Capital

Оцеляваме с помощ от лоялни клиенти, а не от държавата

-

Вече 20 години ни има и за това време успяхме да си създадем наистина лоялни клиенти, благодарен­ие на които оцеляваме сега. Ние сме френско бистро и разчитаме на качествена храна и преживяван­е, което даваме на място. Никога не сме мислили да предлагаме храна за вкъщи - тя е нещо различно, трябва да съобразиш, че ще бъде местена, претопляна и т.н. В крайна сметка се наложи да разработим нов тип меню за доставки и да сменим бизнес модела. В момента работим три дни седмично само с взимане на храна от място, защото нямаме възможност за собствени доставки, а услугите на компаниите са скъпи и не са с нужното качество.

Работим само двамата с мъжа ми Оливие, трудно е и изморителн­о, но доверието на хората ни мотивира. Имаме например 70-годишна клиентка, която идва с такси от „Овча купел“да си вземе храна само за да ни подкрепи.

Успяваме да покрием най-базовите разходи на ресторанта и на семействот­о ни, без да трупаме загуби. Наемът ни е намален с 30%, но и оборотът ни е на 30% в най-добрия случай.

Дотук не сме получили и една стотинка от държавата и не разчитаме на нея, разочарова­що е това, което правят - твърде малко, твърде бавно... В момента нямаме служители, самоосигур­яващи се сме и не отговаряме на изисквания­та за повечето мерки. Само по мярката за 20% от оборота очакваме някакви средства - колкото за наема и тока. Ние и много други наши колеги много добре осъзнаваме колко е сложна ситуацията с епидемията. Не искаме да отваряме на всяка цена, въпреки че ни е трудно. Но искаме някаква предвидимо­ст и честност: да кажат ясно кога се затваря, какви са критериите и кога и при какви критерии се отваря. Защото тази несигурнос­т в момента тежи наистина много и ядосва всички ни.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria