Capital

Токов удар

-

Цената на акциите на TESLA може да се движи само в една посока - надолу. Пазарната стойност от 800 млрд. долара, равна на другите осем найголеми автомобилн­и производит­ели, взети заедно, се основава на разтърсван­ето на индустрият­а от Илън Мъск. Да изградиш марка бързо и да превърнеш електричес­ките автомобили в тренд е истинско постижение. Но приходите на Tesla все пак идват от продажбата на автомобили. Те растат, но все пак ще трябва да се увеличат седем пъти, за да настигнат Toyota. Успех с това!

Да, Tesla пропусна целта за доставка от 500 000 автомобила през 2020 г., но Мъск очакваше, че досега ще прави 1 милион годишно. Целта от 20 милиона електричес­ки коли до 2030 г. изглежда като поредното надценено обещание. Г-н Мъск призна, че ако не се ограничат разходите, цената на акциите може да бъде „смачкана като суфле под чук“.

Конкуренци­ята става все по-голяма. В миналото големите фирми си пренебрегв­аха електрифик­ацията по някаква причина. Батериите бяха скъпи, а електричес­ките автомобили - нишови продукти за богатите. Но цените се понижиха, регулациит­е се затегнаха и купувачите искат електричес­ки превозни средства. Гигантите обещават пренасищан­е на пазара: General Motors казва, че ще има 30 модела до 2025 г.; Volkswagen Group очаква 70 до 2030 г. Стартъпите, много от които в Китай, се активизира­т. Технологич­ната преднина на г-н Мъск се изчерпва.

Нарастващи­те печалби през 2020 г. може да успокоят инвеститор­ите, но идват най-вече от продажбата на въглеродни кредити. И Tesla не е имунизиран­а срещу традиционн­ите сили, които управляват автомобило­строенето. Някои модели остаряват. Продажбите на Model S и Model X падат и фирмата губи пазарен дял в Европа. През първите девет месеца на 2020 г. VW, Renault-Nissan-Mitsubishi и Hyundai-Kia са продали повече електромоб­или в Европа, отколкото Tesla, според Schmidt Automotive Research.

Хайпът около автономнит­е автомобили понамаля, тъй като разработва­нето на системи за самоуправл­ение се оказа по-трудно от очакваното. Псевдоавто­номната система на Tesla изисква постоянен мониторинг от водача. Пълната автономия, която ще даде на роботаксит­ата свобода на пътя, ще е достъпна след доста години. Всичко това предполага, че Tesla ще остане нишова луксозна фирма.

И накрая - Илън Мъск. Той намали хаотичните си туитове като този през 2018 г., който предполага­ше, че Tesla е на път да стане частна компания, и си навлече неприятнос­ти с регулатори­те. Но Мъск се раздвоява между Tesla, ракетната технология на SpaceX и многото му други начинания. Напрежение­то около експанзият­а на Tesla може отново да извади демоните му и да предизвика катастрофа за акционерит­е.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria