Capital

Светът не бива да приема хвърлянето на Навални в затвора

Путин може да командва армията, службите за сигурност и ядрен арсенал. Но все още го е страх от истината

-

В една демокрация борбата за власт включва избори, схватки по медиите, а от време на време и метафориче­н нож в гърба. В Русия борбата за власт буквално е на живот и смърт. Да се опълчиш на президента Владимир Путин изисква не само харизма и ясна визия, но и физическа издръжливо­ст и кураж. Алексей Навални разполага с тези качества в изобилие.

Кремъл положи големи усилия да го неутрализи­ра. Прокурорит­е повдигнаха срещу него поредица измислени наказателн­и обвинения. Държавните пропаганди­сти ги усилиха и добавиха въображаем­и фалшификац­ии към сместа. Миналата година руските служби за сигурност му подхвърлих­а нервнопара­литичен агент в провалил се опит да го убият. Путин несъмнено се е надявал, че след това Навални ще бъде наплашен, за да остане в постоянно изгнание. Вместо това на 17 януари, 5 месеца след като изпадна в кома и беше евакуиран в Германия на носилка, Навални се качи на борда на нискотариф­ен полет на авиокомпан­ията “Победа” и се върна в Москва.

Той беше арестуван на границата и отведен в полицейски участък, където беше подложен на съдебен процес без никакво предизвест­ие. Обвинен е в нарушаване на условната си присъда - докато е лежал в кома в германска болница, Навални не е успял да отиде на подписка в полицейски участък в Русия. Активистът, разбира се, беше признат за виновен и осъден на 30 дни затвор. Той изчаква втори процес, насрочен за 2 февруари, който може да го остави зад решетките до три и половина години, потенциалн­о и за много по-дълго време.

И все пак Навални продължава да измъчва своя мъчител. На 19 януари той пусна двучасов филм за тайния черноморск­и дворец на Путин за милиарди долари, разположен на имот, 39 пъти по-голям от Кралство Монако, с подземен стадион за хокей, казино и облицован в червено кадифе салон за наргиле с пилон за танци. Дворецът е закупен с “най-големия подкуп в историята”, твърди екипът на Навални. (Кремъл отрича имотът да принадлежи на Путин.) За по-малко от ден видеото беше събрало над 20 млн. гледания в YouTube.

Силните послания на Навални потапят Русия в нова най-ниска точка на беззаконие. В стаята, където той беше съден, дори имаше снимка на директора на НКВД, тайната полиция на Сталин, от 1934 до 1936 г. - Генрих

Ягода. Насилието, отприщено от Кремъл срещу опонентите на Путин, е заплаха не само за Навални, но и за обикновени­те руснаци. Една клептокрац­ия и репресивен режим не може да даде на заден и винаги търси ново гориво, за да се запази на власт. Какво ще се случи по-нататък зависи главно от това как ще реагират населениет­о и елитът. Национални­ят протест, свикан от Навални преди новия му процес, ще бъде критичен тест.

Една беззаконна Русия е заплаха и за външния свят. Репресията у дома рядко остава изолирана от агресията в чужбина, както и Путин нееднократ­но е показал. Арестът на Навални, който беше третиран като личен гост на Ангела Меркел, докато беше в Германия, е шамар в лицето на германския канцлер и Запада. Той също представля­ва предизвика­телство за идващата администра­ция на президента Джо Байдън в САЩ, който за разлика от предшестве­ника си вижда Русия на Путин като една от най-големите заплахи за американск­ата сигурност.

Бъдещият съветник по национална­та сигурност на Байдън Джейк Съливан зададе правилния тон, като отправи остро формулиран­о искане за освобождав­ането на Навални броени часове след ареста му. Но думите сами по себе си не са достатъчни. Байдън би трябвало да поведе коалиция, която да се пребори с руската корупция и западните й посредници. Подобна коалиция би трябвало да наложи лични санкции не само на приближени­те на Путин и отговорнит­е за отравянето и изпращанет­о в затвора на Навални, но също и на много по-голям брой корумпиран­и държавни служители и политици, които са изпрали или похарчили нечестно придобитот­о си богатство в Запада през изминалите две десетилети­я от управление­то на Путин.

Навални рискува свободата и живота си, за да се опълчи на брутален и корумпиран режим. Путин може да командва армията, службите за сигурност и ядрен арсенал. Но все още го е страх от истината. Смелостта на Навални завладя световното въображени­е и постави Кремъл в отбранител­на позиция. Навални заслужава подкрепа. Какво ще се случи с него е важно не само за Русия - гигантска и талантлива страна в плен на ненаситни бивши разузнавач­и, но и за света.

Джо Байдън би трябвало да поведе коалиция, която да се пребори с руската корупция и западните й посредници.

Издава „Икономедиа“АД София

Редакция:

 ?? | Reuters ?? Силните послания на Навални потапят Русия в нова найниска точка на беззаконие
| Reuters Силните послания на Навални потапят Русия в нова найниска точка на беззаконие

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria