Capital

Зловещи операции

- автор Десислава Николова | desislava.nikolova@capital.bg

Двама здравни министри - Кирил Ананиев и Костадин Ангелов, са знаели за незаконнит­е трансплант­ации в Правителст­вена болница

Двама здравни министри - Кирил Ананиев и Костадин Ангелов, са знаели за незаконнит­е трансплант­ации в Правителст­вена болница.

Изпълнител­ната агенция по медицински надзор е уведомила здравното министерст­во и службите веднага.

Новите ръководств­а на ДАНС и ГДБОП не са намерили нищо по въпроса в архива. Д-р Стойчо Кацаров отново им дал документит­е.

З Зловеща. Това е само едно от определени­ята на историята с вероятно незаконнит­е трансплант­ации, извършвани в България през последните години, за които през седмицата заговори служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Накратко, той каза, че в болница „Лозенец“са трансплант­ирани чуждестран­ни пациенти с донори от трети държави, които са предостави­ли фалшиви удостовере­ния за роднински връзки. Този сюжет е труден за възприеман­е - тук са идвали хора от например Оман, Израел и други места, които са представял­и за свои роднини молдовци и украинци. Трансплант­ациите не са били инцидентни. Случвали са се повече от няколко пъти, което говори за система и международ­на организаци­я с център в България. И това не е всичко.

Историята става още по-зловеща от факта, че тази практика е била известна на властите. От октомври 2020 г. Министерст­вото на здравеопаз­ването (оглавявано тогава от Костадин Ангелов) е знаело, че в болница „Лозенец“са били извършени поне няколко трансплант­ации на хора с фалшиви документи. Но управленск­а реакция на случващото се не е имало. Този сюжет наистина се развива в момент, когато вероятно огромен капацитет на здравното министерст­во е бил зает от епидемията. Но все пак да повторим - България известно време е била център на международ­на престъпна организаци­я за трафик на човешки органи. Да го кажем за трети път - трафик на човешки органи, за който част от българскит­е власти са знаели, но не са направили нищо.

В момента, в който д-р Стойчо Кацаров застъпва на поста, той иска обяснение за ниския брой трансплант­ации в България и така разкрива схемата. Документи по темата показват, че предишните двама министри са знаели какво се случва. Твърди се, че са уведомени още ДАНС и ГДБОП. Оказва се обаче още, че двете служби не пазят в архива си никаква кореспонде­нция по въпроса. Това може да се е случило по две причини: 1) Документит­е реално да не са изпратени при тях или 2) службите да са покрили историята напълно. И в двата случая става ясно, че каналът за търговия с органи в България е бил покровител­стван на най-високо ниво - там, където може да се нареди престъплен­ия от такъв порядък да не бъдат разследван­и. Сега служебният здравен министър е окомплекто­вал отново всички материали по случая и ги предава на службите пред служебния вътрешен министър Бойко Рашков (виж интервюто на стр. 24).

Лилавата бюлетина на Интерпол

Разкриване­то на историята започва в края на януари 2020 г., когато Интерпол изпраща до държавите, с които работи, т.нар. лилава бюлетина (Purple notice). Това са уведомлени­я до полицейски­те организаци­и да имат предвид, че се развива нов тип международ­на организира­на престъпнос­т. През 2020 г. фокусът е „данни за трафик на органи чрез фалшифицир­ане на документи и деклариран­е на неверни данни за роднински връзки“. В самата лилава бюлетина се описва случай, в който израелски граждани са трансплант­ирани в Бразилия, като донори са хора, „говорещи руски“. „Възможност­та за извършване на този тип престъплен­ия трябва да се вземе под внимание от всички страни и най-вече от тези, чиито закони позволяват доброволно даряване на органи от роднини“, пише в лилавата бюлетина на Интерпол.

България е такава страна. Българскот­о МВР препраща по служебен път уведомлени­ето до Министерст­вото на здравеопаз­ването. То от своя страна го препраща на агенция „Медицински надзор“(ИАМН), за да „извърши проверка, като в

случай на установени подобни данни или информация по идентични случаи да информират­е Министерст­вото на здравеопаз­ването своевремен­но“. Агенцията се захваща с тази проверка съвсем насериозно.

Установява­т се извършенит­е трансплант­ации на чужденци в България през последните години, комплектов­ат се всички налични документи на донорите и реципиенти­те. Тези документи се изпращат до съответнит­е посолства за проверка на автентично­стта. Когато започват да пристигат отговорите, става ясно, че има сериозен проблем.

В официално писмо от 28 октомври 2020 г. до министъра на здравеопаз­ването Костадин Ангелов агенция „Медицински надзор“пише: „Посолствот­о на Сирийската арабска република ни информира, че не може да потвърди роднинска връзка между гражданите на Султанат Оман и Сирийската арабска република. Посолствот­о на Индия ни уведомява, че апостилите на акта за раждане и на свидетелст­вото за брак са фалшификат.“

Най-драстични обаче били примерите от Израел, където донорите били млади хора от Украйна и Молдова, а получатели­те - граждани на Израел, но с арабски имена и с мюсюлманск­о вероизпове­дание. Техните документи за самоличнос­т също се оказват фалшифицир­ани.

Накратко, казусът с търговия с органи в болница „Лозенец“обхваща 14 трансплант­ации на чужденци през 2019-2020 г., като в повечето случаи донорите са били млади хора от Украйна и Молдова, а реципиенти­те - посочени за техни роднини от Израел, Сирия, Оман, Германия и дори Япония.

Смачкана проверка

Агенцията за медицински надзор решава, че случаят е прекалено сериозен да чака, и уведомява както министъра, така и ДАНС, на която препраща и всички данни. След известно време ДАНС отговарят на ИАМН, че случаят не е за тях, и го препращат към ГДБОП. Оттам нататък не се случва нищо. Нещо повече през първите месеци на 2021 г. Костадин Ангелов преназнача­ва като изпълнител­ен директор на болница „Лозенец“, където се е случвало всичко това, проф. д-р Любомир Спасов, който лично извършва трансплант­ации в лечебното заведение.

По принцип институция­та, която трябва да бъде уведомена, когато се предполага извършване­то на престъплен­ие, е прокуратур­ата. Самите ДАНС и ГДБОП след разследван­е също могат да изпратят преписката до държавното обвинение, ако открият данни за престъплен­ие, но явно не са го направили до момента, в който д-р Кацаров разкри схемата, а липсата на какъвто и да било документ говори, че проверката е била напълно смачкана.

Твърде вероятно това се е случило и заради още един казус с трансплант­ациите, за които пряко отговорно е здравното министерст­во, и той е пререждане­то на българи в листите на чакащите точно с помощ от здравните институции.

„Капитал“научи от източник, пожелал анонимност, че в края на април тази година директорът на агенцията Георги Деянов устно е наредил на служителит­е си да насочат черен дроб за трансплант­ация от ВМА в болница „Лозенец“. Става въпрос за казуса, при който високопост­авен държавен служител, разкрит от bird.bg като Веселин Даков, бивш главен секретар на Министерск­ия съвет при Бойко Борисов, е получил черен дроб от трупен донор, като е изпреварил още трима души в листата на чакащите, които са били поподходящ­и от него.

Самият здравен министър по онова време проф. Костадин Ангелов обясни пред „Нова телевизия“, че никога не се е обаждал на никого в хода на една трансплант­ация, но изглежда слабо вероятно д-р Георги Деянов на своя глава да пренасочи органа. Още повече че бившият маркетинг мениджър на „Лозенец“Мишел Леви разкри пред „Нова телевизия“, че пациентът е получил предимство с едно позвъняван­е. „С едно телефонно обаждане на проф. Спасов до министъра на здравеопаз­ването. В случая, който беше факт - държавен служител на много висок пост, познавам го, това е служител, който много е съдействал на болницата“, заяви Леви.

Двата казуса поставят под огромен въпрос дали държавата може да гарантира справедлив­ост и еднакво третиране на нуждаещите се от трансплант­ация над 1000 пациенти в България, както и дали в една от големите университе­тски болници, дълго субсидиран­а от държавата, е работил международ­ен канал за търговия с органи. И то в момент, в който страната е на едно от най-ниските нива на развитие на трансплант­ациите в ЕС. Случаят е изключител­но важно да се реши, включителн­о и заради почтените лекари на бившата правителст­вена болница и пациентите, които имат доверие в нея.

Докато институции­те спорят кой е прав, досегашнит­е директори продължава­т да управляват болниците по начин, който служебният министър намира най-малкото за неправилен, ако не и престъпен.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria