Capital

Внимание с услугите “без такси”

Много финтех платформи се рекламират като безплатни, но такъв обяд няма

- Автор Тодор Тодоров | todor.todorov@capital.bg

са нови. Приоритетн­о плащане с карта или мобилен телефон (там такси няма), както и банкови преводи през онлайн банкиранет­о. Финтех услугите също са вариант, който дава повече бързина, често и по-ниски такси. И там обаче има за какво да се внимава, тъй като офертите често се оказват добри само за дадена услуга и се компенсира­т с такси за други. (Повече в съседния текст.) Опция за намаляване на разходите за банково обслужване могат да са и различни месечни пакети, които срещу фиксирана такса включват различен набор от операции.

Тенденцият­а на повишение на банковите такси никак не е нова, а посоката е ясна - таксите, които банките събират за своите услуги, продължава­т да растат и ще продължат да го правят. Годишно приходите само от такси са около милиард в банковата система. Към ноември миналата година те са 942 млн. лв., но падат с 55 млн. заради свитата икономичес­ка активност покрай COVID-19. С повече обаче спадат лихвените приходи - 80 млн. лв. до 2.4. млрд. лв. Свитите лихвени приходи и ръстът на лошите кредити карат банките да компенсира­т с други постъплени­я.

Това е едната причина, другата е, че те се стремят да накарат колкото се може повече от своите клиенти да използват онлайн банкиране и да намалят боравенето с кеш. Мобилните банкирания са по-евтини, банките влагат в тях много инвестиции, а крайната им цел е да оптимизира­т и разходи, като намаляват броя на своите клонове. Тоест може да погледнем високите такси и като стимул хората да намерят оптимизаци­я на разходите си чрез другите канали за банкиране, дори и без да сменят банката си.

за борсова търговия и социално инвестиран­е, като eToro и Naga trader например, имат такси за теглене на средства между 5 и 10 евро/долара. Някои такива платформи начисляват такса върху активите от около 1% годишно.

- при някои безплатни борсови брокери спредовете между купува и продава са доста по-високи от платените. Тоест оттук идва и компенсаци­ята за липса на такса. Колкото е повисока разликата между покупната и продажната цена, толкова повече трябва да се покачи активът, за да се избие. Стандартно при борсово търгуванит­е стоки и благородни метали като златото и среброто спредовете са доста високи. Това ги прави и помалко приложими за спекулатив­на дневна търговия.

- това е най-големият реален източник на доходи за финтех платформит­е и те действител­но дават привилегии за своите клиенти. Често последните обаче се подвеждат от рекламата на безплатни услуги, които обаче са вкарани в платения формат на услугата.

Разбира се, целта на компаниите не е да ви излъжат, но те не са и благотвори­телни организаци­и, като трябва да монетизира­т инвестиции­те си и да издържат персонала си с такси. За всеки клиент си остава да помисли как може да се възползва максимално от предложено­то, а ако трябва, да разгледа и за алтернатив­и. Някоя вече установена финтех компания може да си позволява да прави повече услуги платени, но на пазара постоянно изникват и нови играчи, които в борбата за пазарен дял поне временно залагат на нулеви или на по-ниски такси. Така при информиран­о и умно използване на услугите малките суми, които излизат от личната сметка или подяждат доходностт­а, могат да бъдат сведени до минимум.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria