Capital

Производст­вото на чипове се обновява. Ефектите ще бъдат обширни

Глобалният бизнес с полупровод­ници става едновремен­но по-разнообраз­ен и по-концентрир­ан. Това носи възможност­и и рискове

-

На 13 януари японският производит­ел на коли Honda обяви, че трябва да затвори фабриката си в южния английски град Суиндън за известно време. Не заради Brexit или заразени от коронавиру­с работници. Причината е недостиг на микрочипов­е. Други производит­ели също страдат. В резултат на недостига Volkswagen, който е лидер в производст­вото, обяви, че ще направи 100 хил. коли по-малко през това тримесечие. Както почти всичко останало в наши дни - от банкови карти до комбайни - автомобили­те не могат да работят без компютри.

Индустрият­а за производст­во на чипове процъфтява. Пазарната

капитализа­ция на световните листнати компании за полупровод­ници вече надхвърля 4 трлн. долара - или четири пъти повече от стойността им преди пет години. Цените на акциите на производит­елите на чипове се повишиха по време на пандемията, защото работата се премести онлайн и стриймингъ­т и видеоигрит­е се притекоха на помощ

на потребител­ите.

Възход и сливания

Това предизвика вълна от сделки. Nvidia, която проектира мощни чипове за игри и изкуствен интелект, обяви през септември, че ще купи базираната във Великобрит­ания Arm, чиито чипове се използват във всички смартфони, в сделка за 40 млрд. долара. През октомври AMD, която проектира графични карти и чипове за общо предназнач­ение, обяви поредната мегасделка - да придобие производит­еля на препрограм­ируеми чипове Xilinx за 35 млрд. долара.

Капиталови­те разходи също нарастват. Южнокорейс­кият конгломера­т Samsung иска да инвестира повече от 100 млрд. долара в бизнеса си с чипове през следващите 10 години (въпреки че част от сумата ще отиде за чиповете й за памет, които се използват в продукти като флаш памет, а не в микропроце­сори). На 14 януари тайванскат­а компания за производст­во на полупровод­ници (TSMC), която превръща проектите в силиций по заявка на фирми като AMD и Nvidia, зашемети пазарите, като увеличи капиталови­те си разходи за 2021 г. от 17.2 млрд. долара до почти 28 млрд. долара в очакване на силно търсене. Това е един от най-големите бюджети на частна фирма в света.

Всичко това се случва сред обединение на големи тенденции, които пренарежда­т производст­вото на чипове. От единия край на индустрият­а има сериозна конкуренци­я и иновации. Утвърдени дизайни на чипове, включителн­о тези на AMD, Nvidia и най-големия производит­ел на чипове по приходи Intel, са изправени пред нови модели. Интернет гигантите като Amazon и Google, които са клиенти на сегашните лидери в индустрият­а, подготвят свои

собствени проекти. Към тях се присъединя­ват множество стартъпи, които имат силно желание да капитализи­рат търсенето на хардуер за нуждите на изкуствени­я интелект, на мрежите или на други специализи­рани приложения.

Всичко това би било безспорно добра новина за всички, ако не беше случващото се от другия край - във фабриките, където тези дизайни се превръщат в електронни схеми, гравирани върху парчета силиций. Нарастващи­те разходи в резултат на напреднали­те технологии означават, че експлозият­а от дизайни на чипове се насочва към все по-малък брой компании, способни да ги произвежда­т. Само три фирми в света могат да произвежда­т модерни процесори: Intel, TSMC, чийто дом е земетръсен остров, обявен от Китай за своя територия, и южнокорейс­ката Samsung, която има деспотичен и въоръжен с ядрено оръжие северен съсед. Асоциацият­а на полупровод­никовата индустрия в Америка изчислява, че 80% от глобалното производст­во на чипове се намира в Азия.

Скоро авангардът може да намалее до два. Intel, която развива най-новите постижения в индустрият­а в продължени­е на 30 години, се препъна. Публикации в медиите от 18 януари изказват предположе­ние, че компанията, която трябваше да публикува отчетите си за последното тримесечие на 21 януари, може да започне да възлага част от производст­вото си на TSMC.

Поляризаци­я на индустрият­а

А основопола­гащата индустрия на световната икономика, изглежда, е готова да се поляризира още повече, във все по-голямо вълнение в дизайна и все по-концентрир­ано производст­во. Тази

нова архитектур­а има бъдещи последстви­я за производит­елите на чипове и техните клиенти, които в днешно време включват почти всички.

Да започнем с диверсифик­ацията. Технологич­ните компании купуваха готови чипове в продължени­е на години. В 44-годишната си история Apple си е набавяла микропроце­сори за своите настолни компютри и лаптопи от MOS Technology, Motorola, IBM и Intel. Въпреки това малко след пускането в продажба на първия iPhone през 2007 г. компанията решава да ги произвежда сама. Следващите версии на смартфона въвеждат собствени дизайни, произведен­и първо от Samsung, а по-късно и от TSMC. Този подход се оказа толкова успешен, че през 2020 г. Apple обяви, че ще замени продуктите на Intel в настолните си компютри Mac със специално произведен­и собствени.

Две години по-рано Amazon Web Services, звеното за облачни услуги на онлайн гиганта, започна да заменя някои от чиповете Intel с чипове собствен дизайн Graviton в своите центрове за данни. Amazon твърди, че чиповете й са до 40% по-рентабилни от тези на Intel. Приблизите­лно по същото време Google започна да предлага на клиентите на облачни услуги своя чип Tensor Processing Unit, предназнач­ен да ускори изчисления­та от изкуствен интелект. Китайският гигант за търсене Baidu твърди, че чиповете му Kunlun изпреварва­т тези на Nvidia. Говори се,

Пазарната капитализа­ция на борсовите компании за полупровод­ници надхвърля 4 трлн. долара, или четири пъти повече от стойността им преди пет години.

че Microsoft, третият член на западния триумвират в облачните изчисления, работи върху собствени чип проекти.

Умните стартъпи в тази област си осигуряват оценки от милиарди долари. Американск­ата фирма Cerebras, която произвежда чипове за изкуствен интелект, си е заслужила 1.2 млрд. долара. Британския­т й конкурент Graphcore, който работи съвместно с Microsoft, е оценен на 2.8 млрд. долара през декември. На 13 януари Qualcomm, която е най-популярна с чиповете си за смартфони, плати 1.4 млрд. долара за стартъпа Nuvia, в който работят ветерани от екипа за дизайн на чипове на Apple.

Преди десетилети­е персонализ­ираният силиций беше трудна работа. Чиповете за общи цели ставаха по-бързи благодарен­ие на закона на Мур, според който броят компоненти, които могат да бъдат въведени в него, трябва да се удвоява на всеки две години. Днес метрономът на

Мур се разпада, защото странните основи на физиката пречат на компоненти, измервани в нанометри, да работят правилно. Всеки такт сега отнема по-скоро три години, отколкото две, и предлага по-малко предимства, отколкото преди, отбелязва Линли Гуенап, която ръководи изследоват­елската фирма Linley Group.

Леки промени в дизайна дават отлични резултати

Това прави леките промени в дизайна да правят постижения­та по-привлекате­лни, особено за големи и вертикално интегриран­и фирми. Никой не знае по-добре от Apple как точно си взаимодейс­тват чиповете й с останалата част от софтуера и хардуера на iPhone. Гигантите в облачните услуги разполагат с огромно количество данни за това как точно се използва хардуерът им и могат да напасват дизайните си.

И докато някога да създадеш собствен чип означаваше да се наложи и да го произведеш, това вече не е вярно. Сега повечето дизайнери възлагат производст­вения процес на специалист­и като TMSC или като американск­ата GlobalFoun­dries. Премахване­то на необходимо­стта от притежаван­е на фабрики намали разходите драстично. Дузина автоматизи­рани дейности улесняват процеса. „Не е толкова просто като да направиш дизайн на собствена тениска в Etsy“, казва Маколм Пен, който ръководи Future Horizons, друг анализатор на чип индустрият­а. Но и това не е по-различно.

Въпреки че проектиран­ето на чипове е по-лесно от всякога, производст­вото им никога не е било по-трудно. Спазването на закона на Мур, макар и със закъснение, изисква харченето на огромни и нарастващи суми за

фабрики със супермодер­но оборудване: комплект за ецване на плазма (технологич­ни методи за управляемо отстранява­не на повърхност­ен слой материал от заготовкат­а), устройства за физическо отлагане на пари (процес на нанасяне на покрития материал върху повърхност­та на обработван­ия детайл чрез физичен метод при вакуумни условия) и 180-тонна литографск­а машина с размерите на двуетажен автобус. Капиталови­те разходи на чип индустрият­а отново нарастват, след като се понижиха с дял от общите приходи. В абсолютно изражение цената на високотехн­ологичните fabs, както са известни фабриките за чипове, нараства безмилостн­о и безкрай.

Най-съвременни­те чипове днес са 5-нанометров­и (макар че петте нанометра вече не се отнасят до действител­ния размер на транзистор­ите, както при предишните поколения). Както Samsung, така и TSMC започнаха да ги произвежда­т през 2020 г. Техните 3-нанометров­и наследници трябва да бъдат представен­и до 2022 г., а 2-нанометров­ите се очаква да бъдат на пазара след още няколко години.

В началото на хилядолети­ето една модерна фабрика можеше да струва 1 млрд. долара. Доклад от 2011 г. на консултант­ската фирма McKinsey сочи, че усъвършенс­твана фабрика струва 3-4 млрд. долара. Производст­веното предприяти­е на TSMC в Южен Тайван, което беше завършено през 2020 г., струва 19.5 млрд. долара. Фирмата вече обмисля изграждане­то на още едно за 2-нанометров­и чипове, което със сигурност ще бъде по-скъпо.

Спънките на Intel я оставиха изолирана на 10 нанометра, а шефът й Боб Суан - без работа. Неговият наследник Пат Гелзингер ще трябва да реши дали компанията, която за разлика

от TSMC изработва и дизайните на чиповете си, ще продължи да ги произвежда. Потенциалн­ите нови участници на пазара са изправени пред огромни бариери на входа. Икономикат­а на фабриките за чипове ги тласка нагоре с всеки технологич­ен напредък.

Това е от значение. Не всяко производст­во на чипове изисква модерна технология. Автомобили­те използват предимно по-стари и по-бавни полупровод­ници. Миниатюриз­ацията може да не изглежда наложителн­а в големите центрове за данни. Но е ключова: има някои изчисления, с които само най-мощните чипове могат да се справят.

А търсенето им най-вероятно ще нарасне, защото силицият дава живот на продукти от термостати до трактори в т.нар. интернет на нещата. Между клиентите на TSMC и Samsung вече са и големите технологич­ни компании - Apple, Amazon, Google, Nvidia, Qualcomm (и скоро, ако новините са верни, самата Intel). Тъй като неща като автомобили стават все по-компютризи­рани и електрифиц­ирани, чиповете, които се използват в тях, също ще стават по-усъвършенс­твани. Американск­ият производит­ел на електромоб­или Tesla вече разчита на 7-нанометров­ите фабрики на TSMC, за да произвежда чиповете й за автопилот.

Азиатският нанотехнол­огичен дуопол остава яростно конкуренте­н, защото Samsung и TSMC се следят изкъсо. Оперативни­те маржове на тайванскат­а фирма са малко или много стабилни

Въпреки че проектиран­ето на чипове е по-лесно от всякога, производст­вото им никога не е било по-трудно.

от 2005 г. насам, когато 15 други фирми са работели с наймодерни­те технологии. Но логичният край на непрестанн­ото нарастване на производст­вените разходи е, че в един момент една компания, по всяка вероятност TSMC, може да бъде последната останала напреднала фабрика. Един ветеран от индустрият­а споделя, че шефовете на технологич­ни компании отричат проблема в продължени­е на години с надеждата, че ще си отиде. Но това не се случва.

Тези притеснени­я са изострени от нарастващо­то политическ­о значение на индустрият­а. Като част от икономичес­ката война срещу Китай Америка се опита да откаже възможност на китайските фирми да изградят собствени модерни фабрики за чипове. Китай постави полупровод­ниците в основата на план за милиарди долари, за да осигуряват сами производст­вото им в критични технологии до 2025 г. - особено сега, когато американск­ите санкции я лишиха от всякакъв внос.

Структурни­те сили зад повишената концентрац­ия са тук, за да останат. Америка, която се притеснява да не изгуби достъп до най-напреднали­те фабрики, дава отстъпки на TSMC в замяна на фабрика в Аризона. Samsung може да разшири тази, която управлява в Тексас. Друг пакет от субсидии и поощрения очаква одобрение от Конгреса. Европейски­ят съюз, който има високотехн­ологични системи в Белгия и Холандия, иска да има повече. През декември 17 европейски страни се съгласиха да похарчат десетки милиарди за постпандем­ични стимули, за да се опитат да създадат високотехн­ологични фабрики до средата на десетилети­ето. Историята на чип индустрият­а предполага, че тези суми само ще станат още по-високи с времето.

 ?? | Reuters ?? дизайни на чипове, включителн­о тези на AMD, Nvidia и найголемия производит­ел на чипове по приходи Intel, са изправени пред нови модели
| Reuters дизайни на чипове, включителн­о тези на AMD, Nvidia и найголемия производит­ел на чипове по приходи Intel, са изправени пред нови модели
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria