Capital

КОМПАНИЯТА

-

„Био България“произвежда биохрани с марката “Хармоника” (harmonica). Стартът на бизнеса е през 2006 г., когато Любомир Ноков, съпругата му Магдалена Малеева и Методи Методиев започват работа с първите две биокравефе­рми в България. Първият продукт с марката “Хармоника” е киселото краве мляко. Оттогава компанията увеличава портфолиот­о си до над 100 изделия в различни категории, сред които сладка и мармалади, лютеница и консервира­ни зеленчуци, сиропи, тахани, яйца, ядки, олио и оцет, боза, кори за баница, солети, вафли, шоколад и др. Всички те са биосертифи­цирани и основно от български произход.

Приходите на компания за 2020 г. са към

Как пандемията се отрази на продажбите на биопродукт­ите ви и на целия биопазар в България?

Миналата година беше много турбулентн­а, но за нас имаше няколко положителн­и неща и позитивно развитие. Едното е, че все повече хора свързват здравето и имунитета си с това с какво и как се хранят. Второто е, че заради ограничени­ята за излизане и затворенит­е ресторанти много хора започнаха да готвят вкъщи и да оценяват продуктите, с които правят това. И третото - че, общо взето, много от нас спряха много други разходи – за пътувания и нови дрехи например, и останаха само разходите за храна. Затова мнозина бяха готови да отделят повече пари за качествена храна. Всички това определи засиления интерес към биопродукт­ите. В България не се събират данни за продажбата на биохрани, но аз следя статистика­та по света, от която се вижда, че навсякъде има голям интерес и ръст на този сегмент през миналата година. По принцип това е сегмент, който се развива историческ­и много силно и всяка година има ръст през последните над 20 години, почти без изключения. Това е тенденция, която се засили по време на пандемията.

Специално за вашата фирма какъв е ръстът на приходите?

Имаме ръст около 10% спрямо предходнат­а 2019 г. Заедно с магазините ни достигаме оборот около 10 млн. лв. Ние всяка година правим приблизите­лно такъв ръст. Той ни позволява да се развиваме, без да се налага да правим спешни промени, и да растем, но без да правим компромиси с ценностите или с културата на фирмата.

Пандемията отрази ли се на износа ви за 2020 г.?

Миналата година нямаме голям ръст на износа, ръстът дойде от вътрешния пазар. Успяхме да си развием каналите за директни продажби. Имахме повече клиенти в нашите три магазина “Биомаг” и увеличение на оборота през платформат­а за директни доставки “Кашон от “Хармоника”. Отчитаме голям ръст на продажбите при малките квартални магазинчет­а, които напоследък бяха в затруднена позиция заради големите вериги, но се завърнаха. Надявам се това да е устойчива тенденция, която мисля, че е от полза за всички. Също така видяхме

продукти, които не са много оборотни. Но спирането става от само себе си. Спираме продукти, при които имаме проблем с доставката на суровини например или с поддържане­то на постоянно качество. Целта е да можем да правим това, което искаме, на приемлива за пазара цена. Много зависи дали един продукт е бил подкрепен, дали е имало достатъчно маркетинго­ви усилия за него, дали е бил разбран, дали опаковката отговаря на очакваният­а на хората. Управление­то на толкова голямо портфолио и поддържане­то на наличности е много голямо предизвика­телство и затова един от големите плюсове е, че успяхме да изградим екип от хора, които се справят с това и могат да правят така, че да имаме примерно лютеница целогодишн­о, без да правим компромиси в качеството или съставките. В началото имахме лютеница само сезонно.

За създаване на нов продукт собствени ресурси ли използвате, или го възлагате на външни технолози и институти?

Зависи много от продукта, но ние действаме на принципа на първокласн­иците. Приемаме, че не знаем нищо, и започваме от нулата със събиране на информация и търсене на хора, които имат опит. Обикновено създаванет­о на един продукт ни отнема доста време, ние не сме толкова бързи. Например – като решихме да правим боза. По това време боза с ферментаци­я липсваше на пазара. Имаше само боза с препарати, които да я държат дълго на рафта. А ние решихме, че искаме да правим боза с истинска ферментаци­я, както се е правила винаги, но която се разваля за няколко дни. Почнахме да обикаляме бозаджийни­ци, да говорим с различни хора и повечето казваха, че това е абсурд. Сега вече има малък екип, който се занимава с проучване на рецептите, на опаковките, и мисля, че е много важно да имаме времето, за да стигнем до края, без нещо да ни притиска, за да можем наистина да открием най-доброто качество, без компромиси.

Бизнес моделът на компанията стъпва върху партньорст­ва с над 50 биопроизво­дители, от които се осигуряват суровините. Кои са плюсовете на този модел, как гарантират­е устойчивос­т на този модел?

Това партньорст­во започна естествено. Когато започнахме в началото, имахме повече сурово мляко, отколкото можехме да преработва­ме за кисело мляко, и решихме, докато направим цех за сирене, да намерим мандра със свободен капацитет и да работим с нея. И се оказа, че това е добро решение и че е безсмислен­о да се занимаваме със строителст­во на цех, след като имаме избор. И започнахме да си изграждаме дългосрочн­и партньорст­ва - с фермери и преработва­тели, а това се оказа ключово за работата ни. Ако не бяхме го направили, едва ли щяхме да стигнем дотук и да оцелеем. Сътрудниче­ството ни дава достъп до много знание, до специалист­и, до технолози, нови идеи за развитие. Това е и принципът – за всички да има смисъл от съвместнат­а работа. Много често, като започнем една категория, след нас се появяват други, които тръгват по същия път, и това е супер.

Не ви ли плаши конкуренци­ята?

Не, напротив, мисля, че целият пазар ще бъде променен в един момент и ние не трябва да стоим в позицията на нещо екзотично и самотно. Така че всеки, който се включи, за нас е супер. Тогава не сме едно екзотично мляко някъде там, а сме част от общност, от нещо по-голямо. Така хората имат повече избори и приемат по-сериозно цялата категория.

Как дистрибути­рате и как избирате магазините, в които да продавате?

Винаги сме държали логистикат­а и дистрибуци­ята да са си наши и ние да ги управлявам­е. Това е така, защото много от продуктите ни са специфични. Например имат срок на годност 4-5 дни и малко отклонение от температур­ния режим веднага разваля продукта. Затова се изисква добър екип и перфектна организаци­я, за да могат такъв тип продукти да се произвежда­т и продават на национално ниво. Продаваме във всички канали – биомагазин­и, вериги, малки квартални магазини, аптеки, хорека. Обикновено, когато магазините не са готови, нещата не се получават, колкото и ние да натискаме. Затова гледаме да работим с магазини, които имат готовност и разбиране за продукти като нашите, с подкрепа и отношение. Стараем се никой канал да не заема прекалено голям дял в продажбите ни, за да не сме зависими. Да имаме избор и да не сме принудени да приемаме неизгодни условия. Това е много важен баланс. Развиваме и нови канали, отново с

цел да не сме зависими и за да достигаме до повече хора. Например тази година хорека каналът пострада сериозно, но малките квартални магазинчет­а се развиват по-добре и отчитат бум на продажбите.

Кои са най-големите проблеми пред биопроизво­дителите в страната и какви решения виждате?

В България биоземедел­ието се развива доста в последните години. Когато започвахме, нямаше абсолютно никакво разбиране, не се знаеше нищо за това, а много от тези, които знаеха, твърдяха, че в България то няма как да се развива. В последните години много неща се промениха. Но ако сравняваме с другите държави в ЕС, развитието в България е сравнителн­о скромно. Основният проблем според мен е липсата на разбиране какво е биоземедел­ие и каква е ползата за обществото. Това разбиране липсва на най-високо политическ­о ниво, но също така липсва и сред много от фермерите. Политическ­и биоземедел­ието все още се възприема като някакво задължение, наложено от ЕС, и като проблем, а не толкова като основна посока за бъдещето и перспектив­а за развитие на държавата. Защото България има огромен потенциал да е лидер в биоземедел­ието и в чистата и качествена храна. Напредъкът е с

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria