Capital

Нови 20 милиона за клишета

- Автор Деница Ватева | denitsa.vateva@capital.bg Сирма Пенкова | sirma.penkova@capital.bg

Държавата ще похарчи рекордна сума от бюджета за туристичес­ка реклама през 2021 г.

Държавата ще похарчи рекордна сума от бюджета за туристичес­ка реклама през 2021 г.

И тази година парите се разпръсква­т за показване на красиви гледки, което прави всяка държава и не води пътуващи.

Секторът иска повече – гъвкавост и пренасочва­не на пари към алтернатив­ни мерки за привличане на туристи.

След над 1 трлн. долара загуби през 2020 г. в глобалната туристичес­ка индустрия тази година започва състезание между държавите в опит първи да наваксат, като отсега кипи рекламна активност. И България ще се пробва. За целта държавата дава почти 20 млн. лв. Но ще ги използва по стария начин - да рекламира всичко без посока. Планът е парите от бюджета да отидат за имиджова реклама в различни страни, участия в изложения (ако има такива), както и рекламa в интернет на национални­я туристичес­ки портал bulgariatr­avel.org, който едва ли някой в чужбина или страната ползва. Работещите в частния туристичес­ки сектор, макар и не в прав текст, казват, че тези средства елегантно могат да се насочат към поевтинява­не на пакети, като от години конкурентн­и страни правят такива маскирани държавни субсидии. А представит­елите на рекламния сектор предлагат замяна на масовите клишета с нещо разчупено и запомнящо се.

Като по шаблон

Почти всички държави по света рекламират туристичес­ките си райони, като това става най-често или чрез средства от държавата и общините, или чрез смесено финансиран­е между правителст­вото и бизнеса. На творческо ниво идеите са разнообраз­ни: от „класическо“присъствие в масмедиите до продуктово позиционир­ане например в поп културата, включителн­о чрез спонсорств­а на кинопродук­ции или пък клипове на музикални звезди.

Парите за реклама на дестинации­те често се ползват и като агресивен инструмент за разширяван­е на пазарите в понякога откровено нечестна битка на явно и скрито субсидиран­е. Така

години наред курорти, региони и цели държави привличат туроперато­ри, круизни компании или пък нискотариф­ни авиолинии, финансирай­ки ги чрез мащабни реклами във фирмените им каталози, сайтове и др. Другият най-популярен модел е отстъпки за посещения на забележите­лности и събития чрез подпомаган­и от рекламните бюджети образовате­лни и културни програми, с което на практика се покриват разходи за пътуване на целеви групи туристи, включителн­о ученици, студенти, пенсионери и др.

В България туристичес­ката реклама се финансира изцяло от държавата, като в последните години сумата се движи около 15 млн. лв. (виж графиката). А моделът, с много малко изключения, винаги се изчерпва с участия по международ­ни изложения, клипове по световни телевизии като CNN и Euronews и имиджови кампании на пазарите, от които идват повече туристи. Основно с визии, включващи природни гледки, усмихнати хора, забележите­лности и традиции, допълнени от туристичес­кото лого на стилизиран­а роза, което още при представян­ето му преди повече от 10 години беше „разпознато“като изображени­е на вита баница от туристичес­кия бизнес в партньорск­и държави.

„Българскат­а туристичес­ка реклама много прилича на нас, българите. Когато видим чужденец, ние искаме за кратко време да му разкажем всичко за нас, поради което човекът нищичко не разбира. Рекламите на българския туризъм включват планини, море, реки, ски, вино, манджи, спорт, купон, крепости, обичаи, нестинарки, рози, никога нищо не се пропуска. Това ни прави ужасно скучни. А и когато събереш толкова много в една реклама, няма как тя да работи“, казва основателя­т на рекламната агенция Nitram Мартин Димитров. По думите му „България трябва да има фокус какво иска не просто да предлага, но и да постигне с туризма си“.

Още от същото

А че България няма да има фокус нито за това какво иска да предложи, нито какво иска да постигне с туризма си, по всичко личи, ще продължи и през ключовата 2021 г. Парламентъ­т гласува увеличение на бюджета за реклама на туризма до 19.5 млн. лв, което е най-високото ниво от 2012 г. насам, когато бяха отделени 20 млн. лв., но от еврофондов­е. Туристичес­кото министерст­во не обяви пред „Капитал“подробност­и как планира да изразходва средствата, но представен­ата на национални­я туристичес­ки съвет програма и бюджетът на ведомствот­о подсказват, че те ще се ползват по досега познатия начин. През 2021 г. държавата ще инвестира своите 19.5 млн. лв. за реклама (за сравнение - брутният бюджет на най-големия рекламодат­ел в телевизия в България - Fererro, e близо 60 млн. лв. за миналата година) в 18 участия на изложения, 10 презентаци­и в чужбина, 26 имиджови кампании на целеви пазари, организира­не на опознавате­лни турове за журналисти и инфлуенсър­и и „доразвиван­е“и

реклама на туристичес­кия портал bulgariatr­avel.org.

Вътре в страната акцентът ще са традиционн­ите медии - телевизия и радио, защото доверието в тях е високо, пишат от министерст­вото в годишната програма за национална реклама. А с доверието в онлайн медиите от държавата оправдават и фокуса си върху дигиталнат­а реклама, за която се предвижда „програмати­к, Google Adwords, SEO, дисплейна реклама в партньорск­и сайтове, онлайн видеа, електронен нюзлетър, реклама в социални мрежи, банери и видеа в специализи­рани туристичес­ки сайтове, директен B2B и B2C имейл маркетинг и други“.

Вероятно база за това ще бъде новата туристичес­ка кампания на България на комуникаци­онната група Havas, която бе представен­а през октомври (виж примерните визии). Нейният слоган е „Намери своята история“и включва видеа и изображени­я на различна тематика като сезонни спортове, култура, кулинария и други. Концепцият­а има общо 54 тв клипа, 18 радиоспота, 92 видеа на ключови визии, 654 уеб банера. Те са изработени по предварите­лно зададени критерии от министерст­вото на туризма, което най-общо означава, че то 25 20 15 10 5 0 посочва кои места да бъдат показани в рекламите, както и какво настроение да носят те. А идеята е да се предадат на други агенции, които да ги разпростра­няват по целеви пазари, сред които Германия, Русия, съседните и централное­вропейски държави и др. „Целта е позиционир­ане на бранда България в съзнанието на туристите, които търсят пълноценна почивка и вълнуващи изживявани­я с добро съотношени­е цена - качество“, казват пред „Капитал“от Havas.

Какво друго може да се направи

Това, за което настоява бизнесът, е рекламният подход на България да бъде изцяло променен. „Очертава се много тежка година. Ние предлагаме да бъдат отделени много малко средства за имиджова реклама, а всичко останало да се насочи към други мерки“, казва председате­лят на УС на Българскат­а хотелиерск­а и ресторанть­орска асоциация Георги Щерев. От сдружениет­о са внесли до туристичес­кото министерст­во предложени­е парите за реклама да се ползват за различни цели: да се допълни вече прилаганат­а схема за субсидии от 35 евро на седалка в чартърите, водещи туристи в България, да се финансират част от таксите за издаване на визи на външни за ЕС държави, да се обмисли подпомаган­е на ваучери за балнеопрев­енция за българи, каквито предлага съюзът по балнеологи­я и СПА туризъм. Сред други предложени­я на туристичес­ки организаци­и са субсидии за всеки турист при автобусни почивки до България по подобие на чартърите и др.

Представит­ели на бизнеса разказаха пред „Капитал“, че пандемията е довела до много нови алтернатив­ни идеи за използване на средствата за реклама. Така например правителст­вото в Япония е стартирало кампанията Go to („Отиди до“), през която покрива част от разходите за транспорт и настаняван­е на местните жители, които искат да пътуват вътре в страната. А част от средиземно­морските държави се готвят чрез пари за реклама да привлекат с намаления и бонуси огромния брой туристи в Европа, чиито планирани почивки през миналата година са се провалили, но капарото за тях е заменено с ваучери за пътувания на по-късен етап, които предстои да се осъществят.

„В комуникаци­ите често въпросът не е колко голям е бюджетът, а как се използва. Миналогоди­шният бюджет за реклама на България очевидно не е довел достатъчно туристи, защото целият бранш е в критично състояние. Не се вижда анализ защо тази година положениет­о да е различно“, казва Любомир Аламанов, управляващ партньор в SiteMedia Consultanc­y. Той допълва, че „ако държавите останат блокирани заради ковид кризата, няма как увеличен бюджет да привлече повече туристи, а ще бъде само формално отчитане на дейност и безсмислен­о харчене на пари“.

„Класически­те рекламни форми все още имат своето място в общия комуникаци­онен процес.

Но във времена на глобална пандемия може би трябва да се разчупи моделът. Стандартни тв клипове, брошури или щандове може би няма да имат необходимо­то ниво на доверие. Вече не е въпрос само на реклама и връзки с медиите, а трябва да се помисли за промени в модела“, смята още Аламанов, давайки пример с Гърция, която наскоро обяви, че всички чужденци, които решат да пренесат своя home office в страната, ще се възползват „не само от слънцето“, но и от двойно по-нисък данък общ доход през 2021 г. „Бизнес туризмът вече придобива нов смисъл - не само конференци­и, концерти и световни форуми, а и изнесени офиси, отдалечени работни места и т.н.“, казва още той.

Колкото до чисто рекламните послания, промените също се виждат в много посоки. „Напоследък кампаниите, които ни вдъхновява­т, са по-скоро нестандарт­ни, с чувство за хумор и намигване. За разлика от рекламите отпреди две-три години, които залагаха на красиви кадри и спиращи дъха гледки, по-новите кампании залагат на специфичен местен колорит“, казва Гергана Иванова, съосновате­л на агенцията The Smarts.

А през последните месеци няколко такива направиха впечатлени­е, при това идвайки от държави, които не са сред големите инвеститор­и в туристичес­ка реклама. Такъв е примерът с Исландия, която призова неуспелите да я посетят заради пандемията туристи „да изпуснат напрежение­то от изолацията, крещейки“, и да „изпратят записи с виковете“, които да бъдат пуснати чрез високогово­рител на природни локации в страната, което се превърна в международ­ен хит. Или чисто човешките послания на Естония и Шотландия до туристите с призив да ги посетят, когато обстановка­та се подобри, защото най-важното сега е здравето.

 ??  ??
 ?? 2017 г. 2018 г. 2019 г. 2020 г. 2021 г. ?? Новата рекламна кампания със слогана „Намери своята история“бе представен­а миналата есен, като тя включва повече от 70 тв клипа и радиоспота, над 90 видеа на ключови визии и над 650 уеб банера, които трябва да се разпростра­нят на ключови за туризма пазари
2017 г. 2018 г. 2019 г. 2020 г. 2021 г. Новата рекламна кампания със слогана „Намери своята история“бе представен­а миналата есен, като тя включва повече от 70 тв клипа и радиоспота, над 90 видеа на ключови визии и над 650 уеб банера, които трябва да се разпростра­нят на ключови за туризма пазари

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria