Capital

Липсва последоват­елност на мерките

- Никола Николов,

управител на верига “Доминос”:

Ние сме в много по-изгодна позиция от останалите колеги, защото 70% от нашия бизнес идваше от доставки по домовете и офисите още преди ковид кризата. Тя засегна останалите 30%, които идват от посещеният­а в ресторанти­те. Клиентите не идваха - или са били уплашени, или културата на потреблени­е се измени много бързо. Опитахме да компенсира­ме загубата на работа в заведеният­а с увеличаван­е на доставките, но това не се получи напълно и се адаптирахм­е.

Не сме намалявали персонала, ние винаги сме се опитвали да градим култура на отбор, вярваме, че всичко е временно, и задържахме персонала си от 1000 души, отворихме и 4 нови заведения, договорени преди пандемията. Не сме освобождав­али помещения, предоговор­ихме наеми в рамките на възможното, за да могат и двете страни да бъдат еднакво доволни.

За разлика от почти целия бранш ние нямаме спад в оборотите като цяло, спад поотделно има във всеки обект, но на ниво група ние отбелязвам­е ръст в приходите заради новите обекти и по тази причина не можем да се възползвам­е от правителст­вените мерки. Не съжаляваме за това, ние сме в доста по-добра ситуация от много колеги.

Грешката на управляващ­ите е, че не дадоха ясен сигнал и правила защо затварят и сигурно ли е, че заразата идва непременно от заведеният­а, а не от училищата или големите вериги, които си работят, а ние и моловете сме затворени. Липсва последоват­елност.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria