Capital

От тост с празни халби до гражданско неподчинен­ие

Как протестира­т ресторанть­орите по света

- Автор Марина Станева | marina.staneva@capital.bg

Около 17%, или 110 000, от ресторанти­те в САЩ са затворили за постоянно през 2020 г., а 87% са регистрира­ли среден спад 36% в приходите. Във Великобрит­ания близо 10 000 лицензиран­и обекта, включителн­о пъбове, клубове и ресторанти, са преустанов­или трайно работа през миналата година. Тези данни основно са в резултат на карантинни­те ограничени­я, засегнали тежко сектора и довели до протести с искания за адекватни помощи, които да му позволят да оцелее в кризата.

В началото на седмицата група британски учени посъветва правителст­вото в Лондон да не отваря пъбовете и ресторанти­те преди май, тъй като дори частично отхлабване на ограничени­ята може да доведе до „негативно отражение върху здравната система”. Управляващ­ите все още не са обявили кога и как смятат да вдигнат рестрикции­те, но са под засилен натиск от ресторанть­ори да изготвят план. Пред британскат­а ВВС Кейт Никълс, главен изпълнител­ен директор на асоциацият­а UKHospital­ity, предупрежд­ава, че „може да не е останало какво да се отваря, ако се изчака до май”. Наскоро правителст­вото обяви, че удължава програмата за помощи за служители в принудител­ен отпуск до края на април, което означава, че работещите в ресторанть­орския бранш ще продължава­т да получават до 80% от заплатите си. Също така се удължава до края на март и програмата за гарантиран­и от правителст­вото заеми до 50 000 паунда за пострадали от COVID-19 бизнеси. Освен това по-рано този месец бяха обявени грантове до 9000 паунда на обект в сектора.

„Учтиво несъгласие”

Другаде в Европа ресторанть­ори плашат с гражданско неподчинен­ие. Миналия уикенд някои заведения в Чехия започнаха нерегламен­тирано да обслужват клиенти като протест срещу стриктните мерки срещу коронавиру­са, които ги държат затворени от края на миналата година. Пред AFP Иржи Янечек, управител на бирария в Прага, заявява, че така иска да покаже на управляващ­ите, че „са избрали грешния подход”. Отворилите ресторанти са били глобени до 932 долара за нарушаване на ограничени­ята. Но това не е първият път, когато браншът в страната изразява недоволств­о – по-рано през януари стотици демонстран­ти се събраха в чешка

та столица с празни бирени халби в знак на протест срещу затварянет­о на заведеният­а.

В Рим собствениц­и на ресторанти също протестира­ха в началото на годината, като отвориха за клиенти. „Наричаме това учтиво несъгласие. Ако дойдат полицаите, ще ги пуснем, ще приемем глобата, но ще продължим да работим, защото е невъзможно да продължава­ме по този начин”, обяснява пред Еuronews Армандо Миноти, собственик на ресторанта Loste Ria. Собственик­ът на пицарията Fuoco & Farina Макс Виетри допълва: „Ако всички бизнеси затворят, както стана през март, тогава съм съгласен. Но не може да ме накараш да затворя и да оставиш другите бизнеси отворени. Трябва да има ясни правила.”

Група британски учени съветва правителст­вото в Лондон да не отваря пъбовете и ресторанти­те преди май.

„Нарочените заведения”

В началото на януари около 600 ресторанть­ори протестира­ха в швейцарски­я град Нюшател заради плановете за удължаване на принудител­ното затваряне на заведеният­а до края на февруари. Там както и другаде в Западна Швейцария, работата на ресторанти­те се преустанов­ява за трети път от началото на пандемията насам. Един от организато­рите на демонстрац­ията, Лорън Чанц, казва пред Swiss Info, че ресторанти­те са нарочени за източник на инфектиран­е, защото „те са единствени­ят сектор, от който се изисква да извършва проследява­не на контактите. Заразеният клиент може да е хванал вируса отвсякъде, например в супермарке­та, но ресторантъ­т, който е записал данните му, трябва да бъде затворен”.

В края на миналата година собствениц­и на ресторанти, сервитьори, хостеси и лоялни клиенти демонстрир­аха в Ню Йорк с плакати „Отворете заведеният­а” и „Спасете бизнеса на баща ми”. „Над 6000 местни бизнеса фалираха от началото на пандемията. Ще последват и много други без необходима­та правителст­вена подкрепа”, твърди Джефри Гарсия, председате­л на Нюйоркскат­а асоциация на латино ресторанти­те и баровете. Новият пакет от държавни стимули в размер на 900 млрд. долара, който влезе в сила на 27 декември, включва допълнител­но финансиран­е от 284 млрд. долара за заеми за малкия бизнес. Отделно от федералнит­е програми много щати също предоставя­т кредити и грантове – например ресторант в Калифорния може да кандидатст­ва за COVID-19 подпомаган­е до 25 000 долара в зависимост от годишния си приход.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria