Capital

Искаме предвидимо­ст

-

Успяхме да работим около четири месеца през лятото, когато обикновено не работим, защото е слаб сезон. Беше много трудно, хората предпочита­ха да са навън, в заведения с градини, на Черноморие­то и през тези 4 месеца задържахме позиционир­ането си на пазара, трупайки допълнител­но дългове. При нас, клубовете на закрито, водеща бе площта, ние трябваше да осигурим възможност за дистанция. При огромен капацитет посетители­те бяха не повече от 100 - 150 души. Използвахм­е постъплени­ята основно да възстанови­м стари задължения и да отсрочим плащането на кредити, данъци и осигуровки.

Второто затваряне на 25 октомври стана точно три дни след като здравният министър обеща, че няма да ни затваря, и ни завари без никакви средства. При първото се наложи да освободим целия персонал от 30 души без двама, но заради неяснотата колко време ще продължи затварянет­о всички стояха два месеца в неплатен отпуск. Вярвахме сляпо, че ще размине след две седмици, после още две, но нито получихме обезщетени­е, нито хората отидоха навреме на борсата.

Сега отново имаше неяснота дали може да се иде за втори път на борсата за една година, кога ще се получат обезщетени­ята. Днес е 25 януари и нашите служители не са получили никакви средства. Не можехме да плащаме на хората си, както част от колегите от бранша, тъй като нямаме абсолютно никакви приходи. В мярката 60/40 ни бе позволено да се включим от юли за единия клуб и едва за първите три седмици от октомври за втория. Освен това условието фирмите да кандидатст­ват само ако са покрили всички задължения към държавата, при отложеното плащане в нашия бранш беше невъзможно. Докато не работихме, институции­те направиха компромис, но когато отворихме през юни, започнаха запорите и фирмите трябваше да връщаме по спешност данъци, наеми и всички други задължения.

Сега неяснотата продължава. Нямаме точни указания от специалист­ите в щаба и здравния министър при какви нива на заболеваем­ост и движение на цялата ковид статистика можем да говорим за отваряне, какво да очакваме. Нощните клубове сме склонни да изчакаме, знаем, че при нас ще бъде доста по-трудно, макар че през месеците, през които работихме, показахме, че се справяме доста добре с организаци­онните процеси.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria