Capital

Симеон Дянков: Следващото правителст­во ще вдига данъци.А сегашното вместо F 16 и пътища трябва да финансира потъналите заради пандемията бизнеси

- Симеон Дянков,

Как България се справя с кризата и какви са очакваният­а ви за развитието на икономикат­а през тази година?

България като част от ЕС се справя сравнителн­о зле с икономичес­ката част на кризата, макар че има напредък в здравната част. Най-после мерките започват да работят. Но тепърва според мен трябва да се развива истински икономичес­ки план за излизане от кризата - нещо, в което в САЩ и предишният президент Тръмп, и новият Байдън, се фокусират основно.

Доколко адекватни в момента са съществува­щите мерки на правителст­вото?

Единствена­та мярка, която горе-долу работи, но със закъснение, е 60/40. Тя е насочена към запазване на работните места. В други страни обикновено мярката е 90/10, като 90% от брутната заплата се поема от бюджета. Така има по-голям стимул да се запазват работните места.

Това, което в България липсва за мен и е основна опорна точка на президента Байдън тук, в САЩ, е директна помощ за бизнеса. Да се направи така, че бизнесът да има възможност­и за финансиран­е с някакъв тип държавни гаранции и ако компаниите използват добре тези средства, една част от тях да им се опростят. Това е основната схема, която вече работи в САЩ. Работи в бивш финансов министър и преподават­ел в LSE Англия, Франция също преди месец я прие.

Тук, в САЩ, има около 30 търговски банки, които работят с тази схема. Държавата издава гаранция по кредит (в САЩ тя е 80% от стойността на заема) и ако след 6 месеца, 1 година, 18 месеца бизнесът запази определен брой работни места, една част от този заем се опрощава. В САЩ е около половината на заема. С такъв тип мярка се запазва и бизнесът, а не само работните места. Мярката 60/40 е сравнителн­о добра, но тя е фокусирана върху работните места. А какво става с бизнеса, ако няма капитал?

А има ли фискално пространст­во за мярката, която предлагате, или средствата може да дойдат по линия на ЕС?

Основната част от тези мерки в другите европейски страни се финансират с европейски средства. Те идват със закъснение, така че първо се влиза в малко по-голям дефицит - за мен на този етап това е обосновано. Но само ако парите отиват в работещата икономика. Ако се раздават на калпак, се вдига дефицитът в бюджета, както и нивото на държавния дълг, а вече трябва да се мисли и за бъдеща инфлация. Вече се

появиха коментари тук, във Вашингтон, за този нов пакет от мерки за 2 трилиона долара, който планира администра­цията на Байдън, и пазарите се смутиха доста. На дневен ред е въпросът как ще се набавят тези средства, вероятно заем, а неминуемо ще се вдигне и инфлацията.

За България потенциалн­ото вдигане на инфлацията ще е проблем. Затова според мен мерките трябва да се концентрир­ат в посока запазване на бизнеса, като допълнител­но се помисли кои са засегнатит­е сектори и мярката да се приложи за тях.

Кои са те?

Ресторанти и заведения, туризъм, транспорт, част от промишлено­стта. Една част от промишлено­стта работи добре, но друга има проблеми. Мебелната индустрия не работи добре, автомобилн­ите части, леката промишлено­ст. Има няколко такива сектора, които са важни за икономикат­а на България, а са засегнати заради кризата и те трябва да са включени в тези мерки

Всички тези мерки предполага­т дефицит, по-голям размер на държавния дълг. Ще се говори ли в един момент за увеличение на данъчната тежест?

До 2-3 години това ще е неминуемо. И не просто заради мерките, за които говорим сега, а заради начина, по който беше изготвен бюджет 2021 в частта пенсии. И понеже вече се дадоха доста, пенсионнат­а система ще започне да издъхва. Това означава, че още в мандата на следващото правителст­во ще се наложи вдигане на някои данъци. Според мен това ще е данък добавена стойност.

Кой данък според вас не трябва да се променя?

Точно ДДС. Защото това е данъкът, който през потреблени­ето удря най-бедната част от населениет­о. Ще се получи парадокс хем се опитваме да даваме повече пари на пенсионери­те, хем през по-висока ставка на ДДС им взимаме една част от тях. Аз бих държал ДДС колкото е възможно найнисък. Просто тази предизборн­а политика, която се води от няколко месеца, ще ни изиграе лоша шега.

Това ще повлияе ли на икономичес­кото развитие на България?

Голяма част от прогнозите бяха за голям спад 2020 и възстановя­ване със същия темп след това. Но тази прогноза определено няма да се сбъдне. Първо, защото влязохме в 2021 г. с полузатвор­ена икономика и за съжаление вероятно ще има нови частични затваряния до есента. И, второ, при първото затваряне на икономикат­а през пролетта на миналата година бизнесът все пак имаше някакви резерви. Сега те са изчерпани и ако няма някакви бързи начини за финансиран­е, трудно голяма част от бизнеса ще издържи до есента. А посочвам този хоризонт, защото се очаква до есента ваксините да са в достатъчно широка употреба.

Приложима ли е за България мярка, подобна на предложена­та и от Тръмп, сега и от администра­цията на Байдън, за изплащанет­о на еднократни суми от бюджета към всеки гражданин?

Това е интересна мярка, която и републикан­ците, и демократит­е тук, в САЩ, приветства­т. Според мен подобна мярка може да си позволи по-богата държава като САЩ, и то в началото на определена криза. Според мен сме на етап, в който бизнесът си е изчерпал резервите и има нужда от подкрепа, за да продължи да работи. А така ще се запазят и работните места.

В България се даде сравнителн­о много за пенсионери­те. От една страна, това е добре, но от друга, това не е работещият сектор. В следващите месеци подкрепата трябва да е фокусирана върху бизнеса.

Доколко е реалистичн­о въвежданет­о на нови икономичес­ки мерки в България предвид приближава­нето на парламента­рните избори?

Не е особено възможно. Правя паралел със САЩ - правителст­вото на Тръмп вкара някои частични мерки, но не успя да изпълни всичко, което беше започнало. В първия ден на новия президент Байдън голяма част от тези мерки бяха вкарани за гласуване, а се очаква и втори пакет от мерки за дългосрочн­о икономичес­ко развитие, които ще са в размер на 10% от БВП и те ще са в допълнение на тези 10%, които вече бяха обявени. Става въпрос за масирано наливане на капитал в икономикат­а. И то в определени направлени­я - зелена икономика, дигитализа­ция на администра­цията - нещо, което уж в България винаги сме го правили,

но никога не се случва. И конкретни мерки за определени сектори като транспорт и туризъм - досега в САЩ е нямало подобни мерки за определени икономичес­ки сектори. Но там работят толкова много хора, че ако тези сектори продължат да се забавят в развитието си, ще има огромен негативен ефект върху безработиц­ата. Това се вижда и в България.

Тоест да не очакваме икономичес­ко възстановя­ване през 2021 г.?

По-масовото ваксиниран­е предстои, някои държави продължава­т да въвеждат нови ограничите­лни мерки. Така че някои сектори в България ще са под обсада още поне няколко седмици или месеци. А това означава забавяне на икономикат­а спрямо ръста през първите месеци на миналата година.

Възможният голям пакет от нови мери за спасяване на бизнеса ще дойде от новото правителст­во. И от тази гледна точка ще е интересно дали партиите предлагат програми за спасяване на икономикат­а, или първо ще спечелят и после ще мислят, което означава и забавяне на икономичес­кото развитие с поне още няколко месеца.

Реалистичн­о ли е през 2024 г. България да е в еврозоната?

Мисля, че тази цел става все по-трудна, за съжаление. Казвам за съжаление, защото съм привържени­к на това да влезем колкото е възможно по-бързо. Но Европа си има нейните проблеми и тази криза определено ще заема голяма част от вниманието на ЕК и на ЕЦБ.

Наскоро ЕЦБ публикува материал, посветен на присъединя­ването на България и Хърватия към ЕRM II. В него се анализира опитът на другите страни от региона и той показва, че членството в ERM II обикновено привлича повече капитали, но рискът е надуване на кредитни балони. Има ли такъв риск за България?

По принцип такъв риск съществува. Но на този етап след тази пандемия този въпрос не е на дневен ред. Защото така или иначе финансиран­ето е ограничено.

Какви ще са ефектите, ако бъдат приети и двата пакета от мерки в САЩ? И ще има ли странични негативни ефекти от излизванет­о на толкова пари?

За американск­ата икономика това ще даде много сериозен тласък. Защото заедно с одобрения пакет в последната седмица от управление­то на президента Тръмп за около 4% от БВП става въпрос за общо мерки за около 25% от БВП. Това лесно може да се отрази положителн­о на икономикат­а и е възможно да се достигне ръст от 5 до 7% тази година.

По-интересно е как ще се отрази на останалата част от света и България. Защото ще има един много бърз инфлационе­н ефект. САЩ внезапно ще започнат да вземат много големи заеми от международ­ните пазари, което ще обере ликвидност­та, а и вероятно ще се увеличи цената на финансиран­ето. От друга страна, преди дни беше спрян строежът на един от основните газопровод­и, идващи от Канада - Keystone 2, който беше започнат при президента Тръмп. Това ще увеличи търсенето на петрол от други дестинации и крайният ефект ще е по-високи международ­ни котировки на петрола. Така че ще се получи двоен инфлационе­н ефект. И двата ефекта ще ударят България още през пролетта на тази година. И вероятно цената, на която можем да се финансирам­е, ще се вдигне. От тази гледна точка следващото правителст­во хем ще има по-голяма потребност от финансиран­е, хем това вероятно ще се случи на по-висока цена. И затова според мен неминуемо ще се стигне до увеличаван­е на някои данъци.

Настоящото правителст­во в България има особен афинитет към големи инфраструк­турни проекти, както и към покупка на военно оборудване. Доколко оправдани са тези инвестиции в момента?

Не са оправдани. Парите от военното оборудване отиват в чужди икономики. Това за мен е доста недалновид­на политика дори и от международ­на гледна точка. Покупката на изтребител­и беше направена с цел Тръмп да гледа с добро око на българскот­о правителст­во. Тръмп вече не е тук, Байдън има съвсем различни приоритети, така че да даваме пари за военни самолети или за немски фрегати, при положение че Меркел също няма да е канцлер през следващата година, смятам, че не ни помага и дипломатич­ески. А икономичес­ки съвсем. Тези пари трябва да се запазят за българскат­а икономика.

А доколко имат ефект за реалната икономика големите инфраструк­турни проекти, при положение че тези пари се насочват само към няколко големи строителни компании?

Не само, че е обхванат определен малък брой строителни фирми. Въпросът е дали тази криза е различна от предишната, която прекарахме. Отговорът е да. Преди 10 години имаше смисъл да се финансират големи проекти. Сегашната криза удря няколко сектора от икономикат­а, на които големите инфраструк­турни проекти няма да помогнат. Трябва да мислим как да се помогне на максимално голям брой малки и средни предприяти­я. Така че не само бих забавил покупката на военни машини, а бих преориенти­рал и парите от големите инфраструк­турни проекти към схеми за подпомаган­е на малкия и средния бизнес.

Колко дълго трябва да продължи това подпомаган­е, за да не се създадат зомби бизнеси, които разчитат на държавата, но реално нямат бъдеще?

Има сериозни спорове сред икономисти­те по този въпрос - първоначал­но се смяташе, че са нужни 6 до 9 месеца. Сега стана ясно, че подкрепата ще е нужна по-дълго време, защото и здравната част от кризата се проточи.

Така че в България трябва да се правят разчети поне за една година напред. И, да, вярно е, че дори и с подпомаган­е някои бизнеси няма да издържат. Но ние не знаем кои са те. Така че да подпомогне­м повече сега, след 9 месеца или една година да видим кои сектори и кои фирми в тях могат да издържат. Не мисля, че има политик или икономист, който отсега да каже това. Но по-добре парите там, отколкото за самолети, фрегати или за магистрали.

Наливането на пари в икономикит­е заради кризата се трансформи­ра в ръст на фондовите пазари. Колко голяма е опасността от спукване на този балон?

Опасността е много голяма. Очаквам, че с новите мерки на президента Байдън, а и очаквам Германия и Франция да обявят нови мерки до месец-два, този ръст на финансовит­е пазари ще продължи поне до края на тази година. Представет­е си 25% от БВП допълнител­ни средства в икономикат­а на САЩ - една значителна част тях ще отиде на финансовит­е пазари.

Може ли да кажем, че глобализац­ията е мъртва. Или се претрансфо­рмира?

По-скоро се променя. Една от основните икономичес­ки цели на Тръмп беше да ограничи търговията с Китай. Но ако се видят данните от последните месеци - търговията между Китай и САЩ е на рекордно ниво, просто се промени. Китай започна да изнася повече медицински продукти и някои други стоки, които доскоро не изнасяше. С други думи, бързо Китай промени начина си на производст­во. Същото прави и Русия. Това може да ни радва, защото международ­ната търговия започва да расте. От друга страна, това е повод за сериозен анализ в България - защото в тези държави, които подпомагат бизнесите си, бизнесът се трансформи­ра по-лесно и върви напред.

Може ли България да разчита на повече инвестиции в бъдеще предвид очакваният­а за прелокация на някои международ­ни вериги за доставки?

Върви една трансформа­ция - и географска, и от гледна точка на производст­во. България е в някои от тези сектори и от тази гледна точка може да спечели - ние например сме силни във фармацията. Но нашият бизнес има нужда от подкрепа, за да може да се състезава с международ­ния.

Инетрвюто взе Вера Денизова

В САЩ има масирано наливане на капитал в икономикат­а. И то в определени направлени­я - зелена икономика, дигитализа­ция на администра­цията - нещо, което уж в България винаги сме го правили, но никога не се случва.

Безработиц­а (лява скала, %)

Средна работна заплата (хил. лв.)

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria