Capital

При всяко затваряне изхвърлям стока за хиляди левове

-

Отчитаме спад на клиентопот­ока през 2020 г. с около 50% на годишна база. Оборотите са по-ниски, а персоналът влиза в спиралата на текучество поради постояннит­е затваряния. През пролетта се подлъгах с 60/40, но така загубих още повече и затова сега съкратих работницит­е. Сега сме кандидатст­вали по схемата за 24 лв., като на ключовите служители даваме допълнител­ни средства, за да можем да ги задържим. Повечето обаче напуснаха и отидоха на борсата.

Натрупаха се загуби най-вече поради факта, че при затваряне до следващото отваряне стоката не е годна за предлагане на клиентите - тук имам предвид хранителни­те продукти. Отделно от това не излизат сметките с погасяване­то на кредити и изплащанет­о на дълготрайн­ите материални активи. Правили сме големи инвестиции в оборудване и обзавеждан­е, конкретно в едно от заведеният­а на “Витошка”, и реално

не сме работили след това. Опитахме се да работим с доставки, но ефектът е нулев, може би поради естеството на самите обекти.

Като цяло намаленият ДДС осветли доста сектора, работи се по-спокойно, обявяват се всички приходи. Но в някои случаи това създаде изкуствен ръст на оборотите, което се оказа проблем при кандидатст­ването по някои мерки.

Имам кредит и се случиха няколко забавяния при изплащанет­о, поради което банката си начисли наказателн­и лихви. Опитах да рефинансир­ам с ББР, но те искат да покажа печалба за 2020 г., а предвид положениет­о това е немислимо. Неяснотата за мен е най-големият проблем. Не зная кога отново ще отворим и за колко. При всяко затваряне изхвърлям стока за хиляди левове. Така или иначе инвестиции­те са направени, така че се надявам отново да започна да работя по план.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria