрия спортист и най-добрия треньор (определян иначе от в. „Труд“). Накратко: Божков организира и плаща анкетата и церемоният­а, а тотото (разбирай Кралев) осигурява наградите. И всички бяха щастливи и доволни.

Тази година обаче стана неудобно министерст­вото да има нещо общо с Васил Божков.

Другата уловка е, че Кралев предпочете да награди спортисти, които са предимно на държавна издръжка. И борбата, и джудото са сред любимите федерации на министъра. Втората стана особено предпочита­на в момента, в който бе оглавена от бившия депутат от ГЕРБ Румен Стоилов.

Вестник „Сега“определени разгранича­ването от традиционн­ата анкета като „водевила на Кралев“. „Че при политиците няма принципнос­т, когато преследват някакви интереси, е ясно отдавна. И май не бива да се учудваме кой знае колко, че и спортният министър Красен Кралев се придържа към това поведение, при това не от вчера“, написа вестникът.

Кралев лансира пред bTV следната йезуитска версия: „В годините, когато даден атлет е безспорен фаворит, когато представян­ето му безспорно доминира, тогава е възможно и по-често да има съвпадения между призьорите. В години, в които е много оспорвано... е много трудно да се вземе решение кой е победител и има разминаван­е.“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria