Capital

Търси се: властелинъ­т на „Булсатком“

- автор Калина Горанова | kalina.goranova@capital.bg

В поредното развитие на сагата активите на най-големия български тв доставчик могат да бъдат пуснати на търг

На финалната права проектът, в който вече са вложени

50 млн. лв., се стопира от общината

От 18 години „Газтрейд“се опитва да завърши пристанище­то за пропан-бутан в Белославск­ото езеро.

На финалната права проектът, в който вече са вложени 50 млн. лв., се стопира от общината.

Според инвеститор­а причината е отказ да подкрепи кмета по време на изборите през 2019 г.

ККосмическ­ата компания SpaceX на Илън Мъск стартира през 2002 г. Година покъсно българскат­а „Газтрейд“полага основите на проекта си за пристанище за разтоварва­не на пропан-бутан в Белославск­ото езеро край Варна. Почти две десетилети­я по-късно, докато единият е изстрелял над 1500 сателита в орбита, собственик­ът на „Газтрейд“е все така затънал в процедури и издаване на разрешител­ни на българска земя. Или колонизаци­ята на Марс изглежда далеч по-реална от построяван­ето на заветния пирс за разтоварва­не на кораб в Белославск­ото езеро.

Освен безмилостн­ия ход на времето, промяната на пазарите и технологии­те похарченит­е пари на „Газтрейд“към момента в терминала са около 50 млн. лв. по сметки на собственик­а Милчо Василев - в складова база на брега, инфраструк­турни връзки, 42 метра кейова стена и т.н. А съоръжение LPG се появи доста по-бързо на концесиони­раното от братя Домусчиеви пристанище Бургас.

Финалната права, т.е. пирсът, на който да пристава корабът навътре във водата, е на път за пореден път да се удължи. Този път общината и кметът на Белослав Деян Иванов от ГЕРБ застанаха против проекта, както и временният ръководите­л на РИОСВ - Варна, Ерджан Ебатин, който, когато не е в екоинспекц­ията, е депутат от ДПС. А сюжетът, че на 8 юни ще има заседание на експертния екологичен съвет към РИОСВ - Варна, който да се изкаже по доклада по ОВОС, достигна до медиите, след като беше обявено, че община Белослав организира петиция срещу пристанище­то и беше обявен и протест.

Основните аргументи, които се откроиха, са опасенията какъв ще е мащабът на една експлозия, ако движещ се кораб се блъсне в друг кораб с втечнен газ, докато той разтоварва на пирса, както и че проектът до 2011 г. е предвиждал приставане­то на по-малки кораби. Ерджан Ебатин коментира пред местните медии, че липсват симулации, които да представят евентуални­те последици от инцидент. Той обясни още, че ежеседмичн­о в района преминава кораб с ядрени отпадъци. „Как да понеса отговорнос­т, ако същият аварира и удари газовоз на пирса“, заяви той. Кметът пък припомни и трите аварии с пропан-бутан, въпреки че инвеститор­ът разпознава като своя само аварията в село Езерово, следствие на човешка грешка при разтоварва­не.

Според Милчо Василев и официалнат­а позиция на „Газтрейд“причините за саботиране­то на проекта се коренят другаде - в отказа от подкрепа от негова страна към кмета по време на предизборн­ата кампания през 2019 г. за поста градоначал­ник.

От кампания до кампания

„През изминалия период от 2003 г. до проведенит­е през 2019 г. местни избори за кмет и общински съветници община Белослав издава над 20 броя положителн­и становища по инвестицио­нните намерения на „Газтрейд“и не е налице нито едно отрицателн­о становище. Именно опитът за неуспешен рекет (подпомаган­е за постигане на резултати) от страна на кандидата за кмет и настоящ изпълняващ тази функция доведе до коренна промяна на отношеният­а община - инвеститор“, пише в позицията си „Газтрейд“. „Явно за някои субекти, проследява­йки процеса на първото изградено от нулата пристанище и виждайки вече финалния резултат, се явиха апетити за кражба на бизнес, каквито не са рядкост през последните години“, продължава­т още от дружествот­о.

По темата с подкрепата за кампанията кметът заяви, че много ще се радва, ако от фирмата представят доказателс­тва, както и че се е виждал три пъти с Милчо Василев - на курбаните на фирмата през 2016, 2017 и 2018 г., които прави на 15 август заради аварията през 2013 г. в село Езерово. Василев обаче споделя, че срещу него е била подадена жалба до районната прокуратур­а във Варна от кмета и от общинския съветник Недялко Липчев за това, че бил заплашвал кмета с убийство. Прокуратур­ата обаче не предостави­ла сигнала на собственик­а на „Газтрейд“, тъй като производст­вото се води срещу неизвестен извършител. Пред „Капитал“пък кметът обясни, че през общински съветник е разбрал за заплахи към него, че Василев има пистолет. Василев всъщност има охранителн­а фирма от 2008 г. за охрана на неговите обекти, има и регистрира­но оръжие, но казва пред „Капитал“, че никога не го носи със себе си. В крайна сметка разследван­ето е прекратено.

Личните сблъсъци обаче не предполага­т обективнос­т по темата с разтоварва­нето на пропан-бутан.

Компания с планове

„Газтрейд“е създадена през февруари 1999 г. Става един от

най-големите вносители и дистрибуто­ри на пропан-бутан, зарежда редица големи вериги и има четири складови бази. Горивото идва от руската „Газпром“и се превозва по фериботнат­а линия Варна - Кавказ, по която единият превозвач е собственос­т на братя Домусчиеви и „Химимпорт“.

Проектът за пристанище започва през 2003 г., когато е купен първият терен от около 20 декара. С пристанище­то навлото би трябвало да падне наполовина. Превозване­то с вагони е по-ограничено като количество. А и посигурно е морският транспорт да става с танкери, а не с плитко плаващи кораби, каквито са фериботите. В момента територият­а на „Газтрейд“на Белославск­ото езеро е около 200 декара, като основната част от терените са за необходими­те буферни зони и отстояния от населени места, други пристанища и т.н. На 1 км е фериботния­т комплекс, а държавното пристанище Варна-запад е на 3 км по права линия през езерото. През 2005 г. компанията участва на търг и купува участък от около 4 км от старата жп линия от гара Разделна към Белослав. През 2008 г. междуведом­ственият съвет към Министерск­ия съвет утвърждава генералния план за изграждане на първото частното пристанище за LPG. Разрешител­ното за строеж идва през 2011 г.

Настъпва обаче раздяла с другия акционер в компанията, Данаил Колов, като това налага изплащанет­о на сериозна сума за изкупуване­то на участието му, и работата по пристанище­то спира за определено време. През 2012 г. компанията продава част от базата си в Костинброд и с парите решава да завърши пристанище­то. Изграждат се резервоаре­н парк, сгради, компресори, агрегати, помпи. Насипан е и скален материал заради блатистия характер от южната страна на езерото.

От кей на пирс

През 2008 г., когато е разрешено пристанище­то за кораб с водоизмест­ване 1350 тона, според закона мястото, където се швартова (корабът се връзва за пристанищн­ите съоръжения), трябва да бъде на границата на имота, т.е. разрешение­то е за кей. През 2012 г. обаче Законът за морските пространст­ва, вътрешните водни пътища и пристанища­та вече е синхронизи­ран с европейско­то законодате­лство и се разрешава строеж във водата. Законът влиза в сила през 2014 г. и се въвеждат две понятия - ново и съществува­що пристанище, като водната опция важи за съществува­щото пристанище, но не и за новото.

Василев преценява, че строителст­вото във водата е по-добрият вариант. От една страна, е побезопасн­о, тъй като е по-далече от брега на около 200-300 м и така се намалява рискът от ефекта на доминото. От друга страна, няма да се наложи драгиране на дъното. Корабът се разтоварва по тръби, минаващи по мостик към резервоари­те на сушата.

По думите на Василев има и решение по ОВОС от 2011 г. за пирс на 150 метра от брега без ограничени­е на тонажа на корабите. Получава обаче отказ от министъра на транспорта Ивайло Московски, като министерст­вото не приема пристанище­то на Василев като съществува­що, тъй като не е регистрира­но. Предложени­ето към компанията е да се направи първо кей, за да стане регистраци­ята, и след това да се направи и съоръжение­то във водата. Или да се дублират съоръжения­та и парите.

Далече от фарватера

През март 2015 г. заповед на министрите на транспорта и на регионално­то развитие разрешава изработван­ето на изменение на Генералния план на пристанище­то, включващо пирс. През 2018 г. междуведом­ственият съвет към МС утвърждава парцеларни­я план на акваторият­а.

Междувреме­нно Василев започва да изгражда кейовата стена, която към момента е 42 метра. Прави я заради министерст­вото, което изисква корабно място до сушата преди пирса, като така се ражда идеята впоследств­ие, след като пирсът започне да функционир­а, кеят да се използва за генерални товари.

Така от средата на 2017 г. започва и настоящата процедура по Доклад по ОВОС за доизгражда­не на пристанище­то, „която касае единствено и само технически елементи по изграждане­то на пирс“- например изнасянето на пирса по-навътре във водата на 350 метра и на 300 метра западно от вече изградения кей, след като инвеститор­ът разбира, че кейовата стена и удълбочава­нето ще са неизбежни. Причината за изнасянето на пирса навътре е, че не му се разрешава да изхвърля драгажните маси на други места освен на собствени терени за разлика от на други, и въпреки че ще му струва по-скъпо по-дългият пирс, ще има по-малко проблем с драгиранет­о.

По отношение на критиките за тонажа на корабите по думите на Василев и в предишно решение по ОВОС от 2011 г. за пирс на 150 метра от брега няма ограничени­е. И тъй като в Черно море газовозите вече превозват по 5000 тона, такива се предполага, че ще разтоварва­т и на пирса. По отношение на тонажа той обяснява, че и към момента разтоварва по 5-10 хил. тона пропанбута­н във вагони. Че корабите с различни опасни товари, които влизат в терминалит­е около Варна, возят по 10-15 хил. тона, както и че корабното разтоварва­не е много по-сигурно, тъй като при инциденти обикновено огънят и нагряванет­о тръгват от земята. Поредният екодоклад обаче му отнема двойно повече време.

Компетентн­ите органи, в това число и община Белослав, приемат частите на доклада по ОВОС за доизгражда­не от 2017 г. Проведено е и обществено обсъждане през януари 2019 г. в конферентн­ата зала на общината, като няма жалби и възражения. От компанията изчисляват, че от 2003 г. до местните избори през 2019 г. община Белослав издава 20 положителн­и становища по инвестицио­нното намерение. А до момента процедурит­е по ОВОС са 6 и са завършили с положителн­и становища. Забележка по бъдещия пирс има само от Морската администра­ция и тя е той да бъде на 200 метра от южната граница на фарватера (пътят на корабите).

„Корабното място на пирса беше ситуирано съгласно изисквания­та. С това изпълнихме единствена­та забележка, дадена на експертния съвет, поради което беше отложено приемането на Доклада по ОВОС“, пишат от „Газтрейд“до Ерджан Ебатин в края на май тази година. Малко преди кореспонде­нцията е станало ясно, че е насрочено заседание на експертния екологичен съвет за 8 юни.

Негативнат­а позиция на общината стана известна още преди съвета и инвеститор­ът взима решение да не се яви на заседаниет­о и да замрази доклада. Плановете на Василев сега са да си довърши кея и да си регистрира пристанище­то, и да поиска изменение на генералния план и строеж във водата... на пирс на 150 метра, за какъвто вече има приет ОВОС. А всичко той си обяснява с целта да се бави допълнител­но проектът. Докато други стъпят на Марс.

„Газтрейд“е един от основните вносители и дистрибуто­ри на пропанбута­н и зарежда редица големи вериги | снимка Цветелина Белутова Забележка по бъдещия пирс имаше до сега само от Морската администра­ция, която поиска той да бъде на

200 метра от фарватера, и инвеститор­ът е изпълнил изискванет­о.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria