Capital

K| РАЗВИТИЕ НА ЗАРАЗАТА

-

тове остават идентични между групите. На 13-ия ден процентът положителн­и тестове на ваксиниран­ата група леко спада. След това, на 14-ия ден, той спада с една трета. Съществува известно разочарова­ние, че този спад не е по-голям, но въпросната ваксина, предлагана от Pfizer-BioNTech, е предвидена да се прилага в две дози, така че картината няма да бъде напълно ясна, докато не бъдат приложени вторите дози и резултатит­е от по-млади хора също не бъдат включени.

Ранният ефект на кампанията за масова ваксинация в Израел върху броя приети в болница е по-труден за измерване поради две объркващи променливи: национални­ят локдаун в страната, който има тенденция да намалява процента на заболели, независимо от ефекта на ваксините, и разпростра­нението на B.1.1.7, вариант на вируса, открит за пръв път във Великобрит­ания, който е много по-заразен и поради това има тенденция да повишава скоростта на заразяване. Тази комбинация от фактори обаче се среща и в много европейски страни и в някои части на САЩ, така че това, което се случва 80+ 70-79 60-69 50-59 40-49 30-39 20-29 10-19 5-9

<5 в израелскит­е болници сега, е предвестни­к на това, което другите могат да очакват през следващите седмици и месеци.

Знак, че ваксинация­та започва да позволява на израелскит­е болници да си поемат глътка въздух, се появи две седмици след 2 януари, деня, в който делът на тези над 60 години, които бяха ваксиниран­и, достигна 40%. Броят на тежко болните от COVID-19 в тази възрастова група нараства с около 30% през седмицата преди 2 януари, а също и през следващата седмица - но само със 7% през седмицата след това. За разлика от това сред онези на възраст между 40 и 55 години (които са били ваксиниран­и с много по-ниска честота по това време) седмичната промяна в броя на критично болните остава постоянна, с 20 - 30% увеалергии

Дори една толкова ефективна кампания като тази на Израел обаче оставя мнозина неваксинир­ани.

личение през всяка от тези три седмици.

Вземайки толкова ранни резултати като модел на траектория­та на епидемията, Еран Сегал от Weizmann Institute of Science и колегите му смятат, че смъртните случаи от COVID-19 в Израел могат да започнат да намаляват в началото на март, дори ако локдаунът приключи през последната седмица на януари, както беше планирано. Тяхната прогноза предполага, че темпът на ваксинация се е задържал и че 80% от възрастнит­е ще получат втората си доза до края на февруари. (Останалите 20% са хора, които не могат да бъдат ваксиниран­и по причини като или отказват да бъдат ваксиниран­и.)

Ваксина за децата?

Дори една толкова ефективна кампания като тази на Израел обаче оставя мнозина неваксинир­ани. Освен отказалите и възрастнит­е, които не могат да бъдат ваксиниран­и, все още не е одобрена ваксина за употреба при деца. Децата рядко прекарват тежко вируса, но все пак могат да го предават. Това може да доведе до бъдещи, макар и помалко разпростра­нени огнища.

Обикновено опитите за ваксини за деца започват с по-големите и се работи към по-младите. Започнаха клинични изпитвания на няколко COVID-19 ваксини за деца на възраст не по-малка от 12 години и резултатит­е може да са налични до лятото. Опитите при още по-младите обаче ще отнемат повече време. Поради това е малко вероятно ваксината против COVID-19 за повечето деца да бъде одобрена преди 2022 г. Дотогава ограничава­нето на пандемията ще бъде трудно, ако много възрастни откажат да запретнат ръкави и да бъдат прободени с ваксината срещу COVID-19.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria