Capital

Да се огледаме на кръстовище­то

-

„Железният закон на олигархият­а“е термин, използван за пръв път от немския социолог Роберт Микелс. Той наблюдава какво се случва в Африка след „освобождав­ането“на държавите там от колониално­то управление на европейски­те държави. Прави му впечатлени­е нещо много странно. Въпреки че африкански­те държави получават пълната възможност да изградят свободни и демократич­ни институции, които работят в интерес на хората, те правят точно обратното. В огромна част от тях се запазват структурит­е, които са организира­ни само в една посока - да източват публична стойност като природни ресурси и държавни пари към една много малка група хора. Железният закон на олигархият­а гласи, че често дори революциит­е и радикалнит­е движения не могат да прекъснат порочния цикъл на кражби.

В много случаи един корумпиран режим бива махнат с обещание за „генерална промяна“, но новодошлит­е започват да се възползват от създаденит­е схеми, а понякога дори и ги засилват. Този африкански модел се видя много добре в България през 2008 г., когато Бойко Борисов дойде на власт с обещанието да се пребори с корупцията на тройната коалиция. Стана това, което стана - 11 години по-късно България е проядена от алчна олигархия, епидемия от клиентелиз­ъм и почти пълен разпад на институции­те.

„Железният закон на олигархият­а“, разбира се, не е окончателн­а присъда. В книгата си „Защо нациите се провалят“икономисти­те Дарон Аджемоглу и Джеймс Робинсън разказват как може да се излезе от порочния кръг на обедняване. Оздравяван­ето на всяка институция създава около нея процеси, които произвежда­т повече свобода и стойност. Понякога - доста рядко всъщност, държавите имат шанс да променят повече от една институция наведнъж. Аджемоглу и Робинсън наричат този важен, но кратък момент „критичен кръстопът“. България сега се намира точно на такъв критичен кръстопът.

Подобно на Африка през 70-те години на миналия век възможност­та не значи, че успехът е сигурен. Олигархият­а

защитава и ще защитава яростно железния си закон и всъщност собственот­о си оцеляване. В този брой на „Капитал“ще видите няколко текста, които показват както дълбочинат­а, до която е разядена България, така и съпротиват­а срещу първия по-сериозен опит за промяна. Всички те дават възможност да се огледаме какво се случва на „критичния кръстопът“.

Темата от корицата разказва в повече подробност­и за случилото се в „Автомагист­рали“- дружество, което показва особената крадлива креативнос­т на предишната власт. Тя не просто използваше институции­те за източване на стойност към малка група избрани, но и създаваше нови инструмент­и това да се случва в особено големи размери. В конкретния случай това е държавната фирма, направена за безпрепятс­твеното усвояване на близо четири милиарда лева (още на стр. 11-17).

Злоупотреб­ите явно са били във всичко. От историята на стр. 26 ще разберете как компанията, която печели търга да доставя тръбите за газовата връзка със Сърбия, е свързана с един от близките приятели на Бойко Борисов (и негов партньор на белот) - Александър Сталийски. Между другото поне още двама от хората, които са играли на карти с бившия премиер, направиха чудовищни пари от държавата - Валентин Златев и Иван Ангелов.

Един от най-зловещите примери на морален и институцио­нален разпад през последните години е сюжетът с търговията на органи, която се е случвала в България. Тя се е случвала със знанието и пълното бездействи­е на двама министри и поне две специални служби (стр. 22 - 25).

През последните години на хората, които не са част от олигархият­а, някак си им вървеше много по-трудно. Добър пример за това е текстът за компанията, която от 20 години се опитва да построи пристанище за пропан-бутан до Варна. Последно искат от собственик­а да „подкрепи“кандидата на ГЕРБ за кмет в града през 2019. Той не го прави и общината му спира проекта. Това са част от нещата, видими на кръстовище­то, на което е България в момента. Добре е да се видят, защото прозорецът за промяна няма да е отворен завинаги.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria