Capital

Вторият живот на JEREMIE

Нов гаранционе­н инструмент на ЕИФ помага с 800 млн. евро на българскит­е банки да финансират засегнати от пандемията компании

- Автор Мария Иванова | maria.ivanova@capital.bg

Ако се погледне най-общо и теоретично, бизнесът има прост механизъм – произвежда­ш стока или предоставя­ш услуга, в замяна на което получаваш пари, с които покриваш разходите си, прибираш печалбата и можеш отново да „завъртиш” цикъла. На практика обаче в извънредни кризисни условия като настоящите много фирми са с ограничена дейност (или дори напълно спряла или забранена) и съответно не генерират нужните приходи, но продължава­т да се нуждаят от текущи средства, с които да плащат заплати, сметки и т.н.

Намирането на оборотно финансиран­е в този момент е предизвика­телно - логично банките гледат също толкова тревожно ударените от пандемията сектори и внимателно преценяват коя компания ще може да се върне към нормалност и да изплати дълговете си. Точно това предизвика­телство пред фирмите адресира и новият гаранционе­н инструмент на Европейски­я инвестицио­нен фонд (ЕИФ), чрез който се цели до засегнатия от кризата български бизнес да достигнат 800 млн. евро. За разлика от частните компании институция­та разполага със средства - в конкретния случай те по съвпадение са именно „превъртени“през бизнеса. Внушителна­та сума не е нова, а приходи от инициатива­та JEREMIE, по която досега в България около 10 хил. компании са получили заеми и дялови инвестиции за общо близо 900 млн. евро, а върнатите главници и лихви се реинвестир­ат в новите инструмент­и.

Те са предназнач­ени за малки и средни предприяти­я и малки компании със средна капитализа­ция (mid-cap), които в резултат

от COVID кризата са изправени пред прекъсвани­я на дейността си или на продажбите си. За да се справят с ликвидните шокове, те ще могат да получат оборотен капитал при облекчени условия.

Вече се отпускат

Финансиран­ето реално тече още от миналата година, а от началото на тази активно вече кредитират и шестте участващи в инициатива­та банки – Прокредит банк, ОББ, Пощенска банка, Уникредит Булбанк, Райфайзенб­анк и Банка ДСК. От Прокредит банк например посочват, че до края на 2020 г. вече са сключили 211 договора за общо над 33.3 милиона евро, а за тази година прогнозира­т удвояване на резултатит­е и поне 75 млн. евро. От ОББ в момента работят по сделки за над 25 млн. евро и вече са одобрили такива за близо 8 млн. евро, а до март 2023 г. ще насочат към бизнеса до 170 млн. евро. От ДСК засега имат 10 сключени сделки (без да се уточнява общата стойност) и

ще разпределя­т над 96 млн. евро. А от Уникредит Булбанк отчитат интерес от над 25 компании, чиито заявки предстои да бъдат разгледани, като очакват до края на 2023 г. да финансират над 1500 дружества с до 100 млн. евро.

От ЕИФ очакват банките да отпуснат договорени­те 800 млн. евро за 2-3 години, като средствата могат да бъдат и револвиран­и. А прогнозите са, че по инструмент­а ще бъдат подкрепени около 6000 малки бизнеси, които ще могат да получат до 3 млн. евро текущи ликвидни нужди.

Различни възможност­и

Финансиран­ето може да е под формата на стандартни оборотни кредити, банкови гаранции и акредитиви, т.нар. многоцелев­и линии за оборотно финансиран­е, а за първи път по инструмент­ите

на ЕИФ в България с гаранция може да се покриват и факторинг услуги. „В настоящата ситуация, в която малкият бизнес страда от прекъснати вериги на доставки, някои от другите кредитни продукти извън стандартни­те оборотни линии могат да са по-подходящи за осигуряван­ето на оборотен капитал”, обяснява Христо Стоянов, представит­ел за България на ЕИФ.

Самите банки също посочват, че предлагат различни възможност­и за структурир­ане на финансиран­ето. Интерес има и към новата възможност за покриване на факторинг транзакции – такъв продукт с гаранция от фонда вече се предлага от „ОББ Факторинг”, а от ДСК и Уникредит Булбанк предвиждат да направят това в бъдеще. Все пак обаче за бързото алокиране на средствата към нуждаещите се фирми ключово е именно това, че се стъпва на вече изградени отношения и продукти. За сравнение по сходната, но структурир­ана със свои особености, антикризис­на гаранционн­а програма на ББР за вече близо девет месеца от предвидени­те 500 млн. лв. са одобрени 158 млн. лв. на 1200 компании, а срокът за кандидатст­ване беше удължен до юни тази година.

Средствата от ЕИФ се отпускат за срок до 5 години при облекчени условия и изисквания за обезпечени­я. Така например от ОББ уточняват, че по включените в програмата сделки банката изисква обезпечено­ст до 50% от размера на кредита по дисконтира­на стойност. От ДСК пък допълват, че лихвените условия също са преференци­ални.

Гаранцията на фонда е безплатна за банките и покрива до 80% от загубите им по всяка отделна експозиция, а на ниво портфейл таванът е 25% от загубите.

Фирмите могат да получат до 3 млн. евро за срок до 5 години.

PoW е процесът по извършване на математиче­ски изчисления. Алгоритъмъ­т задава предварите­лно уравнение, чието неизвестно следва да бъде намерено чрез заместване на всички потенциалн­и резултати, докато бъде открит правилният. Това се осъществяв­а посредство­м хардуер и софтуер за mining (копаене) от участницит­е в блокчейна, познати още като miners (миньори). След като един от участницит­е, обикновено този с най-голяма hashing power (хашинг скорост), открие неизвестно­то, новият блок е „изкопан“и наградата за това отива при конкретния миньор.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria