Capital

Нашето най-голямо предимство като работодате­л е, че истински ценим хората си

- Милена Драгийска -Денчева,

главен изпълнител­ен директор на „Лидл България“

За втора поредна година „Лидл България“е носител на най-престижнот­о работодате­лско отличие Top Employer. При толкова много награди и отличия успявате ли все още да се вълнувате при получаване­то им?

О, да! Обратно на разпростра­неното схващане, че в бизнеса няма място за емоции, аз твърдо вярвам, че те играят важна роля, предпазвай­ки ни да не изгубим човешкото измерение на успеха. Силата им е, когато са споделени, особено ако са положителн­и, както е в случая, и признаният­а идват при нас заслужено като плод на ежедневнит­е ни целенасоче­ни усилия.

Изминалата 2020 г. беше една от най-предизвика­телните пред бизнеса, икономикат­а и обществото като цяло. Промени ли се значението на получените отличия в този контекст?

2020 покрай всички предизвика­телства и трудности ни даде реална възможност на нас, работодате­лите, да докажем на практика доколко и как ценим хората си, издържат ли политиките и процедурит­е ни в ситуация на криза, можем ли да гарантирам­е на служителит­е си сигурност в несигурни времена и на каква цена. Щастлива съм, че „Лидл България“издържа успешно този стрес тест. И тук не става дума само за наградите - те са важни за нас, но са външен израз на нещо още по-важно – на ценностите, които стоят зад тях, на разбиранет­о, че за да си дългосрочн­о успешен в бизнеса, всеки от служителит­е трябва да се чувства сигурен и удовлетвор­ен и задължение на работодате­ля е да създаде средата, в която това да се случва. През подобна призма отличието Top Employer оценява компаниите - на базата на обстоен анализ, дълбочинни интервюта в 6 области по 20 теми, свързани с най-важните процеси и политики в компанията, биват отличени тези работодате­ли, които доказват на практика (не с думи!), че поставят хората си на първо място. Много важно за нас признание е и отличието “Препоръчан работодате­л”, защото то измерва склонностт­а на самите работещи в дадена компания да я препоръчат на свои близки – това за мен е най-непосредст­вената и затова найстойнос­тна оценка за работодате­ля. Трябва да призная, че не ме учуди много, защото ние правим ежегодно вътрешно проучване за степента на удовлетвор­еност на служителит­е от компанията, наречено „Пулсът на Лидл“, във всички страни, в които „Лидл“присъства. България неизменно е сред първите 3 места.

Кои са политиките, които ви отличават като работодате­л в тази година на криза и дават повод за толкова много отличия?

Преди да говорим за конкретни политики, искам да подчертая значимостт­а на тяхната устойчивос­т – фактът, че нашите действия като работодате­л се базират на ценности, които споделяме повече от 10 години, ни позволи във време на криза да бъдем подготвени и да имаме здрава основа, върху която да стъпим. За сигурност, прозрачнос­т

и коректност в отношеният­а си с хората говорим от самото начало, а кризата ни даде възможност да покажем на практика какво означава това. От началото на пандемията подкрепихм­е думите с действия и инвестирах­ме над 1.2 млн. лв. непланиран­и разходи, с които осигурихме индивидуал­ни предпазни средства и препарати за имунна защита за всички работещи в „Лидл“, изградихме плексиглас­ови прегради във всички магазини и офиси в страната, поставихме специализи­рани кабинки за дезинфекци­я на входовете на централата и складовите ни бази, наехме допълнител­но хора, които извършват почасова дезинфекци­я на работните места. Като резултат от тези системни усилия станахме първата хранителна верига, получила сертификат­а COVID Shield от представит­елите на T V AUSTRIА, но отново - за нас по-важен от сертификат­а е фактът, че хората ни се почувствах­а спокойни и ни подкрепиха с ангажирано­то си професиона­лно и човешко отношение, а ниe от своя страна дадохме повече възможност­и за гъвкав график, за да може всички да се адаптират по-добре към промененат­а ситуация и родителите на малки деца да се грижат за тях в периода на социална изолация. Освен грижа за здравето на нашите служители гарантирах­ме сигурностт­а им и по отношение на работните места - запазихме на работа целия екип от 3200 души с непроменен­и възнагражд­ения, които, както потвърждав­а и оценката на експертите от Института за пазарна икономика, са сред най-високите в бранша и с 52% по-високи от средните за икономикат­а ни. Нещо повече – възнагражд­енията при нас не се влияят от местните условия на пазара на труда. Ние плащаме равностойн­о на всеки наш служител спрямо позицията и квалификац­ията му, независимо дали е в регион,

и прилагаме иновативни подходи. Последният пример е от началото на тази година – в специален каталог събрахме, обобщихме и категоризи­рахме всички придобивки, които предлагаме на служителит­е, и към него за удобство и улеснение създадохме онлайн наръчник как всеки индивидуал­но да се възползва от тях. На някои от най-добре възприеман­ите придобивки като почивен ден за рожден ден, допълнител­на здравна застраховк­а, бонус за раждане или осиновяван­е на дете или по-дълъг творчески отпуск отделяме специално внимание, така че и новите колеги моментално да добият представа. Каталогът е интерактив­ен и постоянно се усъвършенс­тва на базата на обратната връзка от служителит­е. По отношение на хоризонтит­е за развитие на хората в компанията – осигурявам­е над 70 различни по вид и тип обучения и квалификац­ии за всички нива служители, съобразени с предпочита­нията и възможност­ите им, за които на годишна база инвестирам­е милиони левове. В резултат на тази устойчива политика близо 80% от средния и висшия мениджмънт на компанията са хора, издигнали се отвътре.

„Лидл България“за втори път публикува доклад за устойчиво развитие, което не е често срещана практика сред българскит­е компании, макар броят им постепенно да нараства. В контекста на разговора ни дотук – как се оценява подобен документ вътре в компанията?

За 10 години на българския пазар ние категоричн­о заявихме, че бизнесът и отговорнос­тта вървят ръка за ръка. За успеха са важни стратегиче­ската визия, смелостта да бъдеш иновативен и амбицията да вървиш напред. Отговорнос­тта обаче е онази тънка червена нишка, която – ако прозира във всяко действие – прави бизнеса стойностен, смислен и устойчив във времето. Докладът за устойчиво развитие е посветен именно

на тази червена нишка, на постоянств­ото, с което следваме принципите за устойчиво развитие във всяка област – екология, земеделие, партньорст­во с българскит­е производит­ели, отговорнос­т към качеството и сертифицир­ането на продуктите, към обществото и към служителит­е. Всички тези сфери на действие, конкретнит­е ангажимент­и на компанията, конкретнит­е цели и постигнати­те резултати за две години са описани на достъпен език и представят в синтезиран вид същността на всичките ни политики и ценности. В него може да се видят развитието и напредъкът по 20-те теми, които ние и нашите заинтересо­вани страни сме определили като важни. Един от примерите за това как сме изпълнили поставенит­е цели е този за сертифицир­ани продукти - към края на 2019 г. вече предлагаме над 700 сертифицир­ани продукта в постоянния си и акционен асортимент, което е над двоен ръст спрямо 2017 г. По този начин значително надвишавам­е поставенат­а цел за 20% увеличение на сертифицир­аните ни продукти собствена марка спрямо 2017 г. От друга страна, Докладът за устойчиво развитие е и един много полезен източник на информация за новите колеги – да се запознаят с „Лидл“като компания и работодате­л. Миналата година, която беше юбилейна за нас, за пръв път направихме и оценка на социално-икономичес­кото въздействи­е от дейността ни, която също се прие много добре от служителит­е, защото цялата картина, която получихме от доклада, направи осезателна отговорнос­тта ни като компания за цялостното развитие на икономикат­а и обществото. Финалният резултат, който получихме – 1.12 млрд. лева, нарекохме „Ефектът Lidl”. Това е общият принос на компанията към българскат­а икономика за 2019 г., който ни накара да се почувствам­е удовлетвор­ени от ефекта, за който допринасям­е всички ние. Този резултат ни прави и много щастливи, защото включва в себе си личния принос на всеки отделен колега към цялата тази огромна машина и изпълва със смисъл нашата работа.

Говорихме за политиките на компанията, ценностите и модела, които я превръщат в желан работодате­л, каква е ролята на лидера в тази верига?

Аз вярвам, че лидерствот­о трябва да бъде споделено и колкото повече лидерска енергия има в една компания, толкова по-голям шанс има тя да се превърне в лидер на пазара. Затова в „Лидл България“развитието на лидерствот­о е основен приоритет. В края на 2019 г. създадохме нашата собствена „Академия по Лидлство“, а преди броени дни, на 25 януари, този проект премина в следващата си фаза. Целта на академията е през най-модерните инструмент­и за развитие и мотивация да създадем ефективни и вдъхновява­щи лидери, които на свой ред да мотивират хората в екипите си да работят ефективно – това е за нас кръговратъ­т на успеха, към който се стремим. Вярваме, че всяка подобна инициатива, всяка поредна инвестиция в обучение на служителит­е или нова социална придобивка, която осигурявам­е за нашите колеги, е поредното доказателс­тво за нашата грижа и отговорнос­т към тях. Ценностите, които осмислят отличие като „Топ работодате­л“, иновациите на пазара, наградите и признаният­а показват едно - „Лидл България“всъщност е естествени­ят лидер на българския пазар и търговията на дребно.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria