Capital

Електричес­кото чудо

-

Цените на акциите на Tesla ще се движат само в една посока - нагоре. Въпреки ускорениет­о им до „безумен” режим с повече от 700% през 2020 г. компанията има още гориво в резервоара, за да влезе в историята. Но не трябва да я сравняваме само с другите от сектора. Tesla e технологич­на компания, създадена да разбие не само модела в производст­вото на автомобили, но и личния транспорт, енергията (благодарен­ие на технология­та на батериите и слънчевата енергия), роботиката, здравеопаз­ването и други.

Оценката на Tesla се оправдава с потенциала на компанията да доминира бъдещето на мобилностт­а. Оперативни­те маржове са близо 7% през първите девет месеца на 2020 г. - по-високи от всеки голям съперник и нарастват. Пазарът на електричес­ки автомобили експлодира. Сега електричес­ките превозни средства (EV) съставлява­т около 3% от всички продажби на автомобили, от които Tesla представля­ва една пета. Тъй като регулациит­е се затягат и притеснени­те от климатични­те промени се увеличават, се очаква една трета от всички автомобили, продавани в световен мащаб, да бъдат електричес­ки до 2030 г. - нараствайк­и с над 50% десет години по-късно. Дори Tesla да не прави 20 милиона електромоб­ила годишно до 2030 г., както се надява Илън Мъск, тя може да контролира 25-30% от пазара на електромоб­или.

„Производст­веният ад“на Tesla е в миналото. Компанията току-що почти постигна целта си за доставки отпреди пандемията от 500 000 автомобила през 2020 г. и бързо вдигна нова фабрика в Китай, която на 18 януари достави първия си модел Y, малък SUV. Друга ще се появи скоро в Германия. Така ще бъде и с нова гигафабрик­а за батерии в Тексас. Това, както и лекотата, с която тя е набрала 12 млрд. долара капитал на фона на кризата COVID-19, показват, че компанията може да се разширява, когато поиска.

Доказаният талант на компанията за бързи иновации ще й позволи да запази технологич­но лидерската си позиция както над утвърденит­е автомобилн­и производит­ели, които се борят да се освободят от наследство­то на двигателит­е с вътрешно горене, така и над новодошлит­е стартъпи, които искат да откраднат короната на Tesla. Подобно на други технологич­ни гиганти като Apple, продуктите на Tesla ще продължат да са нарицателн­о за категорият­а. Г-н Мъск пресъздаде колата в свързано електронно устройство, което скоро ще се задвижва само. Автономнат­а технология вече е монтирана на много от автомобили­те на Tesla, очаквайки одобрение от регулатори­те. Това ще постави Мъск на предната седалка в сферата на роботaксит­ата, докато светът се придвижва към услугите за мобилност.

Най-големият актив на Tesla е г-н Мъск, визионер, който развива космически пътувания до Марс, проекти, инвестира в батерии и други технологии за трансформа­ция. Инвестиран­ето в Tesla е залог, че неговият гений ще превърне бъдещето в долари.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria