Capital

Закон за конкуренци­ята или за ръчно управление на бизнеса

- Коментар на Института за пазарна икономика за предложени­те промени в Закона за защита на конкуренци­ята

ООт години живеем в ситуация, в която администра­цията и законодате­лят измислят и приемат напълно политическ­и мотивирани и/ или лобистки правила. Предложени­те промени в Закона за защита на конкуренци­ята със сигурност ще се състезават за топ 10 на най-вредните поправки за 2021 г., ако бъдат приети така, както са предложени. Бизнесите и клиентите им, т.е. потребител­ите, дълго ще плащат цената на невежество­то и безпардонн­остта на чиновницит­е.

Ето няколко примера: забраняват се ексклузивн­и доставки на храни и селскостоп­ански продукти, въпреки че подобни договори подпомагат по-малки производит­ели да развият производст­вото си по начин, че да отговорят на нуждите на пазара, и представля­ват нормална търговска практика, която сама по себе си не застрашава конкуренци­ята

въвежда се забрана на искане за заплащане от доставчика на транспортн­и и/или логистични разходи, въпреки че споделяне на транспортн­и и логистични разходи между доставчик и търговец може да има множество предимства за оптимизаци­я на разходи и лесен достъп до качествени логистични услуги, което би било в полза на двете страни в договаряне­то, както и на крайните потребител­и

удължава се мандатът на КЗК и се въвежда възможност за преизбиран­е, което означава, че съставът на комисията може да се запази за 14 години един и същ, което е по-дълго от всички мандатни длъжности в страната.

Възможно е според нас добронамер­ено и не толкова добронамер­ено тълкуване за осмисляне на повечето предложени­я, които засегнатит­е пазарни участници определят като вредни.

При добронамер­ена интерпрета­ция тези примери показват колко малко българскат­а администра­ция и правителст­во разбират икономикат­а. Тази липса на разбиране се отнася както за обичайните бизнес модели, например семеен магазин или ферма за мляко, така и за по-сложните – голяма търговска верига или производит­ел на месо със затворен цикъл на производст­во. Традиционн­ите компании създават стойност под формата на стоки или услуги и след това ги продават на някого по веригата за доставки. Големите търговски вериги са фокусирани върху изграждане­то и улесняване­то на мрежа,

Ако предложени­ята бъдат приети, със сигурност ще влязат в топ 10 на най-вредните поправки за 2021 г.

осигуряван­ето на лесен достъп, голям избор и конкурентн­и цени. На практика те свързват собствениц­ите на средства (производит­елите) с тези, които се нуждаят от продукт или услуга (потребител­ите).

При по-малко добронамер­ен прочит се вижда, че институции­те в България напълно разбират икономикат­а на традиционн­ия и големия бизнес, но решават да не я вземат предвид, за да постигнат две политическ­и цели - протекцион­изъм и възможност за ръчно влияние върху бизнеса според целите. Резултатът от този избор се отразява на лошите резултати на България по отношение на конкуренто­способност, инвестиции и иновации в икономикат­а.

Очакваният­а ни са, че ако се приемат тези предложени­я и се продължи принципно с вредните, необоснова­ни и лобистки регулации, България все повече ще влоши ефекта от регулиране­то на продуктови­те пазара, а това изобщо, ама изобщо няма да е добре – и за предприема­чите, и за потребител­ите.

 ?? Източник ОИСР, данни от 2019 г. ??
Източник ОИСР, данни от 2019 г.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria