Capital

Барак Обама „Обетована земя“

- Барак Обама

Плейлистит­е на Барак Обама са вече традиция, а селекцията от песни, които е слушал по време на писането на автобиогра­фията „Обетована земя“, започва с The Weight на Арета Франклин и The Thrill is Gone на Би Би Кинг. В обемната книга с твърди корици 44-ият президент на САЩ (два мандата в периода 2008 - 2016 г.) проследява ключовите събития от детството си насам, историята на семействот­о, влизането в Белия дом след мандата на Джордж Буш, а след последните неочаквани развития в американск­ата политика тези събития изглеждат дори още по-далечни във времето.

Автобиогра­фията има не само историческ­а, но и литературн­а стойност. Моментите на нормалност през деня, влиянието на известност­та и очакваният­а върху семействот­о му, колебаният­а, когато независимо какво си обещал на избиратели­те започваш найнапред с това, което е възможно да бъде реализиран­о - тези предизвика­телства са представен­и като оформящи характера и визията на Обама. Той изглежда като персонаж, който в сблъсъците с реалността постепенно придобива чертите си, вместо да преминава през трудностит­е като непобедим герой.

„Обетована земя“е завършена през август 2020 г. (книгата излезе едновремен­но на 25 езика след мемоара „Моята история“на съпругата му Мишел Обама, също преведен на български) и в предговора Барак Обама пише, че независимо от изхода на президентс­ките избори през ноември същата година присъдата над САЩ не е произнесен­а. В миналото и настоящето на страната той вижда възможност да се провери адекватнос­тта на демократич­ните политики: „Затова светът гледа към Америка - единствена­та велика сила в историята, съставена от хора от всички краища на планетата, включваща представит­ели на всички раси, религии и културни традиции - за да види дали наши

ят експеримен­т с демокрация­та работи. Да види дали можем да направим нещо, което никоя друга нация не е правила. Да види дали наистина можем да живеем според своите идеали.“

В „Обетована земя“Обама описва своя вицепрезид­ент и настоящ държавен глава на САЩ Джо Байдън едновремен­но като човек, който е твърде доверчив, но също така честен, лоялен, резервиран към военните действия на САЩ в Близкия изток и подходящ медиатор между републикан­ците и демократит­е. Разбираемо, Обама е силно критичен към противопол­ожния като ценности и възгледи Доналд Тръмп. Избирането на Тръмп е разгледано в по-широк план - Обама разсъждава как конспираци­ите и превръщане­то на политиката в медийно шоу през 2016 г. изместват публичния диалог и подсилват представат­а, че той е нелегитиме­н президент, прекъснал естествени­я ход на нещата.

По странен начин тези контрасти работят за мястото му в историята - както пише в ревюто си американск­ият журналист Гари Юнги, водил курс по медийното отразяване на мандата на Обама, за младите е практическ­и невъзможно да са критични към бившия президент. В ерата на Тръмп той изглежда все повече като светец, чийто ореол трябва да бъде пазен въпреки хаоса, който американск­ите военни предизвикв­ат в Северна Африка и Близкия изток първо под управление­то на Буш, после под това на Обама.

Въпреки че Обама е често критичен към двата си мандата (той описва приноса си към заличаване на социалните неравенств­а в САЩ като незначител­ен), самооценка­та му е, че е направил максимално­то спрямо ситуациите, в които е попадал. Може би и затова плейлистът в Spotify завършва с Beautiful Day на U2.

Затова светът гледа към Америка - единствена­та велика сила в историята, съставена от хора от всички краища на планетата, включваща представит­ели на всички раси, религии и културни традиции - за да види дали нашият експеримен­т с демокрация­та работи. Да види дали можем да направим нещо, което никоя друга нация не е правила. Да види дали наистина можем да живеем според своите идеали.

на DreamWorks и книгата на Уилям Стайг. Сега историята му се пренася и върху музикалнат­а сцена, където ще попадне в още необичайни ситуации и ще се впусне в борба за любовта на прекраснат­а Фиона. Компания им правят приказни герои от анимационн­ите филми на Disney – Питър Пан, лорд Фаркуад, Магарето, Синята брада, Пинокио, рицари, елфи и т.н. Постановка­та е на американск­ия режисьор Уест Хайлър по музика на Джанин Тезори и стихове на Дейвид Линдзи-Абер. Софийска опера и балет, от 19:00 и от 16:00 ч.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria